Äänentoisto- ja tallennusvalmistaja Blue on tuonut markkinoille jälleen uuden mikrofonin – Blue Sparkin jälkeläisen, Spark SL Blackoutin.
Blue Spark SL Blackout on nimensäkin mukaan väritykseltään musta kaksikanavainen konkkamikrofoni. Laitteen pakkaus lupailee studiolaatua pelistriimeihin. Toteutuvatko lupaukset?
Kurkkaa yllä oleva video. Se on spiikattu Spark SL Blackoutilla.
Mitä se on syönyt?
Spark SL on alemman hintaluokan pro-mikki, joka yltää yllättävän laadukkaaseen äänentallennukseen. Toisin kuin tubettajamarkkinoiden suosituin Blue Yeti (USB-malli), on Spark SL XLR-liittimellä varustettu, astetta ammattimaisempi tuote. Koska XLR-liittimellä varustettuja miksereitä löytyy harvan tusinastriimaajan kotoa, tarjoaa Blue lisävarusteena XLR –> USB -sovittimen. Tämän lisäksi tarvitaan myös erillinen XLR-kaapeli, joita Blue myy myös itse.
Teknisiltä ominaisuuksiltaan Spark SL on hintaluokassaan loistava. Sen taajuusvaste yltää 20 Hz:stä 20 000 hertsiin ja sen kyljestä löytyy sadan hertsin matalien äänien leikkuri, joka poistaa suorilta ”P”-pöhhähdykset ja hengityspuhallusten äänet – toisaalta se myös leikkaa puheäänen matalia taajuuksia.
Mikrofoni on kaksisuuntainen, joka mahdollistaa kahden ihmisen väliset keskustelut yhteen ja samaan mikkiin. Podcast-haastatteluissa se on omiaan.
Kaksisuuntainen mikki on kuitenkin huono esimerkiksi tietokonepelaamisessa, sillä kun toinen pää ottaa vastaan dialogia, kuuntelee mikrofonin toinen suunta näppäimistön ääniä. Mikrofonin sijoitteluun kannattaakin kiinnittää erityisen paljon huomiota, mikäli näppäimistö on äänekäs.
Tekniset speksit:
- Transducer Type: Condenser, Pressure Gradient
- Polar Patterns: Cardioid
- Frequency Response: 20Hz – 20kHz
- Sensitivity: 34.9 mV/Pa at 1 kHz (1 pa = 94 dB SPL)
- Output Impedance: 50 ohm
- Rate Load Impedance: Not less than 1k ohm
- Maximum SPL: 136 dB SPL (1k, THD 0.5%)
- S/N Ratio: 73 dB-A
- Noise Level: 16.4
- Dynamic Range: 119.6 dB
- Power Requirement: +48V DC Phantom Power
- Weight: 336g
- Dimensions: 220.5mm x 45mm
- HPF: 100Hz, 12db per octave
- PAD: -20dB
Spark SL on kehitetty erityisesti laulajille ja puhujille. Sen mukana toimitetaan shockmount-iskusuoja, joka pitää mikin irrallaan tärinästä ja tahattomasta rapinasta. Mikrofoni tosin tarvitsee erikseen hankittavan telineen. Yetin tapaista omaa jalkaa ei tule mukana.
Äänenlaatu kuin radiosta
Aivan huipputason studio- tai radiomikkiä Spark SL ei päihitä, mutta sen ääni on merkittävästi Blue Yetiä parempi – jopa XLR-liittimellä varustettua Yeti Pro:ta parempi. Blackoutin ja tavallisen Spark SL:n välillä ei ole – ainakaan omien testieni perusteella – mitään eroa. Äänen laatu, etenkin hiljaisemmalla voimakkuudella tallennettuna on todella hyvä – aivan kuin radiosta. Mikrofonin hinta huomioiden, on kyseessä todella laadukas laite.
Siinä, missä Blue Spark SL voittaa striimaajan mikrofonina RØDE:n tai Senheiserin, on sen helppo käyttöönotto. Vaikka Spark SL ei mene suoraan atk:n perään, on siihen saatavilla noin kuudellakympillä XLR-adapteri, joka tekee siitä suoraan USB-sovitteisen. Edellämainitut merkit haluavat lähes poikkeuksetta partnerikseen myös mikserin ja mielellään tavallista paremman äänikortin.
Siinä missä Spark SL puolestaan häviää Yetille, on äänen monitorointi. Yeti nimittäin mahdollistaa kuulokkeiden kytkemisen suoraan mikrofoniin, jolloin oman äänen kuulee viiveittä suoraan. Voimakkuuden voi säätää heti sopivaksi. Spark SL vaatii monitoroinnin kolmannen osapuolen sovelluksen kautta, sillä Windowsin oma ”kuuntele ääntäni” -toiminto sisältää monen millisekunnin viiveen. Tämä tekee monitoroinnista mahdottoman.
Kenelle?
Blue Spark SL Blackout on sellaisen tubettajan, striimaajan tai laulajan valinta, joka haluaa äänenlaadulta Blue Yetiä enemmän jerkkua, mutta ei ole halukas panostamaan liikaa muihin äänilisälaitteisiin. Spark SL:n oston myötä on kuitenkin ostettava myös jalusta, mahdollinen XLR –> USB-sovitin sekä XLR-johto.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.