Mainos
Astron A50-peliheadset ilahdutti Respawnin testissä. Kuinka iloinen asia on samaisen valmistajan erikoispeliohjain?

Pelaaminen. Tuo helvetillinen lausahdus sai äidit ja isät kavahtumaan ainakin 1990-luvulla. ”Ei siitä ole mitään hyötyä. Silmät menee. Menisit jo sinäkin ulos. Halkopino odottaa” -olivat tavallisia uhkailuja Y-sukupolvelle tai tutummin milleniaaleille. Ajat ovat muuttuneet ja niin ovat laitteetkin, ja varsinkin pelivatkaimet. Yhden tikun raivoisasta vemputtamisesta ollaan tultu jo modulaarisiin peliohjaimiin. Mitäs ne sitten oikein ovat? Se selviää alta.

Turnausvalmis Astro ei ruoka-aikoina ole poissa ollut

Kallis ohjain rahakkaisiin turnauksiin

Ennen rajojen mentyä säppiin saatiin Respawnin ruuvipenkkiin Jenkkilästä – tarkemmin aurinkoisesta Kaliforniasta, Logitechin kanssa yhteistyössä tehty, modulaarinen Astro C40 -peliohjain. Astro on tehty tattivispauksien turnaus- ja ammattilaiskäyttöön, ja sen kertoo korkea hintakin. Ohjain käy sekä PC/Mac ja Playstation 4 -konsolille.

Mainos

Astro C40 on todellakin raskas kaveri. Painoa sillä on jopa 310 g, mikä tuntuu ainakin alussa raskaalta, mutta kaikkeen tottuu – paitsi tattaripuuroon.

Muotoilu on mallia järkäle. Mitään ultrahienoja linjoja ei Astrossa ole, ja kutsunkin sitä tiiliskiveksi tateilla. Väriltään mustanharmaa kuosi on kuitenkin neutraalin tyylikäs.

Ohjain istuu käpäliin todella hyvin, tosin lisätakanappien vahinkopainalluksiin alussa joutuu tottumaan. Varsinkin NHL-pelin tiimellyksessä osuu pikkurilli namikoihin tehokkaasti. Onneksi ne saa lennosta pois päältä.

Astro ei myöskään liusu näpeistä kumisten listojen vuoksi, ja omaksi hämmennykseksi edes käsien hiki ei toimi liukkarina. Tuntuu välillä, että ohjain jopa vähentää eksessiivisen kähin (käsihien) muodostumista.

Ei paluuta vanhaan

Tottuneena Dualshock-ohjaimien käyttäjänä en kyllä palaa enää vanhaan, vaan Astro on tullut jäädäkseen. On se niin hemmetin hyvä, tarkka!

Asennus on lapsillekin lähinnä loukkaus. 2,4 ghz lähetin tai kaapeli kiinni konsoliin tahi ATK-laitteistoon, ja pelit päälle. PC:llä kannattaa tosin ensin päivittää Astron ajurit.

Nappien -sekä lisänappien konfigurointi tapahtuu myös Astron omalla softalla, luonnollisesti PC:llä tai Macilla. Pleikkarille softaa ei ole.

Softalla säädöt kuntoon

Tarkat tatit

Tatit ovat aivan ihanat ja äärimmäisen tarkat. Jos ei nopeista tateista tai yliherkistä liipasimista tykkää, voi niiden herkkyyttä säätää Astron ohjelmistolla. Mukana tulee myös kätevä matkamuhvi, jolloin ohjain ei ota ylimääräisiä kolhuja Trans-Siperian viinanhuuruisen ekskursion aikana.

Matkalaukusta löytyy myös ylimääräisiä tatteja erikorkuisina sekä ruuvimeisseli Astron etupaneelin irroittamiseen ja paikka langattomalle lähettimelle.

Laukku on kätevä matkalle

D-pad eli suomeksi ristiohjain saattaa usein olla kankea, eikä vastaa komentoihin, mutta Astrossa tämäki on tehty vimosen päälle. Olen jopa siirtynyt kaksiulotteisten tasohyppelypelien kanssa pelkästään D-padin käyttöön. Tulee ihan 8-bittiset Nintendoajat mieleen, ja se on hyvä se!

Asenna vaikka näin!

Ei Xboxille, mutta tatit voi tuunata Xbox-malliin

Tattien paikkoja vaihtaa keskenään, mikäli pelaaja kaipaa Xbox-ohjaimen tyylistä tattimuotoilua. Tämä on oivallinen lisä ja piekseekin Scufin PRO-ohjaimet ainakin tällä saralla.

Tattien ja D-padin vaihto on todella helppoa mukana tulevan ruuvimeisselin kanssa, mutta ruuvien kiinnittyminen ainakin testimallissa oli ajoittain työlästä. Yhden ruuvin jengat menivät jo heti ensimmäisen vaihtokerran aikana, mutta tämä ei vaikuta toimivuuteen. Kysymys herääkin kuinka kauan muut ruuvit kestävät? Outoa, että näin hintavan pelivivun ongelma on kiinnityksessä. Kyseessä voi olla myös maanantaikappale, mutta mene ja tiedä.

Pleikan perusnapit löytyy

Tutut Pleikkari-symbolit

Astrossa on kaikki samat napit kuin Dualshock 4-ohjaimissakin. Näiden lisäksi ohjaimesta löytyy kaksi takaliipaisinta, joiden naksuttelu on kriitikolle ainakin käypä terapian muoto.

Lisänappien ja -liipasimien herkkyysnappulat ovat tyylikkäät metalliset klipsut sijoitettuna ohjaimen ylänakkeihin ja takapuolelle.

Astrosta löytyy myös kaiutin, 3,5 mm kuulokeliitäntä ja lataus- sekä yhteyskaapelille microUSB-paikka.

Pienenä miinuksena todettakoon, että PC käsittää Astron nappiprofiilit aina Xboxin napeilla eli A,B,Y ja X:nä.

Lisäkytkimet ovat järkevissä paikoissa

Kannattaako ostaa?

Astro C40 on loistava ohjain ja tuskin tulen käyttämään mitään muuta, ennen kuin parempaa ilmaantuu – jos ilmaantuu. Se maksaa helvetin paljon, joten budjettivispilä se ei missään nimessä ole. Rahea saa pulittaa noin kahdensadan euron verran. Jos kilpapeluu ohjaimella kiinnostaa, niin Astro C40 on tähän erittäin pätevä valinta.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Astro C40 -peliohjain
Edellinen artikkeliUbisoft tarjoaa ilmaista pelisisältöä tylsyyden nujertamiseksi – ensimmäisenä vuorossa Rayman Legends
Seuraava artikkeliActivision bannasi yli 50 000 pelaajaa Call of Duty: Warzonesta
Juha-Matti, eli kansansuulla Jusku, on Respawnin kokovartalokoomikkokriitikko, jonka kärkkäät ajatukset ja villit oivallukset tekevät peliarvioiden lukemisesta astetta hervottomampa. Jusku on myös yksi Respawn.fi Podcastin vakioäänistä. Myös aiheuttaa kaaosta lakkoilemalla ahkerasti!
astro-c40-peliohjain-arvosteluAstro C40 on loistava peliohjain ammatimaisempaan käyttöön, mutta kärsii hieman huonoista ruuveista.