Sony MDR-M1 tarjoaa uuden väkevän vaihtoehdon musiikin, äänien ja muiden pro-äänien parissa työskentelevien korville, esimerkiksi Sonyn suosittujen MDR-7506-kuulokkeiden tilalle. Mutta ne toimivat myös erinomaisina pelikuulokkeina.
Kuluttajille myydään joskus isollakin rahalla komeasti koristeltuja ja Transformersin näköisiä peliheadsettejä, jotka lupaavat kuun taivaalta ja vakuuttavat olevan parasta paskaa, mitä rahalla saa. Todellisuudessa nämä pelikäyttöön suunnitellut kuulokkeet ovat kuitenkin muovikrääsää, joiden elinikä on muutaman vuoden ja äänenlaatu aina joiltain tai jopa monelta osin kompromissi.
Jos haluaa oikeasti laatua, on siirryttävä kuulokkeissa ammattisarjaan. Kuulokkeiden hinta on samaa 150–300 euron luokkaa kuin niillä Logitechin, Razerin, UE:n, Trustin ja SteelSeriesinkin kuulokkeilla, mutta mikrofonia niissä ei ole. Siitä syystä, että pro-maailmassa konkkamikkikin on oma laitteensa. Toki nämä pro-laitteet vaativat tietokoneeseen myös äänivahvarin/-mikserin, jotta äänestä saadaan oikeasti kaikki irti. Mutta kun setuppi on tällainen, voidaan puhua aivan eri luokan äänikokemuksista.
Sony MDR-M1 edustaa uuden sukupolven ammattikuulokkeita, jotka tarjoavat pykälää pehmeämmän soundin, kuin vanhan liiton keski- ja diskanttiääniin panostavat pro-kuulokkeet.
Muotoilu
Sony MDR-M1 noudattaa muotoilultaan tismalleen samaa lookkia, joka löytyy sen pro-malleista jo 1890-luvulta asti. Korvakulhot omaavat nahkaiset kuoret kankaisten sijaan ja pääpanta on pehmeämpi ja nykyaikaisempi kuin aikaisemmin, mutta muilta osin muotoilussa ei olla lähdetty turhia kikkailemaan.
Jopa sininen Professional-tunnus on aivan samanlainen kuin ennenkin, eikä edes sinisen sävyä olla vaihdettu modernimpiin trendisävyihin. Sininen raita tuo hieman mieleen neuvostoliittolaisen rautatieaseman saniteettitilan kaakeloinnin, mutta olkoon nyt sitten.
Kuulokkeet ovat kauttaaltaan pehmeän ja mukavan tuntuiset. Ne ovat myös erittäin kevyet, noin 216 gramman elopainollaan, joka vastaa tyypillistä suuremman appelsiinin, kolmen kananmunan tai hammastahnatuubin painoa. Ne ovat siis heittämällä kevyemmät kuin tyypilliset muhkeat peliheadsetit ja näin ollen päässäkin mukavammat pitempiä aikoja. Ainoat kompromissit ovat nahkaiset korvakupit, jotka eristävät ääntä, mutta hikoiluttavat kankaisia enemmän.
Tekninen laatu ja suorituskyky
Tekniset ominaisuudet:
- Ajuriyksikkö: 40 mm, dynaaminen
- Taajuusvaste: 5 Hz – 80 kHz
- Rakenne: Suljettu akustinen rakenne
- Beat Response Control: Optimoitu bassovasteen hallintaan
- Paino: 215 g (ilman kaapelia)
- Kaapelit: Vaihdettava irrotettava kaapeli (1,2 m ja 2,5 m)
- Liitännät: 3,5 mm stereo-miniplugi, adapteri stereo-standardi-plugiin
- Suositushinta: 270 €
MDR-M1-referenssimonitorikuulokkeet ovat suunniteltu erityisesti musiikintekijöille ja ääniteknikoille tai videon editoijille tai muille äänen ammattilaisille. Kuulokkeiden suljettu rakenne tarjoaa yllättävän hyvän äänieristyksen, mikä sopii studio- ja mobiilityöskentelyyn – mutta myös hälyiseen kotiympäristöön, jossa isi tai äiti haluaa vähän hakata Call of Dutya niin, ettei muiden kanssaeläjien möly kuulu läpi.
Niissä on laajataajuuksinen (5 Hz – 80 000 Hz) ajuriyksikkö, joka hyödyntää pehmeää reunaa ja kovaa kupolia tarkkaan matalien ja korkeiden taajuuksien toistoon. Beat Response Control -venttiili parantaa basson hallintaa.
Jotta hertseihin tulisi jotain konkreetiaa, niin vastaavasti Logitech G Pro X 2 LIGHTSPEED -kuulokkeissa, joita pidetään pelikuulokkeiden maailmassa pro-tasona, tarjoaa taajuusluokakseen 20 Hz – 20 000 Hz:n skaalan. JBL puolestaan 20 – 40 000 Hz:n skaalan.
Pelkkiin pelikuulokkeihin tottunut käyttäjä saattaa aluksi pelästyä, että basso tuntuu tavallista hiljaisemmalta, mutta nyt kyseessä eivät olekaan lelukuulokkeet, joissa megabasson voimakkuudella peitetään muu muovinen äänenlaatu. Äänen erottelussa kyllä kokematonkin huomaa radikaalin eron. Esimerkiksi edellä mainittu Call of Duty on aivan erilainen kokemus, kun äänistä kuulee oikeasti kaiken.
Mikä parasta, myös Dolby Atmos -ääni toistuu niin kolmiulotteisena kuin se voi kaiuttamalla toteutettuna toistua. Spatiaalinen 360-ääni ei koskaan voi piestä oikeaa surround-ääntä, mutta ainakin MDR-M1:llä feikkitilaääntä on todella miellyttävä kuunnella ja tuottaa.
Kannattaako ostaa?
Sony MDR-M1 maksaa noin 270 euroa. Hintalappu saattaa kuulostaa kovalta, jos vertailupohjana on pelkät pelikuulokkeet eikä tällä hinnalla saa edes langattomuutta tai mikrofonia. Mutta siinä se juttu onkin pro-puolella, että nämä asiat heikentävät huonosti toteutettuna laatua, tuovat painoa ja epäergonmisuutta ja epätasapainoista ääntä.
Jos äänellä on väliä, hyvistä kuulokkeista joutuu maksamaan – ja kannattaa maksaa aivan mielellään.
MDR-M1 ovat pro-kuulokkeet erottelu on älyttömän hyvää ja niitä jaksaa pitää päässä tuntikausia ilman ongelmaa. Osat ovat laadukkaita johdoista lähtien, joten elinikääkin tulee heittämällä vuosikausia enemmän kuin muovisilla peliheadseteillä.
Muihin ammattikuulokkeisiin, esimerkiksi Sonyn omiin MDR-7506-kuulokkeihin verrattuna, M1:n ääni on bassovoittoisempi ja ainakin omiin korviini paljon miellyttävämmän ja luonnollisemman soundin omaava, joten käytän näitä erittäin mielelläni myös leffojen katselussa ja pelien pelaamisessa – en vain miksaamisessa.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.