Mainos

Kotimainen kesäautosimulaattori tuo suomalaisen 1990-luvun maaseutuidyllin koko maailman viihdekentäksi.

Kuset kenttään, männät koneeseen ja itse kasattu Datsun 100-amppeerinen tulille. My Summer Car esittelee koko pelimaailmalle suomalaisuuden syvimmän ytimen simulaation keinoin – ja se on parasta paskaa sitten Grand Theft Auto V:n.

Pelin idea on slow foodeilua ja simulaattoreista tuttua vapaata neppailua, ilman pakollista etenemistä ja grindailua. Pakko on vain syödä, juoda, erittää ammoniakkia ja nukkua – muuten kuolema saattaa yllättää. Tästäkös paikallislehti sitten saa sisältöä, jolla etusivulla mehustellaan. Jotta ruokaa ja juomaa saa, on tehtävä töitä, esimerkiksi pumppaamalla ihmisen paskaa naapureiden likakaivoista tai myymällä latolöytöjä.

Mainos

Peli paljastaa huumoripainotteisuutensa heti kättelyssä. Aivan aluksi nputellaan nimi paikallisen fallesmannin(?!?) myöntämään pahviajokorttiin. Ysärivibat jatkuvat pelin käynnistyessä varsin perinteisestä suomimaatalosta; naapurin Irmelin mökiltä tutut sohvakankaatkin tunnistaa jokainen. Keittiön pöydältä löytyy elintarvikkeista tärkeimmät, makkaraa ja olutta.

Pelin alussa annetaan hahmolle nimi ja valitaan, kertakuolemasta poikki tai tavallinen pelimuoto.

Halutessaan pelaaja voi rakentaa kotipihassa lymyilevän Datsun 100A:n – eli lisenssittömästi ilmaistuna, Satsuman ajokuntoon, vaikkapa lauantaisin järjestettäviä suvisprinttejä ja yleistä kylillä leveilyä varten.

100 A:n rakentaminen onkin se pelin mainioin, mutta myös haastavin juttu. Operaatio vaatii oikeasti tietämystä auton tekniikasta ja tarkkaa suunnitelmallisuutta. Väärin kasattu kone ilman öljyjä huvittaa hetken, mutta ajailoa siitä ei saa. Moottorin ja alustan rakentaminen on ajoittain käyttöliittymän hienoisen pikkutarkkuuden vuoksi hermojaraastavaa, mutta lopputulos sitäkin palkitsevampaa.

Datsun 100 A – se hetkessä katoaa. Kunhan sen saa ensin valmiiksi.

Valmiin Satsuman voi tuunata 80-luvun tyyliin aina leopardi- tai seeprapenkkejä myöten. Tuunausideoita ja varaosia saa Amis-Auto-kuvaston kautta, josta ne myös tilataan paikallispostiin. Valikoima on varsin levoton.

Kasarilapset muistavat, miten ennen nettiä kaikki tilattiin kuvastojen kautta.

Raksaamisen ja lietekaivoijen putsauksen ohella pelaaja voi saunoa ja viettää iltaa kyläbaarissa, paikalliskauppiaan tuijottaessa herkeämättä. Pubin muut asiakkaat jorisevat todella tyypillistä suomalaisen miehen känniääliöpuhetta ja omia kolikoita voi syöttää vaikka lama-ajan poliitikkojen tähdittämän Markka-Lama-peliautomaattiin jättipotin toivossa.

Peli on pullollaan pääsiäsmunia

My Summer Car esittelee onnistuneesti GTA-pelien tapaan älyttömän määrän vitsikkäitä yksityiskohtia, joista osa ei aukea ainakaan nuoremmille sukupolville. Vitsit aukenevat parhaiten 1980-luvun alkupuolella syntyneille miehille. Esimerkiksi Hiacen merkki Hayosiko juontaa juurensa kasarivitsikirja Kilon poliisin ”hajosikotojotasi”-sananmuunnosväännöksestä.

Tarkkana tiellä!

Täysiverinen simulaattori

Pelin grafiikka ei koreile AAA-pelien global illumination- ja bounce-kalkulointien voimilla, eivätkä tekstuurit koreile täyteläisyyttään. Mutta grafiikka ei olekaan pelin pääpointti, sillä kyseessä on lifestyle- ja autosimulaattori.

Autojen ajotuntuma ratilla on moitteeton. Ajaminen tuntuu maukkaalta ja fysiikkakin on uskomattoman hyvän tuntuinen. Kuorma-auto tuntuu painavalta ja hyvin identtiseltä American Truck Simulatorin kanssa.

Autot on mallinnettu hienosti ja tekstuurit itse pirsseissä ovat yllättävän yksityiskohtaisia – ainakin 4K-resoluutiolla pelattaessa. Muu ympäröivä maailma on graafiselta olemukseltaan enemmän 2000-luvun alun henkistä peligrafiikkaa.

”dialogiriadat ovat puhdasta kultaa”

Vaikka grafiikalla ei koreilla, on äänimaailmasta pakko antaa isot pisteet. Autojen moottorit kuulostavat rouheilta ja rapsakoilta, ja hyttyset sekä kärpäset kuulostavat vittumaisen aidolta, silkkiuikku ujeltaa rasittavasti. Dialogiriadat ovat yksinkertaisesti puhdasta kultaa.

Kaikki hahmot ovat selvästi oikeiden suomalaismiesten innoittamia ja jokainen (ainakin pk-seudun ulkopuolella asunut) pystyy tunnistamaan juuri nämä kyseiset henkilöhahmot omasta elämästään. Kaikki on täydellisen autenttista ja juuri siksi niin mahtavaa.

H-kaupan kauppias taivastelee usein mm. kesän omituisia sääilmiöitä – aivan kuten oikeassakin elämässä.

My Summer Car ei suinkaan sovellu kaikille, mutta se on kerrassaan nerokas ja karun realistinen suomalaisen elämäntavan ja autorakentelun simulaattori. Vaikka se ei olekaan kaikkien pala kakkua, jokaisen suomalaisen olisi silti vähintään kokeiltava peliä. My Summer Car hävyttömän kova kotimainen, joka kiinnostaa maailmallakin niin paljon, että miljoonan euron myynti on jo rikottu ja amerikkalaiset tubettajatkin ovat ottaneet pelin täysin omakseen – tietämättä edes pelin vitseista mitään. My Summer Car on suorastaan kotimainen kansallisteos. Ainakin sellaisena sitä tulisi pitää, sillä jo useampi tubettaja on ilmoittanut fanittavansa tämän myötä Suomea.

Vielä pitää muistaa, että My Summer Car on tässä vaiheessa Early Access -tilassa, joten parannuksia ja kehitystä on luvassa. Toivottavasti myös siihen graafiseen puoleen.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
My Summer Car
92 %
Edellinen artikkeliGTA Online sai Gone in 60 Seconds -tyylisen ominaisuuden
Seuraava artikkeliElokuva-arvostelu: Rogue One: A Star Wars Story
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
peliarvostelu-my-summer-carMy Summer Car on kerrassaan nerokas pala suomalaista kulttuuria, koukuttavan rekka-, maajussi-, mekaanikko- ja racing-simulaattorin muodossa. Pelissä ei ole pelkästään hyvä ja ainutlaatuinen idea, vaan myös uskomattoman hyvä toteutus. My Summer Car on suorastaan kotimainen kansallisteos.