Kaasunilkka konehuoneeseen, nahat pyörimään ja sitten hävettää. JDM: Japanese Drift Master -pelissä dirftaillaan aasialaisilla tuuning-hittiautoilla, Assassin’s Creed Shadows -pelistä tutuissa maisemissa.
Japanese Drift Master on kokoaan suurempi peli. Se tarjoilee yllättävän suuren kuvitteellisen japanilaiskaupunkialueen avoimen maailman toteutuksena, jossa pelaaja nousee nollasta driftimestariksi ja muiden piirikuntalaisten suosioon. Tähän päästäkseen on osallistuttava kisoihin Need for Speedin hengessä ja tahkottava pisteitä naurattamalla nakkia tarmakkiin sivulinkussa ajaen.
JDM: Japanese Drift Master on siis avoimen maailman autopeli, jonka pääpointtina on osallistua driftauskisoihin, tuunata autoa ja nautiskella nipponilaisesta arjesta bensalenkkarin ajohanskoin.
Ratti kaakkoon ja nahka nauramaan
Ohjattauvuutta on kahta mallia, puhdas arcade, joka on helppo ja simcade, joka on pykälää realistisempi. Ohjattavuus pyrkii olemaan Forza Horizon -tyylinen, melko realistinen, mutta ohjaimella ja ratilla erittäin hyvä – eli toimiva kompromissi.
Ohjaimella driftaaminen on kohtalaisen helppoa, mutta ratilla hommaa saa harjoitella pykälää kauemmin. Auton saaluistoon kytkinpommilla tai käsijarrua napauttamalla. Tärkeintä on pitää vauhti ja sutiminen tasaisena, jotta pistesaldo kasvaisi mahdollisimman tehokkaasti. Haasteen driftailussa tuo auton kulma ja vauhti, joista aina jompi kumpi lopulta kusahtaa ja niin hyvä drifti loppuu. Tätä taitoa pitää harjoitella myös arcade-ohjattavuudella ennen kuin se sujuu. Oikotietä ei Need for Speedien ja The Crew -pelien tyyliin ole.
Paljon puuhaa
Tekemistä piisaa, sillä ajettavia tehtäviä on yli 40 ja teitä on hurjat 250 kilometriä fiktiivisessä Guntaman prefektuurissa. Guntama on pelin oma versio Gunmasta ja Saitamasta, ja se sijoittuu keskiseen Honshūhun, hieman Tokion pohjoispuolelle ja länsipuolelle, alueelle joka on oikeastikin drifting-kulttuurin syntyseutua. Maisemat on luotu huolellisesti ja kaikki näyttää uskottavalta ja todella hyvältä – etenkin täysillä grafiikka-asetuksilla.
Ja toisin kuin indie-peliltä odottaisi, peli on kyllästetty oikeilla lisenssiautoilla, joista vastaavat pelin nimenkin mukaan japanilaisvalmistajat kuten Nissan, Honda, Mazda ja Subaru. Autovalikoimakin on kattava ja jokaista autoa voi tuunata omaan driftisilmään sopivalla tavalla. Osia piisaa, mutta kaikki maksaa. Rahaa voi kuitenkin tahkoa tekemällä driftitehtäviä.
Pelissä on mahdollisuus säätää ajoneuvon suorituskykyä ja ulkonäköä varsin yksityiskohtaisesti, mukaan lukien alustasäädöt, väritykset ja korisarjat. Namskis!

Ei aivan viimeistelty
Huono puoli on se, että vaikka ohjattavuus on varsin maukas ja suuntavilkuillakin voi kikkailla, ei autoissa ole lainkaan vauriomallinnusta. Eli autoja ei saa paskaksi, vaikka miten kädettäisi dirffittelyt ja raapisi auton maalipintaa kaiteiden ja sivullisten kylkiä vasten.
Ja sivullisista puheen ollen, aikahaasteissa liikenteen satunnainen ilmestyminen tekee tehtävistä usein epäreiluja ja vaikeuttaa suoritusta ärsyttävästi – ainakin vielä tässä vaiheessa pelin elinkaarta. Luultavasti pelaajapalaute kehittää peliä lähivuosien aikana parempaan suuntaan tämänkin asian tiimoilta.
Pelissä on myös ohjattavuuteen liittyviä kriittisiä bugeja. Jos pelaaja muokkaa ohjainten bindaukset itselleen haluamikseen, auton toiminta menee totaalisen rikki. Joko ykkösvaihde jää nalkkiin, autossa on ainoastaan pelkästään yksi vaihde ja se on vitonen tai kamerakulma näyttää vain ja ainoastaan taakse. Nämä lienevät ongelmia, jotka kyllä korjataan, mutta ainakin testivaiheessa oli pakko käyttää ohjaimessa ja ratissa vain ja ainoastaan presettiasetuksia.
Epätodellista kauneutta?
Graafisesti peli näyttää mehevältä. Ja ilmankos, sillä moottorina jauhaa Unreal 5. Pelistä puuttuu VR-tuki, mutta koska se on Unreal-tuote, voi VR-tuen tehdä itse UEVR-sovelluksen mahdollistamana. Se ei vain aina ole täysin bugiton.
Äänipuolelta on annettava myös kehuja. Autot kuulostavat hyviltä ja musiikki on riittävän monipuolisesti asemoitu siten, ettei se pääse heti kyllästyttämään. Ja mikä parasta, koska peli on japanilainen, on kulttuuri myös musiikin osalta autenttinen.
Kannattaako ostaa?
Jos fiilistelet japanilaista auto- ja driftikulttuuria, on JDM ehdoton hankinnan paikka. Vaikka peli on vielä raakile, tarjoilee se jo nyt varsin vaikuttavan paketin, jossa esimerkiksi Need for Speed on jo vuosia epäonnistunut. Peli tarjoilee aitoa japanilaista autokulttuuria ja ihan uudenlaisen miljöön, mihin autopeleissä on tyypillisesti totuttu. Ja mikä parasta, pelaaminen on kivaa – kunhan sen vain oppii.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.