Mainos
Marvel Cinematic Universen aikajana oli ennen suhteellisen yksinkertainen, mutta nyt se on sekava.

Captain America: The First Avenger, Captain Marvel ja Guardians of the Galaxy Vol. 2 -elokuvat sisältävät tapahtumia, jotka sijoittuvat kyseisen elokuvan julkaisuvuotee, mutta sitten tapahtui jotain, joka  sotki kaiken.

Elokuvassa Avengers: Endgame, MCU otti yllättävän harppauksen tulevaisuuteen viiden vuoden aikahypyllä, ja se tarkoittaa, että kaikki neljännen vaiheen elokuvat ja sarjat Black Widowta lukuun ottamatta ovat sijoittuneet lähitulevaisuuteen.

Mainos

Se on tehnyt fanien kannalta hieman vaikeammaksi seurata kokonaisuutta alati laajenevassa jatkuvuudessa, mutta se on myös aiheuttanut hämmennystä itse Marvel Studiosin kulissien takana.

Cinemablend haastatteli tuottaja Nate Moorea viime viikonloppuna Black Pantherin lehdistöpäivänä Los Angelesissa, ja yksi keskustelunaiheista oli Marvelin aikajana.

Kysymys kuului, onko franchisingin-asioiden seuraaminen hankalampaa, koska tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2023? Elokuvantekijällä oli suorasukainen vastaus:

– Kyllä. Kyllä. Infinity Warin ja Endgamen välillä oleva viiden vuoden ajanjakso herättää joskus hieman miettimään, että ”Hetkinen, kuinka vanha tämä hahmo on nyt?”. Odota, kuinka kauan se on jatkunut? Kuka oikeastaan napattiin? Kuka ei ollut snapsattu? Joten jotkut aikajanajutut voivat olla hieman hankalia.

Joskus on helppo selvittää, mihin vaihe 4 sijoittuu aikajanalla. WandaVision esimerkiksi toteaa nimenomaan, että toiminta tapahtuu kolme viikkoa vuoden 2023 taistelun jälkeen Thanosia ja hänen armeijaansa vastaan.

Koska Spider-Man: Far From Home sijoittuu kesäloman jälkeiseen snapsiin, tiedämme, että sen on tapahduttava edellä mainitun taistelun jälkeisenä vuonna eli vuonna 2024, ja Spider-Man: No Way Home -elokuvassa mainitaan, että Halloween on juuri ohi – mikä kiinnittää sen toiminnan saman vuoden marraskuulle.

Muut Marvel Studiosin projektit eivät kuitenkaan ole aivan yhtä tarkkoja. Esimerkiksi Moon Knightin ja She-Hulk: Attorney At Lawin kaltaiset sarjat eivät tee päivämääriä superselviksi, kuten ei myöskään Thor: Love An Thunder.

Elokuvantekijät Marvel Studiosilla ilmeisesti pyrkivät pitämään yllä tiukkaa jatkuvuutta, mutta on ymmärrettävää, että asiat ovat hankalampia nyt, kun Franchising-sarja ei voi seurata kaikkea ennakkomallilla.

Nate Moore korosti ponnistelua, jota tehdään, ja lisäsi, että olosuhteet saavat Marvel-elokuvien tekijät miettimään tarkkaan, miten tulevat tapahtumat sopivat yhteen sen kanssa, mitä he suunnittelevat.

– Yritämme kunnioittaa sitä niin paljon kuin mahdollista, mutta joskus ajattelemme: ”Niin, tämä elokuva tapahtuu teknisesti vuonna 2028, joten… pidetäänkö tänä vuonna vaalit?”. Sellaiset asiat ovat hauskoja ja turhauttavia.

Fanit saavat pian mahdollisuuden sukeltaa takaisin monimutkaiseen jatkumoon, sillä Black Panther: Wakanda Forever tulee teattereihin Suomessa 9. marraskuuta.

Mainos