Mikrofoni- ja äänentoistovalmistaja Blue päätti helpottaa striimaamisen alkuun pääsyä ja toteutti kestomyyntihitistään, Blue Yetistä valmiin jalallisen ja shockmountillisen myyntipakkauksen.
Blue Yeticaster on jokaisen striimaajan, podcastaajan ja julkaisijan vahva valinta kun vaaditaan loistavaa äänenlaatua ja tilaa pöydälle. Yeticaster-paketti pitää sisällään broadcast-laatuisen Blue Yeti USB -mikrofonin, Compass Premium Broadcast Boom Arm -jalan sekä Radius III Custom Shockmount -tärinänvaimentimen. Puretaanpa koko laitos osiin ja tarkastellaan osia lähempää.
Ensimmäisenä estradille saapuu Yeti USB-mikrofoni
Blue Yeti on USB-mikrofonien parhaimmistoa, ja se sopiikin aloittelijalle, amatöörille sekä ammattilaisillekin. Tosin Blue Yeti USB -mikistä uupuu XLR-liitäntä, mutta sitä varten on olemassa Yeti Pro sekä muut ammattilaismikit.
Blue Yetistä löytyy erilaisia asetuksia missä sitä ikinä käyttääkin. On kardioidista, stereota, kaksoissuuntausta ja suuntaamatonta asetusta, jotka helposti voi vaihtaa vaikka lennossa mikrofonin kyljestä sijaitsevasta säätönamikasta, ja näin ollen saat aina parhaan tallennuslaadun ja -suunnan riippuen nauhoitatko kurkkulauluasi, soitat banjoa, podkästäät, nauhoitat ääntä videoon, haastattelet tai pidät luentoa siitä, miten yksinäisiä syvänmeren kalat ovat.
Kyljestä löytyy myös äänenvoimakkuus ja mikrofonin gain-säädin, jolla saat äänesi kuulumaan voimakkaammin silloinkin kun olet edellisenä päivänä huutanut äänesi käheäksi Tauskin keikalla Naantalin Kalatrapissa, kuuden lohikastanjapizzan jälkeen.
Myös kuulokkeet voi kytkeä suoraan mikkiin 3,5 mm:n liitännällä, jolloin puhuja voi monitoroida omaa ääntään ilman viivettä. Mute-nappi on löytänyt itsensä kätevästi mikrofonin etuosaan, johon pääsee nopeasti käsiksi kun et halua muiden kuulevan minkä värisiä kalsareita äidiltä joululahjaksi toivot.
Spekseiltään kelpo konkkamikki
Yetissä on kolme kondensaattorielementtiä. Ne ovat 14 mm. Suora taajuustoisto on 20 Hz:n ja 20 kHz:n välimaastossa, 16 bittisenä, 48 kHz:n resoluutiona.
Yeti asentuu yksinkertaisesti iskemällä USB-piuha kiinni joko tietokoneeseen tai pelikonsoliin ja se on siinä. Windows XP ja siitä uudemmat tunnistavat ääniharavan heti, ilman erillisten ajurien asentamista. Myös PS4 tunnistaa laitteen välittömästi.
Yeticasterissa mukana jalka ja shockmount
Mikrofonia voi käyttää joko työpöytäjalan kanssa (jota ei toimiteta Yeti Caster -paketin kanssa), mutta parhaan saundin saat jalalla ja tärinöitä estävällä shockmountilla.
Bluen Yeti USB-mikrofonin saa kuutena eri sävynä (mustaa, harmaata, valkoista, sinistä) ja hintaa pötikälle kertyy noin 130€ yksinään ostettaessa. Yeticaster maksaa reilun satasen, joten paketin ostossa säästää heti melkein toisen satasen.
Shockmount on nimeltään teknoseksikkäästi Radius 3. Se on hyvä valinta kun äänityksiltä vaaditaan ympäristön mikrofinin hiplailuista johtuvien tärinöiden eliminaatiota. Eli käytännössä äänenlaatu pysyy korkealaatuisena ja tasaisena vaikka iskisit otsasi vereslihalle pöytään hävityn Dota 2 -turnauksen jälkeen.
Vintagetyylinen ja kevyempirakenteinen design sopivat kameran edessä itseään esittävien striimaajien viereen kuin taskulämmin paikallisen ”alan miehen” kouraan.
Radius 3 on tehty sopimaan suoraan Blue Yetin epästandardiin kiinnitysmekanismiin, mutta adapterin avulla sen voi kiinnittää myös kilpailijoiden mikkeihin.
Bluen mikrofonijalka ei ole markkinoiden paras
Mikrofonisetin jalka, eli scifiseksikkäästi nimettynä Blue Compass Premium Broadcast Boom Arm onkin tämän kokonaisuuden se heikoin lenkki. Massiivinen, kankea ja epäkäytännöllinen mikkijalka on suunniteltu käytettäväksi Yeti-mikkien kanssa, mutta toimii myös muidenkin samanlaisen kiinnityksen omaavan mikkien kanssa.
Boomi ruuvataan pöydän reunaan kiinni leuoilla, samalla tavalla kuin vanhat pöytälamputkin 80-luvulla. Jalkaa voit säätää ylös, alas ja sivuille oudon kaasumännän kanssa. Kaasumäntää ei voi säätää ennen kuin Yeti on ruuvattu kiinni, koska muuten mikin keskikohta paukahtaa suoraksi ja ylvääksi kuin 15 vuotiaan heppi kesken matematiikantunnin. Asennus on suhteellisen simppeli, mutta pari kertaa jalan voi asentaa väärinkin päin. Pikakiinnityksillä tosin homma on nopeaa.
Jalan selkeästi huonoimmat puolet ovat sen kankeus ja liikkumattomuus. Siinä missä esimerkiksi Röden jalkoja voi säätää siirtämällä aivan mihin asentoon ja paikkaan tahansa, joutuu Boom-vartta aina ruuvaamaan auki, sovittamaan sitten ja ruuvaamaan jälleen kiinni. Jalka on myös haastava saada täsmälleen oikeaan asentoon, sillä liikkuvia osia on aivan liikaa.
On siinä myös hyvääkin, sillä johdon saa jalan rakenteisiin piiloon ja jalka on myös hiljainen, kolossaalisesta koostaan huolimatta.
Yeticaster07-paketin kokonaishinta on noin parisensataa euroa. Erikseen ostettuna osien hinta pyörii noin 300 euron paikkeilla.
Blue Yeticaster on erittäin kätevä ja npeasti kokoon kyhättävä mikrofonisetti striimaajalle tai podcast-juontajalle. Sen jalka on kuitenkin kokonaisuuden heikoin lenkki, sillä jalan muokattavuus on kaikkea muuta kuin kätevää ja mukavaa. Mikrofoni on laadukas konkkamikki, joka toimii laitteessa kuin laitteessa ilman ajureita.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.