Mainos

Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition nimensä mukaisesti herättää henkiin uudelleen 20 vuotta vanhan pelin. Kakkososan ehkä loputonta odotusta varten tehty siloitus tarjoilee pitkälti alkuperäisen pelin nykylaitteille.

Viivi ja Wagner on sarjakuva naisen ja sian välisestä parisuhteesta. Suhde ei missään nimessä ole platoninen, joten johtopäätöksenä voi vetää sen että Viivi lempii ruutujen ulkopuolella tätä kärsäkästä. Sian lempiminen ei ole niin ennenkuulumatonta kuin luulisi. Eräs tuttavani matkustaa usein Thaimaahan, ja kerran lentokentällä taksikuski oli kysynyt englanniksi, että haluaisiko hän nussia sikaa. Kuski olisi vienyt hänet kentältä suoraan sikaa lempimään. Kuski kertoi että tämä on suosittua amerikkalaisten (eli jenkkien) parissa. Tuttava ei tarttunut härkää sarvista, saati sikaa saparosta.

Mainos

Tällä kaikella ei ole juurikaan mitään tekemistä Beyond Good & Evilin kanssa, muuten kuin sian ja naisen tuttavallisen kanssakäymisen suhteen. Kaiken lisäksi pelipossu on pelinaisen eno/setä (uncle), siinä mielessä kun kaikki keski-ikäiset perhetuttavat ovat tätejä ja setiä.

Beyond Good & Evil -nimi tulee Friedrich Nietzschen samannimisestä teoksesta, jossa Nietzsche peräänkuuluttaa yksinkertaisen mustavalkoisen hyvä/paha-moralisoinnin sijaan harmaasävyjä. Tämä jos mikä sopii näihin sikamaisiin juttuihin.

Beyond Good & Evil on vuonna 2003 ilmestynyt toimintaseikkailupeli, jonka kehitti ja nyt uudelleenjulkaisi Ubisoft. Jatko-osaa on odotettu vuodesta 2008, jolloin Ubilta sanottiin jatko-osan olevan tulossa. Teaseria nähtiin jo vuonna 2017 E3-messuilla, mutta kehittäjä lähti Ubisoftilta vuonna 2020 sanoen, että projekti on hyvissä käsissä. Vuonna 2022 Ubilta sanottiin projektin yhä etenevän, ja tässä vaiheessa BG&E 2 oli lyönyt Duke Nukem Foreverin ”pisimpään kehityksessä oleva peli” -ennätyksen yli 15 vuotta jatkuneella kehityksellään.

Aika näyttää kumman näemme ensin, Viivin ja Wagnerin lempimässä, vai Beyond Good & Evilin jatko-osan. Ehkä emme näe kumpaakaan, kuin unelmissa. Unelmien lomassa voidaan tutustua alkuperäisen kiillotettuun ja särmättyyn versioon.

Orpoja, Latinoja, ja avaruusmuukalaisia

Alkuruudussa varoitellaan joidenkin ”tulkintojen” olevan vuodelta 2003. Lupaavaa.
Jade, tutkiva reportteri, ja Pey’J, hänen mekaanikko-sika-enonsa setvivät vastarinnan kera avaruusmuukalaissalaliittoa.

Sympaattisempi kuin osiensa summa

Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition on kolmannen persoonan toimintaseikkailupeli, jossa välillä nuohotaan luolastoja, välillä taistellaan vihollisia vastaan yksinkertaisella taistelumekanismilla vailla kohteeseen lukittautumista ja välillä ajellaan aluksilla. Myös juttelu muille hahmoille ja kaikenlaisen eliömaailman valokuvaaminen kuuluu pelin Jaden sielunelämään. Kaikki mekanismit ovat…ihan ok.

Mikään ei pomppaa suurena pöksyjen kutkutuksena, eikä mikään pistä sen kummemin repimään viimeisiä rintakarvoja irti.

Tarinassa ja hahmoissa on sympaattista imua ja mukiinmenevien pelimekanismien summa on vähän enemmän, kuin osiensa summa.

Parempaa tekstuuria

Alkuperäinen Beyond Good & Evil ilmestyi aikanaan Gamecubelle, PS2:lle, XBoxille ja Windowsille vuonna 2003, joten grafiikat olivat sen mukaiset. 2011 ilmestyi HD remaster ja nyt jälleen uusi remasterointi.

Tällä kertaa kaikki tekstuurit on tehty uusiksi, uusia shader-efektejä on alkuperäistä kunnioittaen lisätty, hahmomallit ovat saaneet tuunausta – esimerkiksi orpokodin orvoilla on nyt erilliset sormet, eivätkä palikkarapukourat.

Ruudunpäivitys on harpannut 30 fps:stä 60 fps:ään, joten meno on liukasta kuin ulos palautuva rullakebab sunnuntai-aamuna. Tämä remasterointi on luokkaa ”näyttää niin hyvältä kuin muisti pelin näyttävän”.

Ponnahduslautajulkaisu tyhjään altaaseen

Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition on kelpo toimintaseikkailu, joka monelta pelimekaaniselta osaltaan tuntuu vanhahtavalta. Sen käsis ja hahmot ovat kuitenkin sen verran symppiksen imuisia että peliä jää pelaamaan, vaikka vähän ankeuttaakin.

Peliin on lisätty loppupäähän tämän ykkösosan kakkososaan kytkevää matskua, mikä on mielenkiintoista, sillä kakkososan saapumisesta ei ole mitään varmuuksia. Ripulin liukkaasta vauhdista nauttiville pelistä löytyy myös speedrun-pelimuoto. Ubisoft on myös ympännyt historiikkia pelin galleriaan varsin tuhdin paketin, sekä pelissä on myös uutta avattavaa kilkettä.

Kaiken kaikkiaan erittäin tuhti paketti, jonka ilmestymisen olisi toivonut tulevan Beyond Good and Evil 2:n kylkeen.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Beyond Good and Evil - 20th Anniversary Edition
70 %
Edellinen artikkeliBrittiläinen Heaven 17 -syntikkabändi pettyi Rockstar Gamesin ehdotuksen GTA 6 -pelin soundtrackiin liittyen
Seuraava artikkeliSijoitusyhtiö vaatii Ubisoftiin mittavia rakenteellisia muutoksia
Juhani Kakko
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
beyond-good-evil-20th-anniversary-edition-arvosteluMukiinmenevää toimintaseikkailua parinkymmenen vuoden takaa, joka sympaattisuudellaan vetää mukaansa. Pelimekaanisesti vanhentunut teos, jonka pariin ei kyllä tule taas vuosiin palattua. Ensikertalaisille ja tosifaneille!