Mainos

Kun 1980-luvulla toimintaelokuvat, kuten Commando alkoivat räjähtää näyttävästi valkokankaille, yksi mies nousi esiin erityisesti sonnimaisen lihaksikkaan vartalonsa ja aidon karismansa avulla, Arnold Schwarzenegger.

Yksi hänen uransa kulmakivistä on Commando, vuonna 1985 julkaistu toimintaelokuva, joka ei ainoastaan sementoinut Schwarzeneggerin asemaa toimintaleffojen kuninkaana, vaan myös asetti riman korkealle genren tuleville teoksille.

Nyt on aika antaa palstatilaa Commandolle ja sukeltaa sen tuotannon käänteisiin.

Mainos

Kun Hollywood halusi lihaksia ja luoteja

Commando syntyi aikakaudella, jolloin Hollywood janosi ylikorostettuja macho-sankareita. Ohjaaja Mark L. Lester, joka oli aiemmin työstänyt elokuvia kuten Firestarter, sai tehtäväkseen tuoda valkokankaalle tarinan eläkkeellä olevasta erikoisjoukkojen sotilaasta, eversti John Matrixista.

Lesterin mukaan projekti oli alun perin tarkoitettu hieman realistisemmaksi, mutta kun Schwarzenegger kiinnitettiin pääosaan, realismi heitettiin ulos ikkunasta ja korvattiin testosteronilla. Tuloksena oli elokuva, jossa Matrix voi yksinään päihittää kokonaisen armeijan.

David Patrick Kelly, Arnold Schwarzenegger ja ohjaaja Mark L. Lester Commandon kuvauksissa.

Leffan muut starat?

Arnold Schwarzenegger oli täydellinen valinta John Matrixin rooliin. Schwarzenegger oli juuri saavuttanut valtavan menestyksen Terminatorin (1984) myötä, ja Commando vahvisti hänen statusensa Hollywoodin kärkinimenä. Matrixin rooli tarjosi hänelle mahdollisuuden esitellä paitsi fyysistä voimaansa, myös hieman kehittyvää koomista ajoitustaan. Arska heitteleekin leffassa varsin ikonisia one-linereita – yleensä ennen pahisten tappamista.

Muita merkittäviä näyttelijöitä olivat Rae Dawn Chong, joka näytteli Cindyä, Matrixin vastentahtoista apuria.

1980-luvulla Rae Dawn Chong oli lupaava näyttelijä, mutta hänen uransa kääntyi laskuun 1990-luvulta eteenpäin. Hänen roolivalintansa eivät aina saaneet yleisöä tai kriitikoita puolelleen, ja hän siirtyi vähitellen indie-tuotantoihin ja pienempiin elokuviin. Chong on myös kertonut julkisuudessa, että naisnäyttelijöille on usein vähemmän laadukkaita rooleja tarjolla iän myötä, mikä vaikutti hänen uraansa.

Myöhemmin seksisymboliksi noussut Alyssa Milano esitti Matrixin tytärtä Jennyä, jonka pelastaminen oli elokuvan keskeinen juonikuvio.

Alyssa Milano sekä Arnold Schwarzenegger elokuvassa Commando (1985).

Pääroiston, Bennetin, roolissa loisti Vernon Wells, joka muistutti hieman moottoripyöräkerhon jäsentä.

Vernon Wells.

Wells teki pitkän uran, joka rakentui erityisesti pahishahmojen ympärille. Ennen Commandoa hänet muistetaan parhaiten elokuvasta Mad Max 2 – Asfalttisoturi (1981), jossa hän esitti ilkeämielistä Wezia. Wells jatkoi 1980-luvulla ja 90-luvulla rooleja elokuvissa ja sarjoissa, jotka hyödynsivät hänen uhkaavaa olemustaan.

Wells siirtyi myöhemmin urallaan television puolelle, esiintyen muun muassa sarjoissa kuten MacGyver ja Power Rangers Time Force, jossa hän näytteli Ransik-nimistä pääpahista. Hänestä tuli B-elokuvien ja indie-tuotantojen suosikki, ja hän esiintyi lukuisissa suoravideolevitykseen tehdyissä elokuvissa, jotka hyödynsivät hänen kulttiasemaansa.

Wells jatkaa edelleen uraansa pienemmissä tuotannoissa ja on suosittu vieras erilaisissa popkulttuuritapahtumissa ja fanitapaamisissa, erityisesti Mad Max- ja Commando-rooliensa ansiosta.

Kärpäsiä, hikeä ja dynamiittia

Commandon kuvaaminen oli intensiivistä, mutta samalla hauskaa. Elokuvan budjetti oli noin 10 miljoonaa dollaria, joka oli kohtuullinen summa 1980-luvun standardeilla.

Schwarzeneggerin lihaksikas fysiikka aiheutti kuitenkin haasteita puvustajille; Matrixin ikoninen liivi ja panssaroidut varusteet piti suunnitella erityisesti hänelle, koska mikään valmiina oleva ei mahtunut tälle itävaltalaiselle lihaskimpulle.

Elokuvan kuuluisassa kohtauksessa, jossa Matrix käyttää koko arsenaalia kukistaakseen vihollisensa, käytettiin yli 1000 paukkupatruunaa. Tuotantotiimi myös rakensi Matrixin ”asehuoneen” erityisesti tätä kohtausta varten, ja Lester itse kutsui sitä “poikamaisen fantasian täyttymykseksi”.

Myös ikoninen lopputaistelu Matrixin ja Bennetin välillä oli fyysisesti vaativa. Lester kertoo, että molemmat näyttelijät halusivat tehdä stunteistaan mahdollisimman paljon itse, ja välillä kohtaukset muuttuivat melkein todellisiksi painiotteluiksi.

Commandon kuuluisassa lopputaistelussa nähdään näyttäviä räjähdyksiä ja vihollisjoukkoja, jotka kaatuvat Arnold Schwarzeneggerin hahmon, John Matrixin, ylivoimaisen tulituksen edessä. Tarkkasilmäiset katsojat ovat kuitenkin huomanneet erikoisen yksityiskohdan: osa kaatuneista pahiksista on selvästi puhallettavia nukkeja. Tämä ei ollut suunniteltu vitsi, vaan tuotannon budjetin kiristämisestä johtuva ratkaisu.

Koska elokuvassa tarvittiin valtava määrä kuolleita vihollisia, eikä kaikille voitu palkata stunttinäyttelijöitä, lavaste- ja efektitiimi päätti täyttää rivejä halvoilla, nopeasti aseteltavilla nukeilla. Lopputulos on tahattoman koominen, mutta samalla osa elokuvan charmia – koska mikäpä olisi parempi vastus Schwarzeneggerin lihasmassalle kuin ilmatäytteiset sotilaat?

Välitön hitti

Commando sai ensi-iltansa lokakuussa 1985 ja oli heti kaupallinen menestys. Se tuotti yli 57 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti.

Kriitikot olivat kuitenkin jakautuneita. Roger Ebert antoi elokuvalle kolme tähteä ja kuvasi sitä “absurdin viihdyttäväksi”. Monien kriitikoiden mielestä elokuva oli yliampuva, mutta toiset kiittivät sen itseironista otetta ja Schwarzeneggerin läsnäoloa.

Yleisö rakasti Commandon yksinkertaista, mutta tehokasta juonta sekä Arskan kuuluisia lausahduksia, kuten “Let off some steam, Bennett”. Nämä repliikit elävät edelleen popkulttuurissa.

Bill Duke ja Gary Carlos Cervantes elokuvassa Commando (1985).

Kulttiklassikko

Vaikka Commando ei voittanut Oscar-palkintoja tai saanut kriitikoiden yksimielistä ylistystä, sen maine on kasvanut vuosien varrella. Elokuvaa pidetään nykyään yhtenä 80-luvun toimintaelokuvien kulmakivistä ja Schwarzeneggerin uran huippuhetkenä. Se on myös inspiroinut monia muita toimintaelokuvia ja pelisarjoja, kuten Duke Nukem.

Commando on aikakautensa ilmiö, testosteronilla kuorrutettu viihdepaketti, joka on jäänyt historiaan yhtenä kaikkien aikojen viihdyttävimmistä toimintaelokuvista. Se on yhdistelmä satunnaisesti paiskottuja ruumiita, korneja repliikkejä ja Schwarzeneggerin ikonista läsnäoloa. Nykyään, kun toimintaelokuvat painottavat realismia ja vakavuutta, on virkistävää palata Commandon yksinkertaisen, mutta tehokkaan viihteen pariin.

Leffan voi katsoa Disney+- ja Apple TV -suoratoistopalveluista, mutta uusitaanhan tämä merkkiteos tasaisin väliajoin myös Suomen tv-kanavilla.

Mainos