Mainos
Viidenteen pääosaansa ehtinyt Animal Crossing -sarja sekoittaa pakkaa muutamilla uudistuksilla. Miten puree leppoisa puuhastelu kiireiseen pelaajaan?

Animal Crossing -sarja sai ensi-iltansa vuonna 2001 jo lähes unohdetulle Nintendo 64 -kotikonsolille. Pelisarjassa pelaaja on ihmishahmo, joka antropomorfisoitujen eläinten kanssa asuttaa samaa yhteisiöä. Reaaliajassa toimiva peli pistää pelaajan puuhastelemaan mukavia yhteisönsä ja oman asuntonsa edestä mm. kalastelemalla ja puutarhaa kasvattamalla.

Animal Crossing: New Horizons jättää taakseen kyläyhteisön pölyt ja siirtyy autiota saarta asuttamaan. Aikaisemmin pääosin kädestä pitämätön puuhastelu on nyt uudistunut kevyellä ohjastelulla ja kaikenlaisten toimintojen palkitsemisella.

Mainos

Eläinhahmot pursuavat charmia ja aikaisemmista osista tuttuja vakionaamoja nähdään tässä Switchille sopivaan aikaan ilmestyneellä jatko-osalla.

Lomalle lompsis!

Arki painaa ja huolet haittaa, joten ystävällinen pesukarhu Tom Nook tarjoaa getaway-pakettilomaa autiolla saarella. Pelaaja ja pari eläinhahmoa muuttavat saarelle pesukarhu Tomin ja hänen kahden veljenpoikansa Tommyn ja Timmyn kera. Tästä alkaa leppoisa puuhastelu, jonka edetessä saarelle kasvanut yhteisö laajenee verkkaisesti.

”Kaikki tekeminen palvelee kaikkea muuta tekemistä, siksi pelaaminen on hyvin palkitsevaa”

Mitäs sitä tänään puuhastelisi?

Yläviistosta kuvattu hurmaavilla grafiikoilla varustettu sosiaalisimulaattori kutsuu luokseen erilaisilla puuhailulla. Pelaaja pääsee saarelle rakentelemaan, kasvattamaan puutarhaa, keräämään rikkaruohoja, poimimaan hedelmiä, kalastamaan, juttelemaan mukavia naapureiden kanssa jne. Päivän puuhat tehtyään on hyvä lopetella, tai käydä vielä vaikka yökalastuksella.

Seuraavana päivänä jotain uutta on taas saarella, ja sama luuppi jatkuu koukuttaen pelaajaa ilmeikkyydellään ja kiireettömällä tunnelmallaan.

Yksi pelin pääluupeista on: kerää tavaraa, rakenna esine, myy ylimääräiset, osta uutta, opi uutta, aloita uudelleen. Kaikki tekeminen palvelee kaikkea muuta tekemistä, siksi pelaaminen on hyvin palkitsevaa.

Niin paljon kaikkea, niin paljon aikaa

Animal Crossing on virheetön omassa toteutuksessaan. Se tekee juuri sitä mitä sen odottaakin tekevän. Kiireetön pelaaminen on loistavaa ajantappoa.

Toiminnot ovat yksinkertaisia, ja refleksejä ei juuri hampaat irvessä tarvi käyttää. Peli ei rankaise möhläyksistä, vaan niistäkin voi saada jotain pikkukivaa uutta.

Ainoa mikä vähän harmittaa on, että jotkut esineet ovat puhtaasti koristeita, mutta tästäkin pääsee pian yli sisustusinnokkuuden nostaessa päätään.

”Jälleen kerran Nintendo osoittaa, ettei tarvita järin isoja tehoja, luodakseen jotain todella pelimaailmaan mukaansa imaisevaa”

Saarella sielu lepää

Peli on söpö, hurmaava ja eläinhahmot ovat täynnä persoonallisuutta. Hahmot puhuvat omintakeisella kielellään ja omilla rytmeillään. Jos tarkkaan kuuntelee, voi huomata että hahmojen käyttämä puhuttu kieli toistaa kaikki ruudulla näkyvät sanat vaikka siltä ei tuntuisikaan, jopa pelaajan itse antama hahmon nimi sanotaan ääneen.

Poikkeuksellista, sillä useimmiten pelaajan itse nimeämä hahmo jää ilman pelihahmojen ääneen sanomista. Yleensä nämä väistellään kiertoilmaisuin. Animal Crossing: New Horizonsissa tämä nimen ääneen sanominen tekee pelaamisesta heti 100 % henkilökohtaisempaa.

Graafisesti peli on simppeliä nintendo-tyyliä, mutta kuten Nintendolla yleensä, on hahmot ja yksinkertainen grafiikka täynnä persoonallisuutta. Jälleen kerran Nintendo osoittaa, ettei tarvita järin isoja tehoja, luodakseen jotain todella pelimaailmaan mukaansa imaisevaa.

Kuinka saisin rikki kookospähkinän

Ensimmäisen Animal Crossingin jälkeen on tullut useita sen kaltaisia tai samankaltaisia mekaniikkoja sisältäviä pelejä. Indiehitti Stardew Valley kalastelee samoilla vesillä ja on paljon diipimpi mekaniikkojensa ja puuhailun suhteen. Animal Crossing taas vetoaa tekemisen mutkattomuudella, verkkaisuudella, sekä reaaliaikaisella pelikellollaan.

Craftaaminen eli rakentelu on tuttua nykyään monessa pelissä, ja Animal Crossingissa mekaniikka ei vaadi muuta kuin työpöydän ja tarpeelliset tavarat. Monesta pelistä poiketen Animal Crossing: New Horizons palkitsee myös näiden materiaalien keräämisestä, joka houkuttelee paremmin mm. rikkaruohojen keräämiseen.

Käytännösä katsoen Animal Crossing: New Horizonsissa on pelattavaa sadoiksi tunneiksi. Vuodenajan vaihtelut, eri kuukausina löydettävät eri asiat ja reaaliaikainen kello eri vuorokaudenajan tapahtumineen takaa sen, että aina kun pelin käynnistää, löytää jotain rentoa pelattavaa.

Kuppi kahvia ja Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons sopii tähän maailmantilanteeseen kuin heinänkorsi suupieleen. Peli tarjoaa niin paljon rentoa pelattavaa ja tekemistä, kuin pelaaja itse haluaa. Jos kaipaa suurta adrenaliiniryöppyä, ei Animal Crossing: New Horizons ole hyvä hankinta. Jos taas kiinnostaa kiireetön puuhastelu, joka saa hymyn huulille, on Animal Crossing: New Horizons parasta juuri tässä ja nyt, ja huomenna ja kesällä ja talviyönä ja, ja, ja…

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Animal Crossing: New Horizons
92 %
Edellinen artikkeliTänään tv:stä 150 miljoonaa dollaria maksanut scifileffa, jossa mukana suomalainen ex-Putous-tähti
Seuraava artikkeliHalf-Life: Alyx -peli modattiin heti 2D-versioksi, jota voi pelata tavalliseen tapaan
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
animal-crossing-new-horizons-arvostelu-leppoisa-loma-saarella-suoraan-kotisohvaltaAnimal Crossing: New Horizons on kiireettömien hetkien peli vailla adrenaliiniryöppyjä, mutta sitäkin enemmän täynnä hymyn huulille saavaa puuhastelua.