Senua’s Saga: Hellblade II on Microsoftin tuottama ja Ninja Theoryn valmistama lineaarinen seikkailu, joka lupaa huikeat estetiikat Unreal 5 -pelimoottorin myötä.
Senua’s Saga on pelisarja, joka seuraa Senua-nimisen naarassoturin matkaa, joka käy läpi henkisiä ja fyysisiä haasteita viikinkien mytologian innoittamassa maailmassa.
Hellblade II on jatko-osa Hellblade: Senua’s Sacrifice -pelille, ja siinä Senua-neito jatkaa selviytymistaisteluaan viikinkiaikaisessa Islannissa, taistellen sekä sisäisiä että ulkoisia demoneita vastaan.
Teknisesti peli hyödyntää kohuttua Unreal Engine 5 -pelimoottoria, joka lupaa tarjota järjettömät visuaaliset puitteet.
Ennakko-odotukset ovat korkealla, sillä pelin edeltäjä sai kiitosta tarinankerronnastaan ja immersiivisestä kokemuksestaan. Hellblade II lupaa jatkaa samaa linjaa, keskittyen vahvaan narratiiviin ja elokuvamaiseen kerrontaan. Mutta kuinka kaikki on lopulta konkretisoitunut, siihen pureudumme nyt.
Anteeksi neiti, kuuletteko ääniä päässänne?
Pelin tarina jatkaa suoraan edellisen osan tapahtumien jälkeen, kun Senua pyrkii pysäyttämään viikinkien hyökkäykset kotimaassaan. Matka vie hänet Islantiin, jossa Senua kohtaa kammottavia olentoja ja myyttisiä voimia, taistellen samalla omia sisäisiä demoniansa vastaan, jotka kuiskivat ja vittuilevat pelaajan oikealla puolella, vasemmalla puolella ja takana jatkuvalla syötöllä.
Tarina kietoutuu syvälle Senuan traumoihin ja pyrkimykseen löytää pelastus itselleen ja muille. Mutta mitä pimeyden keskellä piilee? Kenelle Senua todella taistelee, ja miten hän voi löytää valon? Tästä tarinassa on kyse.
Kävelysimulaattori komeissa puitteissa
Peliteknisesti Senua’s Saga: Hellblade II tarjoaa tuttua ja samalla hieman uudistettua kokemusta edelliseen osaan nähden. Pelinä se seuraa edeltäjänsä linjaa tarjoten sekä pieniä mystisiä pulmia että intensiivisiä taistelukohtauksia.
Pelattavuus on selkeää kävelysimulaattoriutta, eli melko kankeaa ja hidastempoista. Taistelut vaativat taitoa ja ajoitusta, mutta ne ovat varsin suoraviivaisia ja toistavat loputtomasti itseään. Vaikka eri taisteluissa toimii eri taktiikka, on taistelu käytännössä torjumisen ja iskemisen tanssia – hidastempoista sellaista.
Vaikka pelin mekaniikat eivät ehkä tarjoa syvyyttä, ne toimivat silti hyvin ja tarjoavat tiiviin kokemuksen.
Pelissä voisi olla enemmän tilaa tutkimukselle ja vaihtoehdoille, jotka saisivat pelaajan tuntemaan olevansa enemmän pelimaailman osa. Nyt putki vie suoraan kohtauksesta seuraavaan ja pelaaja kokeekin ohjaavansa ennemminkin interaktiivista leffaa kuin peliä.
Audiovisuaalinen loistoesimerkki
Grafiikat ja äänisuunnittelu ovat Senua’s Saga: Hellblade II -pelissä huippuluokkaa. Eikä vähempää sovi odottaakaan, kun pelin taustalla rullaa Unreal 5.
Senua’s Saga: Hellblade II tarjoaa etenkin PC:llä kauniin graafisen elämyksen, joka hyödyntää monia moderneja RTX- ja Nanite-tekniikoita luodakseen visuaalisesti vaikuttavan maailman. Pelissä on käytetty fotogrammetriaa maisemien skannaamiseen, mikä tuo mukanaan uskomattoman yksityiskohtaiset ja realistiset ympäristöt. Paikoitellen pelaajan on pysähdyttävä ja hämmästeltävä, miten uskomattoman hienoja voivat maassa olevat kivet oikeasti olla.
Pelin hahmojen animaatiot ovat myös huippuluokkaa, kiitos mocap-tekniikan. Sekä ihmishahmot että hirviömäiset jättiläiset liikkuvat sulavasti ja uskottavasti, lisäten pelin uskottavuutta. Erityisesti jättiläisten kohtaamiset ovat pelin visuaalisia huippukohtia, joissa pelaaja tuntee pienten ihmisten kohtaavan valtavia, ikiaikaisia voimia.
Pelin graafinen suunnittelu hyödyntää myös Nvidian RTX-ominaisuuksia, kuten säteenseurantaa ja DLSS:ää, tarjoten realistisen graafisen spektaakkelin. Säteenseuranta tuo mukanaan realistisemman valaistuksen ja varjojen, kun taas DLSS parantaa suorituskykyä ilman merkittävää kompromissia kuvanlaadussa. Ainakin 3090Ti pyörittää tätä tapausta varsin sulavasti kaikki grafiikka-asetukset kaakossa.
Binauraalinen äänisuunnittelu tarjoaa syvän ja immersiivisen äänimaailman, joka tuo tarinan eloon kuulokkeiden kautta. Stereo-kauttimista sama tehoste ei toimi lainkaan, mutta surround-kotiteatterilla homma rokkaa. Äänisuunnittelu on visuaalisuuden ohella täyttä kultaa.
Kannattaako ostaa?
Senua’s Saga: Hellblade II tarjoaa vangitsevan ja syvällisen pelikokemuksen, joka tempaa pelaajan mukaansa pimeyden ja toivon välimaastoon. Se on suunnattu pelaajille, jotka arvostavat vahvoja tarinoita, epärealismia, fantasiaa ja visuaalisesti upeita pelimaailmoja.
Vaikka pelin kesto saattaakin olla lyhyt – noin 7–9 tuntia pelitavasta riippuen – ja pelimekaniikat yksinkertaiset, se tarjoaa silti unohtumattoman seikkailun, joka jättää jälkensä pelaajan mieleen.
Senua’s Saga: Hellblade II on elokuvamainen fantasiaseikkailu, jota katsotaan enemmän kuin pelataan, mutta audiovisuaalinen show on jotain selkeästi tämän konsolisukupolven kauneinta katsottavaa.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.