Mainos
Videotykkien sijoittelu tuottaa useimmille asumuksille ongelmia. Siksi todellisen kotiteatterin hankkiminen ei olekaan mikään hetken mielijohde, vaan usein pitkään harkittu päätös. Benq yrittää tulla videotykkiasioissa kuluttajaa vastaan tarjoamalla hetivalmiin, edullisen ja värientoistoltaan kirkkaan mallin, Home Cinema Projector with 3D Wireless FHD|W1050:n.

Benq W1050:n ominaisuudet ovat kiehtovia. Se piirtää kuvaa parannetulla kontrastilla. Käytännössä musta on hieman tavallisia tykkejä mustempaa ja värit kirkkaampia. Kuvan saa satatuumaiseksi noin 3 metrin etäisyydeltä.

Testailuvaiheessa huonesyvyyttä oli noin viisi metriä, jonka vuoksi kuva piirtyi koko seinän kokoiseksi.

Koko seinän kokoiseksi heijastettuna, kuvapisteet eivät erotu parin metrin etäisyydeltä katsottuna, mutta lähempää tarkasteltuna ne erottuvat selkeästi.

Mainos

Loistava värintoisto ja dynamiikka

Benq on panostanut jo parin vuoden ajan Rec.709 HDTV -väriavaruuteen, jota käytetään lähinnä teräväpiirtoisissa televisioissa. Benq mainostaa väriskaalaa Cinematic Color -leimalla.

Värit piirtyvät todella kauniisti ja sisällön seuraaminen todella näyttää yhtä hyvältä kuin vaikka tv:n katselu – vain paljon suuremmin.

Benq W1050 ei ole 4K-tykki, mutta se toistaa kirkasta 1080p Full HD -kuvaa. Kuvanlaatu on todella hyvä 100-tuumaisena, eikä se kärsi huomattavasti koko seinän kokoisenakaan. Koko seinän suuruiseksi heijastettuna kuvapisteitä alkaa jo huomaamaan, mutta ei häiritsevästi. Katsoja keskittyy enemmän sisältöön kuin pikseleihin.

Projektorin omien kuvapisteiden näkyminen ei ole läheskään niin suuri ongelma kuin kuvalähteen pakkaus. Esimerkiksi Netflixistä toistettu elokuva on yleensä pakattu sen verran falskisti, että pakkausartefakteja huomaa tv-katselua enemmän. Tällöin Blu-ray tuleekin häviöttömin ominaisuuksineen kultasilmän parhaaksi ystäväksi. Myös Amazon Prime 4K HDR -sisältö on Netflixiä- ja YouTube-videoita laadukkaampaa.

Heti valmis, ei suurempia säätöjä

Benq W1050 omaa valmiiksi ruuvireijät kattokiinnitystä varten sekä pikalukolla säädettävä etupään ruuvin. Ruuvia voi hienosäätää kierittämällä, mutta suuremmalla skaalalla projektorin saa pöydälle oikeaan kohtaan pitämällä laitetta halutussa kohdassa paikoillaan ja näpäyttämällä pikalukkoa.

Laitteen takaa löytyy 2x HDMI, Mini-USB-B, Audio in ja out sekä PC-monitorin liittimet. Laite ei vaadi minkäänlaista asennuskikkailua – piuhat kiinni ja kovaa ajoa.

Esimerkiksi läppärin tai konsolin kytkeminen Benq W1050:iin onnistuu pelkän HDMI-liittimen avulla. Tämän jälkeen voi alkaa joko pelaamaan tai katselemaan leffoja isolta kankaalta.

Majesteettisen kokoista pelaamista

Benq W1050 on oiva laite myös pelaamiseen. 1080p-kuva näyttää saastaisen hyvältä esimerkiksi Pleikkarista seinälle ammuttuna. Tätä vaikuttavammaksi ei esimerkiksi Unchartedit tai Resident Evil 2 muutu. Äänet on kuitenkin syytä kytkeä omaan viritinvahvistimeen, sillä projektorin oma kaiutin ei ole puhelinlaatua kummempi.

Benq W1050 on loistava vaihtoehto videotykiksi. Sen noin 650 euron hintalappu ei päätä huimaa, kun jo kolmen metrin etäisyydeltä pystyy heijastamaan 100-tuumaisen, värikirkkaan ja voimakasdynamiikkaisen kuvan.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Benq W1050 -projektori
Edellinen artikkeliUusi rahanlouhintabugi tuo Gran Turismo Sportiin rajattomasti kahisevaa – ohjevideo
Seuraava artikkeliReady Player One -virtuaalitodellisuusleffa sai ensimmäisen trailerinsa
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.