Mainos
Bus Simulator 21 on sarjan kuudes ja tähän mennessä paras osa, mutta riittääkö sen rahkeet vertauskuvainnolliseen kuukausilippuun, vai kääntyykö katse muihin simuloituihin kulkumuotoihin?

Vuodesta 2007 asti bussikuskin tunnelmia virittelevä Bussisimulaattorisarja Bus Simulator saapuu kuudenteen osaansa Bus Simulator 21 -pelin myötä. Bus Simulator 21 sisältää runsaasti lisenssoituja busseja kansainvälisesti tunnetuilta bussivalmistajilta kuten Volvolta, Mercedes-Benziltä, Setralta, IVECO Bus:lta ja Blue Birdiltä.

Mainos

Olipa kerran kuski, bussikuski

Pelin tarinatilassa bussikuski saa vähän massia kouraansa, ostaa bussin ja alkaa kasvattamaan bussi-imperiumiaan, milläpä muulla tavalla, kuin tuhansia tunteja bussia ajamalla.

Pelin kampanjatila toimii avoimen pelimaailman meiningeissä fiktionaalisessa Angel Shores -kaupungissa, jonka esikuvana toimii San Franciscon lahden ympäristö. Pelissä on mukana myös toinen kartta, Bus Simulator 18 -pelin Seaside Valleyn uudistettu versio.

Peliä voi pelata kampanjatilassa yksin tai moninpelinä, sekä sandbox-versiona, jossa vain mielikuvitus, pelin mekanismit ja kartat ovat unelmien bussikuskiroolin rajana.

Linja-autossa, on myös tunnelmaa

Bus Simulator 21 on nimensä mukaisesti bussikuskisimulaatio. Ajamisen, rahastuksen ja lipputarkastelujen lisäksi pelissä pääsee myös suunnittelemaan omat bussireittinsä ja ostamaan lisää kalustoa, jota virtuaalikuskit voivat pelaajan lisäksi ajella.

Palkkapäivä kilahtaa itse bussia oikeaoppisesti ajamalla, liikennesääntöjä noudattaen.

Simuimmat ihmiset voivat laittaa päälle täyden simulaation ja sunnuntaikuskit voivat iskeä pelin helpoimman tilan päälle, jolloin voi nauttia vain itse ajamisesta.

Peli ei sisällä bussissa örveltäviä kännisiä, narkkeja, teinejä, mummoja, penkeille kusijoita, eikä niskaan oksentajia. Busseja ei myöskään ryöstetä. Pelin häirikköinä toimivat ovensuuhun seisomaan jäävät typer… tarkoitan asiakkaat, liian kovaa musiikkia kuuntelevat teinit ja mummot, sekä ilman lippua matkustavat ihmiskunnan saastat.

Linja-autossa matka katkeaa

Mitään Kummelista tuttua ”Juu mä poltan tän pöllin ja se o salettis sit” tai Studio Julmahuvin eeppisempää bussitunnelmaa ei pelistä löydy. Bus Simulator 21 antaa siis melko silotellun kuvan Bussikuskien arjesta.

Pelaaminen on pääasiassa sujuvaa, ja näin bussisimulaattoriummikkona ajaminen oli kivaa jopa muutaman tunnin. Pelin kampanjatila vaatii kuitenkin aivan yllättäen vitullisen grindaamisen eri pysäkkien ja linjojen kanssa, jolloin hauskuus painuu takapenkkiinn. Samaan aikaan korvaan kuiskutteleva, tuskastuttava nalkuttaja, saapuu suoraan kuskin viereen kuiskuttelemaan elämän typeryydestä ja lyhyydestä. Tällä tavalla Bus Simulator 21 siis varmasti muistuttaa tosi elämän kuskien menoa.

Liikennevaloista voi hieman oikaista kiireen saapuessa, ihmiset nalkuttavat jos pysähtyy pari senttiä liian kauas pysäkistä, tai kurvailee liian nopeasti. Äkkiä se ihana sunnuntaisuhailu onkin raastavaa työtä.

Tämä miellyttää varmasti montaa verenmaku suussa pelaavaa simupelaajaa, mutta näin kasuaalisti pelailevaa simuttajaa tämä kyllästyttää tavattoman äkkiä.

Peli ei ole myöskään bugeista vapaa. Testivaiheessa peli kaatui useamman kerran, kuin kädessä on sormia. Kaikesta kritiikistä huolimatta ajaminen on pelin paras ja onnistunein osa. Reittien suunnitellu on myöskin hauskaa, ja sisältää itsessään hieman pelillisiä elementtejä.

Pelin avoimet pelimaailmat ovat isoja, mutta niissä ei ole muuta tekemistä, kuin odottaa bussia tai ajaa bussia.

Ihan kelpo ulkoisesti

Bus Simulator 21 on ihan kelvollisen näköinen – sellaista perus simulaattorikauraa. Äänimaisema tuntuu aidolta, ja olemattomia penkeissä höpöttävät matkustajat ovat aidon oloisa, eli täysin ääliöitä pölöjä.

Visun ja audion puolelta peli siis on mukiinmenevä, tarjoamatta mitään suurempaa elämystä. Ellei elämykseksi lasketa hyvin aidon oloisia penkkien värioksennuskuoseja ja aidoilla lisensseillä mallinnettuja busseja.

Joukkoliikenteen voimaa

Bus Simulator 21:ssä on yritystä kattaa bussikuskeilun kaikkia osa-alueita, aina firman omistamisesta asti. Suurin osa ajamisen ulkopuolella tapahtuvasta meiningistä tuntuu hyvältä idealta, jonka toteutus on jäänyt pintapuoliseksi raapaisuksi. Jos tykkää isojen autojen simulaattoreista, ja on miettinyt miltä bussikuskeilu tuntuu, on sielun pikkuhiljaa höyläävä tuhansien tuntien grindailu varmasti elähdyttävä kokemus. Kaikki muut, älkää turhaan vaivautuko.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Bus Simulator 21
58 %
Edellinen artikkeliMichael Bayn uuden pankkiryöstötoimintaleffan, Ambulancen traileri julkaistiin
Seuraava artikkeliSeuraava Epic Games Storen ilmaispeli paljastui
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
bus-simulator-21-arvosteluBus Simulator 21 on ajamisen puolesta hauskaa, muuten puuduttavaa. Miellyttänee isojen autojen simufaneja, muut turhautuvat ja kyllästyvät kuoliaaksi