Mainos
Museo Milavida ja Suomen pelimuseo järjestävät sisällissota-aiheisen pelipäivän, jossa sodan tapahtumiin tutustutaan yhdessä uusien suomalaisten sisällissota-aiheisten pelien ja niiden tekijöiden kanssa. Suomen sisällissotaa kuvaavat pelit ovat esillä ja pelattavissa Museo Milavidassa 7.4.2018 klo 12–18. Pelipäivä on pääsymaksuton.

Suomen sisällissodasta on kulunut 100 vuotta, ja suomalaiset pelinkehittäjät ovat tarttuneet pelimaailmassa tähän saakka lähes täysin sivuutettuun aiheeseen. Aiheesta on luotu ja luodaan parhaillaan useita erilaisia, tapahtumia eri tavoin kuvaavia ja muistelevia lauta-, kortti- ja digitaalisia pelejä, jotka ilmestyvät vuoden 2018 mittaan.

Sotaa käsitellään niissä muun muassa sotilaallisina operaatioina, joissa pelaajat voivat yrittää muuttaa historian kulkua taistelukentän tapahtumien kautta. Toisissa tapahtumia kuvataan myös yhteiskunnallisten ja poliittisten tapahtumien keinoin. Historiaa tuodaan historiaa esille myös opastavalla ja informatiivisella tavalla, usein niin, että pelaajat oppivat samalla lisää tapahtumien kulusta ja käännekohdista.

Mainos

Sisällissodan tapahtumia käsiteltiin tuoreeltaan sodan päätyttyä kahdessa lautapelissä (Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 ja Suomen vapaussota), mutta sen jälkeen aihe sai jäädä aina tähän vuoteen saakka. Tänä vuonna ilmestyvien pelien tulvahdus on siksikin poikkeuksellinen, että esimerkiksi talvi- ja jatkosodasta on tehty monia lauta- ja videopelisovituksia, myös viime vuosikymmeninä.

1918 – Veli Veljeä Vastaan Kansikuva

Kuinka sotaa kuvataan uusissa peleissä ja millaisia vaihtoehtoehtoja niitä pelatessa voi avautua? Voisiko Suomesta tulla tasavallan sijaan esimerkiksi neuvostotasavalta, anarkia tai kuningaskunta? Kenen lippu liehuu Tampereen kaupungintalossa 6.12.1918? Millaisilla näkökulmilla erilaisten pelien tekijät lähestyvät aihetta ja miten suomalaisen yhteiskunnan repinyttä sotaa käsitellään viihteellisesti?

Tapahtuma on osa Museo Milavidan Näsilinna 1918 -teemaviikkoa: museossa on päänäyttely ”Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit” sekä vaihtuva näyttely ”Suomen kuningas”. Päivän mittaan on myös kolme elokuvaesitystä: Museo Milavidan tuottama Näsilinna 1918 (23 min) ja Claes Olssonin Taistelu Näsilinnasta 1918 (75 min). Esitykset klo 11.30, 13.30 ja 15.30. Lisäksi Näsilinna 1918 -kävelykierrokset Näsinkallion maisemissa klo 13 ja 15, oppaana tutkija Antti Liuttunen.

Milavidan teemaviikon näyttelyihin ja muihin esityksiin museon pääsymaksu.

Cafe Milavidassa on esillä myös pieni, palatsin sisällissodan aikaisia tuhoja kuvaava valokuvanäyttely Näsilinna 1918. Valokuvanäyttelyyn on vapaa pääsy.

Aikataulu:

  • 12:00 tapahtuma alkaa
  • 13:00 pelien esittelyt
  • 16:00 paneelikeskustelu – sisällissodan kuvaaminen pelimuodossa
  • 18:00 tapahtuma loppuu

Kaikki pelit tutustuttavissa ja pelattavissa koko tapahtuman ajan.

Mukana olevat pelit:

 

Mainos