Mainos

Mel Gibsonin ohjaama, vuonna 2006 ilmestynyt Apocalypto pureutuu maya-kulttuurin syvimpään olemukseen 16. vuosisadan eteläisen Meksikon viidakoissa.

Elokuva sijoittuu aikaan, jolloin maya-intiaanien muinainen kulttuuri paahtaa viimeisiä aikojaan 1500-luvun alussa, epätoivon kynnyksellä. Maya-kuningas hakee apua epätoivoonsa rakennuttamalla orjien toimesta yhä korkeampia temppeleitä Tayasalin mayakeskukseen ja surmaamalla yhä enemmän uhreja jumalalleen. Myös elokuvan alussa esiteltävän Jaguarin kynnen (Rudy Youngblood) heimo kaapataan uhrilahjaksi, mutta heimon kovimmat jöröjukat päättävät pistää isosti hanttiin.

Vuonna 2006 valmistuneen New Yorkin terrori-iskuista kertovan World Trade Center -elokuvan pääosassa piti alunperin hääriä Mel Gibson. Mies kuitenkin kieltäytyi roolista päästäkseen eteläiseen Meksikoon kuvaamaan vaikeissa olosuhteissa, amatöörinäyttelijöiden kanssa väkivaltaista, itsensä käsikirjoittamaa draamaa. Homma kannatti, sillä Apocalypto viihtyi USA:n katsotuimpien leffojen kärkisijoilla monta viikkoa.

Mainos

114 tappokohtauksen Apocalypto on todella vaikuttava elokuva. Se avaa länkkärikatsojalle realistisehkon kuvauksen raadollisesta maya-intiaanien arjesta ja haastavasta elämästä. Sen tarina käynnistyy hitaasti, mutta palkitsee loppua kohden mentäessä.

Realismia lisäävät alkuperäistä maya-kieltä puhuvat näyttelijät, joista osa on meksikolaisia amatöörinäyttelijöitä ja loput oikeita savimajassa asustelevia alkuasukkaita.

Elokuvan puitteet ovat eeppiset ja toteutukselle on nostettava iso hattu!

Tuore Blu-ray-painos ei sisällä harmillisesti yhtään lisämateriaalia, mutta se esittelee digitaalisesti kuvatun Apocalypton teknisesti parhaimpana mahdollisena versiona. Kuva ja ääni on silkkaa timanttia, jonka syövereihin on helppo upputua.

Mainos