Mainos
Kiintolevymarkkinoilla on ruuhkaista. Tarjolla on SanDiskia, Samsungia, Verbatimia, Dacotaa, Kingstonia ja tietenkin Adataa. Adatan uusi, tiputuksen ja kosteudenkestävä pariterainen Adata HD770G irtoaa kaupasta noin 90 eurolla.

Adatan HD770G huutaa paketissaan teksitä DURABLE! Se tarkoittaa mainospuheiden mukaan armeijatason kestävyyttä laitteen pudotessa maksimissaan 1,22 metrin korkeudelta. Kiintolevy on myös vedenpitävä aina kahden metrin syvyyteen, kahden tunnin ajan. Vau, mikä laite – nyt voin vihdoin mennä uimaan tiedostojeni kanssa! Eikä siinä vielä kaikki; uintireissua koristavat sateenkaaren väreissä vilkkuvat led-valot.

Mainos

Tavallinen HDD-levy kumikuorilla?

Adata HD770G on muilta osin täysin tuikitavallinen ulkoinen kiintolevy. Saimme testiin kaksiteraisen version, johon toden totta mahtuu noin kahden teran verran porn… tiedostoja. Siirtoon ja datan lukuun käytetään USB 3.2 -porttia, joka mahdollistaa nopean tiedonsiirron, mutta mistään SSD-kiintolevyjen nopeuksista ei kannata edes haaveilla. Keskimäärin tiedostot siirtyvät levyltä Adata HD770G:lle noin 6 Mt:n sekuntinopeutta. 30 gigan suuruisen paketin siirto tapahtuu siis noin vartissa.

Tiedonsiirtonopeutta kuvaava graafi.
Videot siirtyvät SSD-levyltä HD770G:lle noin 6 Mt/s -nopeudella.

Kaunis kuin avaruusauto

Ulkoisesti Adata HD770G on varsin kujeileva. Sen muotokieli muistuttaa avaruusalusta ilman selkeää ohjaamoa. Tai sitten se on tulevaisuuden maasturi Rage 2 -pelistä? Vain renkaat puuttuvat.

Muotokieli on tehty miellyttämään eteenkin lasten ja nuorten silmää. Aikuiseen makuun kovalevy saattaa olla hieman korni, etenkin jos sen laahaa mukaan päällystöviranhaltijoiden palvelutasopäätöstä koskevaan kokoukseen.

Sodankestävää kestävyyttä

Testasimme luonnollisesti laitteelle luvatun damagesuojan. Kovalevylle tallennettiin parisenkymmentä gigaa videoita ja sitten se pudotettiin noin metrin korkeudelta kivilattialle… kahdesti. Kokeen jälkeen laite kiinnitettiin atk-tietokoneeseen ja voila! – tiedostot olivat tallella ja lukukelpoisia.

Syvävesitesti jäi suorittamatta, sillä harvemmin näitä kukaan ottaa uima-altaisiin tai suistoille mukaan. Vedenpitävyys saadaan aikaan sulkemalla kaikki liitinosat ennen sukellusta tai uintia. Kovalevyä ei voi siis käyttää vedessä. Laitteen kuminen ulkoasu huokuu vedenpitävyyttä, joten uskokaamme tällä kertaa sokeasti markkinointipuheisiin.

Kenelle ja miksi?

Adatan kaksiterainen seiskaseiskanolla on aivan käypä peruskiintolevy rajuun sotilas-, sukellus ja moottoriurheilukäyttöön… tai sitten vain ihan tuikitavalliseen toimisto- ja kotikäyttöön. Pääasiassa se onkin suunnattu pelien tallentamiseen pelaajille. Kukapa muukaan tällaisia ledi-ilokkeita ostaisi kuin Assemblyillä leveilystä haaveileva gamer. Se ei ole nopeudeltaan SSD:n luokkaa, vaan ihan perus HDD:tä, mutta kapasiteetiltaan ja käytettävyydeltään se on hyvä. Peukalot tälle!

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Adata HD770G
Edellinen artikkeliKuinka Mortal Kombat -pelien veriset Fatality-lopetusliikkeet suunnitellaan ja tehdään?
Seuraava artikkeliTältä näyttää tosielämän Need for Speed Underground
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
adata-hd770g-kiintolevyn-arvostelu-siirtavatko-ledivalot-dataa-nopeamminAdata HD770G ei ole nopeudeltaan SSD:n luokkaa, vaan ihan perus HDD:tä, mutta kapasiteetiltaan ja käytettävyydeltään se on hyvä. Peukalot tälle!