HyperX, Creative, Logitech, Blue, Sony, SteelSeries, Turtle Beach… kaikki nämä tutut oheislaitevalmistajat kilpailevat kuluttajien rahoista tarjoamalla langattomia ja langallisia headsettejään huutaen niiden uskomattomuutta. Mutta kun takavasemmalta kurkistava Astro näyttää kaluaan, jäävät kaikki edellämainitut kauas taka-alalle.
Astro on peliheadsettejä, vahvistimia, eliittiohjaimia, liittimiä ja pelitarvikelaukkuja valmistava yritys. Vähin äänin Pohjolaan saapunut firma keskittyy malliston määränsä sijasta laatuun.
Neljästä eri headset-mallista arviossa on nyt se kaikkein kallein, järein ja maukkain versio, A50. A50 on Astron kuulokkeiden lippulaivamallisto, joka on langaton ja hinnaltaan noin 320 euron luokassa.
Mukana kokonaisuuteen kuuluu oma telakka, joka toimii myös jonkinlaisena pikkuvahvarina. Telakka kuljettaa kuulokkeisiin optisen äänisignaalin Dolby Audion suodattamana, hoitaa latauksen ja tarjoa kolme ekvalisaattoripresettiä pikakytkettäväksi.
Kuin KITT yhdistettynä RoboCopiin
Astro A50 on muotoilultaan muhkea. Se muistuttaa Ritari Ässän K.I.T.T.-auton, RoboCopin ja Super Force -sarjan hybridiä. Pinta on muovinen, mutta laatuisan oloinen. Korvakupit ovat kankaiset ja erittäin pehmeät. Nukkaamista ei varmasti voi estää, mutta uutena ne ovat samettiset. Päälakitukena toimii pehmeä tyyny.
Ensivaikutelma kuulokkeista on kiehtova. Sen pakkaus on hyvinkin unbox-ystävällinen, josta video alla. Päässä aaviiskymppiset tuntuvat mahtavalta. Tunne on jämäkkä ja kookas, mutta hyvä ja hellä. Pään kokosäädin on portaaton, joten oikean asennon saa sopivaksi millilleen. Kuulokkeet eivät paina eivätkä ne ala ärsyttämään tai puristamaan pitkänkään session jälkeen.
Kangaspinnoite takaa sen, että kuulokkeet hengittävät. Kankaan heikkoutena on äänieristeen olemattomuus.
Kuulokkeesta itsestään löytyy Dolby-nappi, EQ-presettinappi, mikrofoni ja äänenvoimakkuuskiekko. Telakka toimii näiden visuaalisena käyttöliittymänä.
Tekninen laatu ja suorituskyky, esim. Kuulokkeiden äänenlaatu
Ulkonäkö on miehen makuun, päätuntuma on hyvä, mutta entäs se tärkein, eli ääni?
Hitto soikoon, kun sekin on toimiva. Bassot toistuvat pehmeästi, diskantti on selkeä ja keskiäänet kuuluvat kuten pitääkin. Mihinkään Neuman KU100:aan, Sennheiser HD280 Pro:on tai Beyerdynamic DT770 Pro:on näitä ei tietenkään voi verrata, mutta jos vaihtoehtona ovat samanhintaiset HyperX:t, Creativet, Logitechit, Bluet, Sonyt, SteelSeriesit tai Turtle Beachit, vie Astro A50 heittämällä pisimmän korren.
Leffojen ja pelien tueksi Astro A50 tukee Dolby Atmos -äänisignaalia, joka tarjoilee virtuaalitilaäänen. Tilaääni toimii Dolbyn omassa demossa ihan kohtalaisesti, mutta itse leffoissa ja peleissä feikkitakakanavia ei oikeasti pääse kuulemaan kuten oikeassa kotiteatterissa.
Leffoissa Dolby saa aikaiseksi jopa hieman monomaisen tunnelman. Normaali stereo kytketään pikanapista päälle, joten tätä voi vaihdella oman maun mukaan vaikka joka sekunti.
Mikrofonin äänenlaatu
Mikrofoni on monien headsettien heikkous. Vain Turtle Beach on omien testieni perusteella onnistunut mikrofonien äänenlaadussa hyvin. Onneksi Astro pääsee mukaan tähän kerhoon. Mikrofoni on nimittäin hyvä. Omaa ääntä pääsee monitoroimaan suoraan, joten kun mikki on vedetty suun eteen, poistuu automaattinen mykistystoiminto ja oman äänen kuulee viiveittä. Mikki on kätevä etenkin Pleikkarilla ja VR-laitteilla pelattaessa sekä tietenkin striimattaessa.
Softalla ääni mieleseksi
Astron oma sovellus ladataan pc:lle Windows Storesta. Tämän avulla ei tehdä ihmeitä, mutta ne kolme pikapresettiä voi muokata ja tallentaa, jonka jälkeen ne synkataan telakkaan. Ekvalisaattori on liu’uiltaan suppea, mutta niillä saa silti hyvät presetit aikaiseksi.
Kannattaako ostaa?
Astro A50 -kuulokkeet ovat omat suosikkiheadsettini vuosiin. En muista koska olisin ollut näin tyytyväinen kokeilemiini kuulokojeisiin. Yleensä petyn joka kerta, mutta nyt olen kohdannut sellaiset kohtalaisen hintaiset kuulokkeet, joiden käyttöä rakastan. Täydelliset toki nämäkään eivät ole, mutta nyt voin ainakin huoletta lykätä nämä päähäni iltamyöhään ja tietää, että esimerkiksi leffoista saan kaiken hyvän irti.
A50 ei ole studiotasoinen tapaus, mutta se on helposti paras yksilö, johon olen normaalihintaisten pelikuulokkeiden maailmassa törmännyt. Mikäli taskussa polttelee ylimääräiset 300 euroa ja tarve hyville kuulokkeille, on tässä ehdottomasti varma valinta.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.