Mainos
Linjuriauto on maantien ässä, hoilottaa vanha laulukin. Ensin kaupunkibussitouhuja pääsivät kokeilemaan pc-pelaajat, mutta nyt myös konsolipetterit voivat pukea nahkalakin päähänsä, silkkitakin yllensä ja lähteä kuskaamaan kyrpiintyneitä kansalaisia korttelista toiseen.

Heti kättelyssä on selvennettävä, että Bus Simulator -pelejä on julkaistu pc:llä vuosien ajan, vuosilukutunnuksen mukaan, mutta nyt linja-autosimulaattorin saapuessa konsoleille, on viime vuoden Bus Simulator 18 -nimestä poistettu vuosiluku ja käytössä on pelkkä nimi, Bus Simulator.

Arvioimme Bus Simulator 18 -pelin vuosi sitten pc-versiona. Voit lukea koko pelin arvostelun tästä. Tämä arvostelu keskittyy vertailemaan pelin eroavaisuuksia konsoliformaatissa.

Mainos

Kammottava käyttöliittymä

Ennen kuin mennään itse peliin, on aivan kättelyssä on avauduttava pelin valikoista. Valikot on suunniteltu pc:n hiirelle, jonka vuoksi niiden logiikka noudattelee verkkoselainmallista käyttöliittymää. Käyttis toimii hyvin huonosti konsolin ohjaimella. Lisäksi valikkorakenne on toteutettu ala-arvoisesti, sillä esimerkiksi D-ristikkoa painelemalla ei pääse alavalikoihin. Ennen kuin pelaaja hoksaa miten epälooginen epälogiikka toimii, on heikommalla hermostolla varustettu bussikuski jo heittänyt ohjaimella lähintä maljakkoa.

Bus Simulatorin valikot.
Bus Simulator -pelin valikot toimivat kivasti hiirellä, mutta ohjaimella käyttöliittymä on epäonnistunut.

Riittävän kaunis

Sitten itse peliin. Kuten pc-versiossakin, grafiikat ovat riittävän kauniit. Maisemat piirtyvät A-budjetin pelissä lähes AAA-pelien tavoin, ruudunpäivitysnopeuden kustannuksella. Pelin konsoliversiosta kun saadaan irti vain tasainen 30 kuvan kehysnopeus. Tämä ei haittaa, sillä peli on kohtalaisen hidastempoinen, kuten oikea bussimatkailukin.

Grafiikassa erottuvat kivasti etenkin valaistustehosteet ja bussien yksityiskohtaisuus. Myös automallit kaduilla ovat tunnistettavia, vaikkakin brändittömiä.

Graafisesti PS4-versio ei eroa liikaa pc-versiosta, muuta kuin 30 kuvan sekuntinopeudella ja maksimiresoluutioltaan.

Linja-auton ohjaamo
Bussin ohjaamo on täynnä yksityiskohtia.

Ajaa tätä sohvaltakin

Pelattavuus toimii ohjaimella yllättävän hyvin. Nappien sijoittelu ei ole omiin tottumuksiini oivallinen, mutta peliin pääsee nopeasti sisään. Ohjaaminen on toteutettu arcademaisen hyvin, joten kaasuttelu kaupunkikiiturilla käy vaivatta. Ainoastaan bussilippujen tulostaminen on kankeampaa kuin pc:llä.

Ihmisiä bussissa
Kansalaisilla on toiveita joko kerta-, viikko tai kuukausilipuista.

Kannattaako ostaa?

Bus Simulator on rauhalliseen ja tavoitteettomaan simulaatiopelaamiseen oiva teos. Se vaatii ostajalta ja pelaajalta omanlaistaan asennoitumista, joten actionia ja GTA-tyylistä ihmisten yliajelua ei ole luvassa. Bus Simulator on samalla herrasmiessimulaattori eikä sikailusimu. Jos toiveammattina on bussikuski, ei tämän lähemmäksi ammatinharjoitusta voi konsolilla päästä. Konsoliversio on kuitenkin pc-esikuvaansa heikompi toteutus.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Bus Simulator
62 %
Edellinen artikkeliDisneyn Frozen 2 avautuu uudella videolla
Seuraava artikkeliNäin rajulta näyttää Iso-Arskan Terminator-800-hahmo Mortal Kombat 11 -pelissä
Kristian Eloluoto
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
bus-simulator-arvostelu-ps4-xoBus Simulator on rauhalliseen ja tavoitteettomaan simulaatiopelaamiseen oiva teos. Se vaatii ostajalta ja pelaajalta omanlaistaan asennoitumista. Jos toiveammattina on bussikuski, ei tämän lähemmäksi ammatinharjoitusta voi konsolilla päästä. Konsoliversio on kuitenkin pc-esikuvaansa heikompi toteutus.