Michael Bayn loistavat Bad Boys -elokuvat ovat huutaneet kolmatta osaa. Nyt sellainen sitten tehtiin, mutta itse Bay päätti jättää homman muiden hoidettavaksi. Minkälainen kökkäre kolmosesta tuli?
Vaikka Michael Bay ei varsinaisesti ole mikään mestariohjaaja, on hänen tyylinsä ja tyylitajunsa täyttä tavaramerkkiä; jokainen kuva on eeppinen, tarinassa on sopivassa suhteessa toimintaa, räävitöntä komediaa ja väkivaltaa. Lisäksi naiset ovat aina kauniimpia mahdollisia, jopa heidän näyttelijäinkykyjään uhmaten.
Jos joku Hollywoodin visionääreistä on tuottanut menestysleffoja, on muiden ohjaajien hyvin vaikea päästä samalle aaltopituudelle jatko-osien tai uudelleenlämmittelyiden myötä – esim. Terminatoreista ei olla saatu hyviä James Cameronin jälkeen. Ghostbustersit ja monet remaket ovat floppeja. Sama tilanne on valitettavasti myös Bad Boys 3:n suhteen.
Klassinen kostotarina
Peter Craigin ja Joe Carnahanin käsikirjoittama leffa luottaa hyvin paljon siihen, että elokuvan katsoja on valmiiksi hardcore Bad Boys -fani. Siksi se oikaisee asioita.
Leffan tarinassa seurataan eläköityviä miamilaisia poliiseja, Mikea ja Marcusia, joista Mike haluaa olla ikiteini ja paha poika loppuun asti, kun taas Marcus olisi valmis jo vaihtamaan vapaalle. Meksikolaisen rikollisvyyhdin tähtäimeen joutuva Mike saa pakan kuitenkin sekaisin ja pian kostettavaa riittää koko rahan edestä.
Väliotsikko
Kokemattomat ohjaajat Adil El Arbi ja Bilall Fallah ovat yllättävä valinta näinkin suuren leffan puikkoihin. Vaikka elokuvan kuvat ovat paikoitellen hienoja – kiitos kuvaaja Robrecht Heyvaertin – ovat ne selkeästi erilaisia ja tavanomaisempia kuin Michael Bayn ylieeppiset otokset. Bayn kamera-ajoja on tietenkin mukana, sillä ne ovat osa Bad Boys -brändiä.
Ohjaajien oma tyyli näkyy vahvasti dronekuvissa. Nämä ovat erikoisia valintoja, sillä ne tuntuvat rikkovan häiritsevästi muuten toimivaa kuvakerrontaa. Ehkä olen itse kuvannut liiaksi droneilla nähdäkseni häiritsevät nyanssit, joita dronekuvaamiseen liittyy? Niin tai näin, ne ovat häiritseviä.
Elokuva itsessään ei pyri kertomaan sen syvällisempiä. Pahat pojat ovat vanhoja, mutta frendejä loppuun asti. Elämä muuttuu ja niin pitäisi poikienkin. Tarinassa ei paljon tasoja nähdä.
Missä seksikkyys?
Näyttelijät ovat tuttuja ja asiansa osaavia, mutta jokin puuttuu… nimittäin todella kauniit naiset. Arbi ja Fallah omaavat selvästi erilaisen naismaun kuin Michael Bay, joka näkyy paljon kulmikkaampien naishahmojen valinnoissa. Huippumalleista ei ole tietoakaan eikä seksistisiä tai esineellistäviä otoksia ole tippaakaan.
Samoin pahojen poikien dynamiikasta puuttuu jotakin. Se veijarimaisuus, joka ilmenee etenkin Bad Boys 2:ssa on poissa – paitsi yhdessä kohtauksessa, jossa rikollinen saa kumiluodista päähänsä ja sen myötä huikean mustelman.
Mitä kivaa ekstroissa?
Blu-ray-versio elokuvasta sisältää kolme kurkistusta kulisseihin, poistettuja kohtauksia, pilalle menneitä otoksia, pidennettyjä ja vaihtoehtoisia kohtauksia, easter eggejä ja muuta. Ihan kivahan nuo on katsoa.
Kannattaako katsoa?
Bad Boys for Life ei ole onnistunut jatko-osa kahdelle ensimmäiselle Bad Boys -leffalle. Sen ensikertalaisohjaajien kädenjälki on helpompaa katsoa kuin Michael Bayn holtittomat lähikuvat, nopeat leikkaukset ja eeppiset otokset, mutta Bad Boys -taika on kateissa eikä elokuvan tarina imaise käänteistään huolimatta kovin tehokkaasti mukaansa. Ihan kiva katsella joskus tv:stä, mutta Bad Boys ykkönen ja kakkonen kiilaavat Porschen lailla tämän pökäleen ohi.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.