95-elokuvan MM-joukkueen näyttelijät julki – mukana tähtiä musiikkimaailmasta ja Hollywoodista

Mainos

Vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruusviikonloppuun sijoittuvaa 95-elokuvaa on kuvattu huhtikuun puolivälistä lähtien sekä Suomessa että Ruotsissa. Fiktiivinen elokuva kertoo toisiinsa limittyvien tarinoiden kautta siitä, miksi Suomesta tuli maailmanmestari ja miten se vaikutti kansakuntaan.

95-elokuvan pelaajista on nyt julkaistu ensimmäinen joukkuekuva peliasuissaan.

Mainos

Elokuvassa vuoden 1995 MM-kisojen Suomen Leijona-joukkueen päävalmentajaa Curt ”Curre” Lindströmiä näyttelee ruotsalainen Jens Hulten. Hulten on tuttu muun muassa elokuvista 007 Skyfall, Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi ja Mission Impossible – Rogue Nation sekä poliisisarjoista Johan Falk ja Komisario Winter.

– Jääkiekon ensimmäinen maailmanmestaruus merkitsi suomalaisille paljon, siksi minulle on suuri kunnia näytellä Currea 95-elokuvassa. Rooli on aivan erilainen aiempiin rooleihini verrattuna. Lisähaastetta tuo se, ettei minulla ei ole mitään ulkoisia yhtäläisyyksiä Curreen, Hulten naurahtaa.

Curt Lindströmin aisaparina vuoden 1995 jääkiekon MM-kisoissa toiminutta suomalaisvalmentaja Hannu Arajärveä esittää Kari-Pekka Toivonen. 95-elokuvan MM-pelaajien rooleissa nähdään:

Saku Koivu – Jon-Jon Geitel
Ville Peltonen – Akseli Kouki
Jere Lehtinen – Kustaa Tuohimaa
Timo Jutila – Joel Hirvonen
Janne Ojanen – Oskari Ojanen
Marko Palo – Valtteri Honka
Marko Kiprusoff – Karlo Haapiainen
Raimo Helminen – Sebastian Rejman
Sami Kapanen – Mikko Laine
Esa Keskinen – Topias Hirvelä
Hannu Virta – Jarkko Järvinen
Mika Nieminen – Victor Paul
Antti Törmänen – Lauri Talvio
Jukka Tammi – Lauri Tilkanen
Raimo Summanen – Akseli Mattila
Ari Sulander – Henri Nyqvist
Mika Strömberg – Rasmus Tarkiainen
Erik Hämäläinen – Tommi Lipasti
Petteri Nummelin – Ronny Roslöf
Janne Niinimaa – Kimi Vilkkula
Juha Ylönen – Mikko Lindbom
Jarmo Myllys – Hannes Suominen
Tero Lehterä – Roman Tiinus

Näyttelijät tapaavat rooliensa esikuvat

Kölnistä jääkiekon MM2017-kisoista tavoitettu Saku Koivu kertoo odottavansa mielenkiinnolla sitä, miten näyttelijät pystyvät välittämään pelaajien välisen ainutkertaisen yhteishengen. Koivu tapaa itseään näyttelevän Jon-Jon Geitelin (mm. Roskisprinssi-elokuvan pääosa, Roope Salminen ja Koirat -yhtyeen toinen päälaulaja) heti MM-kisojen jälkeen ennen jäällä kuvattavien kohtausten tekoa.

Legendaarisen “Tupu-Hupu-Lupu” -ketjun näyttelijöinä nähdään Jon-Jon Geitelin lisäksi Ville Peltosen roolissa Akseli Kouki (Tuntematon Sotilas) ja Jere Lehtisen roolissa nuorten SM-liigaa Jokereissa pelaava Kustaa Tuohimaa.

Suomalaisen kiekkokansan kestosuosikki, 95-kultajoukkueen kapteeni Timo Jutila odottaa näkevänsä valkokankaalla ennen kaikkea hienon tarinan. Jutila tapaa itseään näyttelevän Joel Hirvosen (mm. Lovemilla-elokuvan ja tv-sarjan pääosa) niin ikään MM-kisojen jälkeen:

– Kyllä mä meinaan sille kertoa, mikä fiilis oli vuosikymmenten odottelun jälkeen nostaa poika käsivarsille, kertoo työkiireiden keskeltä tavoitettu entinen kiekkokapteeni.

Mukana nuoria lupauksia

Jutilan ohella toinen Tappara-ikoni Janne Ojanen oli 95-kultajoukkueen toinen varakapteeni. Ojaselle mieluinen yllätys oli se, että hänen mestaruusvuonna syntynyt poikansa Oskari Ojanen valittiin esittämään elokuvaan isäänsä.

– Oskaria taitaa kuvaus jännittää enemmän kuin yksikään oma peli, mutta hyvin on kuulemma homma lähtenyt liikkeelle, Janne Ojanen kertoo.

Oskari kertoi joukkuekuvauksen yhteydessä, että hän on kysellyt isältään mestaruudesta paljon, ja että pyyntö lähteä mukaan elokuvaan tuntui epätodelliselta, mutta sanoinkuvaamattoman upealta.

95-joukkueessa pelanneen Marko ”Kyy” Palon roolissa nähdään Valtteri Honka. Valtteri on Leijona-joukkueen MM2017-kisoissa ykköspakiksi nousseen Julius Hongan veli. Valtteri osallistui Espoon Metro Areenalla helmikuussa koekuvaukseen, johon oli ilmoittautunut Valtterin lisäksi myös 800 muuta elokuvaroolista haaveilevaa nuorta miestä.

Ohjaaja Aleksi Mäkelä kertoo, että MM-joukkueen näyttelijävalinnat tehtiin etenkin yhdennäköisyyden, mutta myös jääkiekkotaitojen perusteella.

– Elokuvassa nähdään kovia näyttelijäkonkareita ja ammattimaisen hyviä jääkiekon pelaajia. Etsimme tarkoituksella mukaan myös aivan uusia kasvoja. En voisi toivoa parempaa castiä tähän elokuvaan, Mäkelä tuulettaa.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään lisäksi seuraavat tunnetut näyttelijät: Rauno Ahonen, Laura Birn, Hannu-Pekka Björkman, Samuli Edelmann, Frida Hallgren, Riitta Havukainen, Thomas Hedengran, Pekka Huotari, Saara Kotkaniemi, Katja Küttner, Kalle Lamberg, Esa Latva-Äijö, Timo Lavikainen, Mikko Leppilampi, Outi Mäenpää, Samuli Niittymäki, Taneli Mäkelä, Mika Nuojua, Ylermi Rajamaa, Roope Salminen, Saga Sarkola, Pekka Strang ja Jari Virman.

95-elokuva tulee ensi-iltaan 25. joulukuuta ja on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Käsikirjoituksen ovat tehneet Joona Tena, Tatiana Elf ja Juha Karvanen. Elokuvan jääkiekkoasiantuntijana toimii vuoden 1995 mestarijoukkueessa pelannut Jere Lehtinen.

Mainos