Mainos

Kuusiosainen Game of Thrones -seikkailupelisarjan ensimmäinen osa julkaistiin vuoden 2014 joulukuussa. Nyt seikkailupelin ensimmäinen kausi on saatu päätökseen ja on tuomion aika.

Telltale on tunnettu interaktiivisista tarinoistaan joissa pelaaminen on toissijaista ja tarinankerronta pääosassa. Game of Thrones ei tee tässä poikkeusta.

Pelaaja ottaa tähän asti melko tuntemattoman Forresterin Talon (ilmeisesti ei liity Kauniisiin ja Rohkeisiin mitenkään) suvun jäljellä olevat jäsenet haltuunsa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Pelaajan tehtävänä on pyrkiä pitämään Talo pystyssä ja jatkamaan perheen saagaa, samalla kun ikuinen valtaistuintaistelu käy kuumana. Peli sijoittuu Game of Thrones -tv-sarjan kolmannen ja viidennen tuotantokauden välille.

Mainos

Telltalen seikkailut ovat vaihdelleet loistavista keskinkertaisiin, mutta pääsääntöisesti nämä interaktiiviset draamat ovat olleet todella hyviä ja lisenssit käytetty erittäin hyvin. Odotukset olivat siis vuosi sitten huimat. Varsinkin, kun tv-sarja on lunastanut sille asetetut odotukset enemmän kuin hyvin, ja nähdäänhän pelissä sarjasta tutut näyttelijät äänitöissä ja hahmot ovat mallinnettu heidän mukaisesti.

Valitettavasti huoli hiipii jo ensimmäisen jakson aikana bugien ja todella ankean ulkoasun johdosta.

Ensimmäinen jakso kuitenkin tarraa pelaajan mukaansa, vaikka omituinen tuttuus leimaakin pari tuntista pelikokemusta pahasti. Toisen osan kohdalla on jo selvää, että tällä kertaa pelaaja ei todellisuudessa tee päätöksiä itse.

Toki Game of Thrones on kuin muutkin Telltalesin pelit; pelaajan valinnat vaikuttavat pelin etenemiseen, mutta siinä missä esimerkiksi loistavassa Wolf Among Us:issa tai Walking Deadissa, pelaajalla on todella sellainen olo, että hän on yksin vastuussa hahmojen kohtaloista, on Game of Thronesin kohdalla selvästi käsikirjoittajien tahto etusijalla eikä pelaaja todellisuudessa pysty vaikuttamaan pelin kulkuun juuri mitenkään. Tämä heijastuu myös quick time eventeissä (QTE). Nämä pelimaailman rekatiotestit nimittäin voi kyllä ryssiä tässäkin pelissä, mutta se ei vaikuta tuleviin tapahtumiin, vaan aiheuttaa ainoastaan uudelleen latauksen aikaan ennen turhaa QTE-hetkeä.

Käsikirjoitus ei myöskään uskalla kirjoittaa omaa tarinaa, vaan Forestereiden tarina on käänteineen kuin Starkin suvun kohtalo uudelleen huonommin kirjoitettuna. Toki mukaan mahtuu muutamia hienoja hetkiä ja osa pelin pelaajan eteen tuomista käänteistä on todella inhottavia ja pelaaja joutuu tekemään ankaria ja ahdistaviakin valintoja, joissa oikeaa tai hyvää ratkaisua ei tunnu löytyvän. Hahmoja kuolee ja pysyvyyden tunnetta ei aidossa Game of Thrones hengessä ole nimeksikään.

Game of Thrones julkaistiin jaksottain, ja aina yhden jakson väliin jäikin kuukausi tai kaksi. Tämä on kuitenkin aivan liian pitkä aika. Jaksottainen julkaiseminen olisi toimivaa ja koukuttavaa, jos jaksot tulisivat tv-sarjan vauhdilla, yksi viikossa. Nyt pelaaja ehtii unohtamaan tunteet ja aiemmat tapahtumat, vaikka jokaisen jakson alussa kerrataankin aiemmat tapahtumat (tosin surkuhupaisasti peli ei aina näytä pelaajan tekemiä valintoja, vaan mukaan saattaa lipsahtaa tapahtumia toisista, tekemättömistä valinnoista joiden seuraamukset ovat kuitenkin samat).

Jokaisen jakson alussa pelaaja on myös pakotettu katsomaan piinallisen pitkä, animoitu versio tv-sarjan introsta. Homma lässähtää entisestään viimeisen episodin kohdalla, kun viivettä viimeisten jaksojen välille pääsee kertymään peräti viisi kuukautta – mitä helvettiä?

Luonnollisesti tämä napina ei ole aiheellista, paitsi pakollisen intron osalta nyt, kun kaikki jaksot ovat jo julkaistu ja pelattavissa saman tien. Tosin, nyt pakolliset, aiempia tapahtumia kertaavat klipit on edelleen pakko katsoa, eikä niistä ole senkään vertaa hyötyä kuin arvostelijan tapauksessa, jossa ne kutakuinkin ajoivat asiansa.

Graafisesti GoT on todella karua katsottavaa. PS4-versio ei eroa muista mitenkään ja graafinen ilme sahalaitoineen, tökkivine ruudunpäivityksineen sekä vilkkuvine objekteineen on ala-arvoista. Tähän lisätään vielä kankeat kontrollit, huono kamera sekä todella tahmea liikkuminen on paketti valmis. Onneksi ääninäyttely on hyvää ja musiikit toimivat hyvin, joten jotain hyvääkin pelistä löytyy.

Surkea käsikirjoitus, aivopähkinöiden totaalinen puute, ankea pelimekaniikka yhdistettynä käsikirjoittajien tyranniaan vie pelistä pois kaiken sen, mikä tekee suurimmasta osasta Telltalen peleistä hyviä

 

Game of Thrones: A Telltale Game Series tuntuu pakolliselta rahastukselta. Lisenssi on hankittu ja sankkojen fanijoukkojen heikkous tiedostettu; kukkaronyörit aukeavat vaikka George R. R. Martin ei suoranaisesti pelin teossa olekkaan ollut mukana. Surkea, ”plagioitu” käsikirjoitus, aivopähkinöiden totaalinen puute, ankea pelimekaniikka tai oikeastaan pelimekaniikan puute, yhdistettynä käsikirjoittajien tyranniaan vie pelistä pois kaiken sen, mikä tekee suurimmasta osasta Telltalen peleistä hyviä, vaikka pelattavaa ei niistä kaikista juuri löydykkään. Aiemmin kuitenkin tarina ja henkilöt ovat olleet kiinnostavia ja illuusio pelaajan vallasta tarinan kulkuun on ollut tehokkaasti läsnä.

Spoilerivaroitus, älä lue tästä eteenpäin jos otat pienet paljastukset raskaasti:

Jossain välissä, huolestuttavasti, peliin lisättiin myös fraasi Season 1. Joten kenellekään ei tule yllätyksenä, että tämä vuoden kestänyt jaksokikkailu ei suinkaan tule päätökseen vaan jotta Forresterien suvun kohtalon saisi selville, tulee pelaajan ostaa myös ainakin kakkoskausi, sillä ykköskauden viimeinen jakso ei todellakaan päätä tarinaa.

Game of Thrones on todellinen pettymys. Se julkaistiin juuri oikeaan aikaan: huuma kirja- ja TV-sarjan ympärillä kävi kuumana, Telltalen edellinen loistoseikkailu Wolf Among Us sai kerrassaan huikean vastaanoton ja kaiken kaikkiaan kaikki oli kohdallaan. Valitettavasti GoT on heittämällä Telltalen kehnoin seikkailu ja todellinen floppi. Samaan aikaan julkaistu Tales from the Borderlands taas lunastaa odotukset, joten suosittelen seikkailunnälkäisijä GoT-faneja sijoittamaan rahasa siihen  vaikka Bordrlands-sarja ei olisikaan entuudestaan tuttu ja lukemaan vaikka edellisen kirjan uudestaan seuraavaa osaa odotellessa.

Mainos