Mainos
Euroopan pelinkehittäjien liitto (EGDF) sanoo olevansa pettynyt Applen uuteen maksurakenteeseen Euroopassa.

Uusi EU:n laki nimeltä Digital Markets Act astuu voimaan maaliskuussa, ja sen mukaan Applen on nyt annettava kehittäjien luoda ja tarjota uusia sovelluksia – myös uusia kauppoja ilman App Storea.

Vastauksena tähän Apple on muuttanut ehtojaan entisestään varmistaakseen, että se ansaitsee edelleen rahaa muista kuin App Store -sovelluksista.

Mainos

Tähän sisältyy kiistanalainen vaatimus, jonka mukaan jos sovellusta ladataan yli miljoona kertaa vuodessa, kehittäjän on maksettava Applelle 0,50 euroa jokaisesta miljoonan ylittävältä latauskerralta – mukaan lukien päivitykset ja uudelleenlataukset – mikä tarkoittaa, että kun sovellusta on ladattu miljoona kertaa, kehittäjät ovat Applelle velkaa 500 000 euroa jokaisesta seuraavasta miljoonasta latauksesta.

EGDF on antanut verkkosivuillaan lausunnon, jossa se kutsuu Applen uusia ehtoja ”kilpailunvastaiseksi maksurakenteeksi niille kehittäjille, jotka eivät pysy Applen App Storessa EU:ssa”.

EGDF kritisoi 0,50 euron latausmaksun lisäksi myös Applen sääntöä, jonka mukaan kehittäjien on pakotettava pelaajat käyttämään joko Applen tai kolmannen osapuolen maksujärjestelmää – sen sijaan, että he voisivat tarjota useita vaihtoehtoja, sekä sitä, että se antaa pelaajille ”tarpeettoman huolestuttavia varoituksia ja hankalia latausvaiheita, jos he valitsevat kolmannen osapuolen maksutavan.

Se kyseenalaistaa myös Applen vaatimuksen, jonka mukaan kaikkien, jotka haluavat perustaa oman kolmannen osapuolen sovelluskaupan, on toimitettava Applelle ”1 miljoonan euron remburssi A-luokituksen saaneelta rahoituslaitokselta”, ja toteaa, että tämä ”luo merkittävän esteen markkinoille pääsylle esimerkiksi eurooppalaisille pk-yrityksille”.

EGDF toteaa, että on selvitettävä, täyttävätkö Applen uudet säännöt tosiasiassa digitaalimarkkinoita koskevan lain edellytykset vai ovatko ne laittomia ja niitä on muutettava.

”Kaiken kaikkiaan EGDF on syvästi pettynyt siihen, että jälleen kerran sääntelyyn liittyvän epävarmuuden ja EU:n lainsäädännön heikon täytäntöönpanon vuoksi maailmanlaajuiset teollisuusjätit saavat etumatkaa vaihtoehtoisten kolmannen osapuolen mobiilimarkkinapaikkojen käyttöönotossa EU:ssa. Eurooppalaiset pk-yritysten pelikustantajat pystyvät todennäköisesti ottamaan taloudellisen riskin uusien markkinamahdollisuuksien hyödyntämiseksi vasta sitten, kun on saatu lisää selvyyttä siitä, onko Applen uusi maksurakenne EU:n sääntöjen mukainen vai ei”, EGDF tiedottaa.

Aiemmin tällä viikolla myös Xboxin pääjohtaja Sarah Bond kritisoi Applen uusia säännöksiä kutsuen niitä ”askeleeksi väärään suuntaan” ja lainaten Spotifyn toimitusjohtajan Daniel Ekin x-viestiä, jossa suunnitelmaa kutsuttiin ”täydelliseksi ja täydelliseksi farssiksi” ja Applen 0,50 euron maksua ”yksinkertaisesti kiristykseksi”.

Mainos