Suomessa poliisin erikoisyksikkö Karhu hoitaa keikat, jotka vaativat järeämpiä voimakeinoja ja suunnittelua. Amerikassa tämä tiimi tunnetaan nimellä SWAT. SWAT-toiminta on tapetilla Hot Brass -strategiasimulaattorissa.
Maksimissaan neljän pelaajan yhtäaikainen SWAT-simulaattori ei suinkaan pyri viihdyttämään pelaajia vanhojen kunnon SWAT-pelien realistisella grafiikalla, vaan käsin piirretyllä ja lautapelimaisella ilmeellään. Pelin ilme on luonnollisesti saanut innoituksensa viranomaisten table top -harjoituksista, joilla taktiikoita hiotaan ja harjoitellaan oikeassakin elämässä säännöllisin väliajoin.
Niinpä piirretty ilme on kuin tilannejohtajan kynästä ja pelinappulat kenttäjohtoauton tussitaululta.
Gearit kuntoon
Hot Brass -pelissä pelaajat valitsevat SWAT-operaattorilleen aseet ja varusteet. Aseiden käyttöä on kuitenkin säännösteltävä tarkasti, sillä Hot Brass -pelissä pätee oikean elämän säännöt; ketään ei ammuta turhaan ja jokainen henki on kullan arvoinen.
Hot Brass on strategiaa isolla ässällä, mutta erittäin hauskalla tavalla. Koskaan ei voi tietää, montako vihollista on minkäkin nurkan takana. Antautuvatko ne suosiolla vai pitääkö kovistella.
Ketään ei tapeta
Kun pelaajat etenevät kohti panttivankitilannetta, saattaa vastaan tulla rikollinen, joka antautuu heti käskytyksestä. Tämä raudoitetaan ja pidätetään. Osa rikollisista ampuu, mutta saattaa sen jälkeen antautua huutamisen tai vastalaukausten seurauksena. Osaan rikollisista on pakko käyttää voimakeinoja, mutta ensisijaisesti etälamautinta luotien sijaan. Jos vihollinen vain ampuu, voidaan kriminaali päästää päiviltään vaikka haulikon avulla. Tämä on kuitenkin viimeinen voimakeino.
Hot Brass on erinomainen strategiapeli, joka ei näytä kovin ihmeelliseltä. Sen taktinen meininki ja tunnelma ovat kuitenkin niin intensiivisiä, että lautapelimäinen look muuttuu pelaajien mielissä hyvinkin monipuoliseksi. Hot Brass imaisee mukaansa eikä päästä otteestaan, ennen kuin tehtävät on suoritettu.
Peli on myös armoton. Jos jokin menee pieleen, tehtävä epäonnistuu. Tällaisessa tilanteessa tehtävän voi kuitenkin suorittaa loppuun ja analysoida esimerkiksi aluetta. Taktisesti siitä ei kuitenkaan ole liikaa hyötyä, sillä jokainen yrityskerta on erilainen.
Grafiikat ovat sekoitus piirrosta ja realismia
Graafisesti peli on pelkistetty. Se ei haittaa. Päin vastoin, se on jopa Hot Brassin voimavara. Paperi-2D-grafiikasta revitään kaikki irti pienien realististen yksityiskohtien ja tehosteiden avulla. Peli antaa myös tilaa mielikuvitukselle ja toimii täten vilkasmielikuvituksellisilla pelaajilla asteen verran innostavampana.
Toisia toki grafiikan lautapelimäisyys saattaa haitata, mutta löytyyhän sitä samankaltaisia pelejä muitakin.
Kannattaako ostaa?
Hot Brass on yllättäjä. Saimme Respawnin toimitukseen kaksi koodia, joilla pääsimme pelaamaan yhdessä. Molemmat innostuimme, koukutuimme ja jumiuduimme tunneiksi kovan poliisitoiminnan taktisiin pauloihin. Aluksi kaipasimme lisää operaattoreita riveihimme, mutta huomasimme, että homma toimii tunnelmallisesti kaksinkin. Peli on kuitenkin tarkoitettu neljälle pelaajalle ja sellaisena se on parhaimmillaan.
Hot Brassilla on hintaa kymmensen euroa, joten mikäli kaveriporukalta irtoaa lounaan hinta taskusta, kannattaa peliin ehdottomasti tutustua.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.