Mainos

Aina ei voi voittaa, ei vaikka käsikirjoituskin uudelleenkirjoitettiin paremman tarinan takaamiseksi.

Assassin’s Creed -elokuva pohjaa samannimisiin konsolipeleihin. Peleissä seurataan nykyajassa elävää sankaria, jonka sukujuuret ovat tarinasta (pelistä) riippuen muinaisissa historian käänteissä. Nykyajassa operoiva Abstergo-yhtiö kiinnittää sankarin omaan virtuaalitodellisuusjärjestelmäänsä, jonka avulla sankari pääsee elämään historian hetkiä uudelleen.

Elokuvan tarina noudattaa samaa peruskaavaa kuin pelit, mutta se sisältää omia horinoitaan. Elokuvan päähenkilö, Cal Lynch (Michael Fassbender) on kuolemaantuomittu rikollinen. Hänen sukulaisensa oli 1400-luvun Espanjassa assassiinien lahkoon kuuluva salamurhaajamestari, joka piilotti väkivallan harjoittamisen geenit omaavan taikapallon jonnekin. Abstergo-yrityksen tyypit yrittävät kaivaa Calin ja VR-laitteensa avulla tiedon, mihin pallo on jemmattu. Eissss…

Mainos

Kuten edeltä selviää, on tarina varsin pelimäinen. Jopa niin pelimäinen, että elokuvana se tuntuu ensiajattelemalta maistuvan erittäin kuivalta. Ja niinhän se maistuu.

Puikoissa peleihin perehtymättömät ihmiset

Elokuvaversio Assassin’s Creedistä on ohjaaja Justin Kurzelin käsialaa – miehen, jolle Assassin’s Creed oli ennen elokuvan tekemistä täysin tuntematon juttu. Ja niin oli muuten kaikille muillekin leffan tekijöille. Fassbender ei tiennyt koko saagasta mitään ennen Ubisoftin työsopparia.

Elokuva on ohjattu hidastempoiseksi maisteluksi, joka luottaa puhtaasti pelien suosion vetovoimaan. Elokuva itse ei tarjoa pelien faneille mitään lisäarvoa. Dialogi on uskomattoman viipyilevää ja epärealistista. Elokuvan pahisten tavoite on täysin käsittämätön – normaalin biologian vastainen. Tarina itsessään on täysin yhdentekevä.

Yksityiskohdat oikein

Ubisoft toimii elokuvan toisena tuotantoyhtiönä. Sille oli tärkeää, että leffassa näkyvät aseet ja asusteet ovat viimeisen päälle. Niin todella on. Myös kotkat ja heinäsuovahypyt ovat mukana. Elokuvassa on tuttuja juttuja, mutta koska tarina on luokaton, ei niistä voi nauttia.

HDR hivelee näköaisteja

4K UHD -Blu-ray on todella kaunista katsottavaa. Elokuvan kuva on todella yksityiskohtainen, mutta vieläkin kauniimpia ovat HDR-värit. 10-bittinen väriskaala mahdollistaa mustassa ja vaaleissa omat sävyeronsa ja tämän vuoksi assassinit ja temppeliherrat näyttävät elokuvateatteriversiota paremmalta.

BD-ekstrat on ahdettu tuttuun tapaan tavalliselle Blu-ray-versiolle, josta löytyy myös itse elokuva. Ekstrat paljastavat kiinnostavasti, miten pihalla Fassbender ja Kurzel Assassin’s Creed -hommista todella ovat. Poistettujen kohtausten lisäksi bonareista löytyy myös vaihtoehtoinen loppu, joka todella olisi tehnyt tästä kalkkunasta vieläkin huonomman.

Mainos