Mainos
Call of Duty: Black Ops – viiva, viiva, viiva, viiva, eli nelonen ilmoitettuna logoon sopivammalla semiroomalaisella numeraalilla uudistaa sotapelisarjaa yllättävän isosti. Yksinpelitarina on poistettu ja sen tilalla on massiivimoninpelitila Blackout.

Blackout onkin koko pelin tärkein osa, sillä se tuo Fortnite– ja Player Unknown: Battlegrounds -peleille haastajan Battle Royale -pelikentälle.

Mainos

Yksinpelinä vain harjoittelutila

Call of Duty: Black Ops 4 antaa pelaajalle mahdollisuuden harjoitella moninpelisessioita varten yksinpelikampanjan sijaan yksinpelitutoriaaleilla, joissa käydään läpi jokaisen hahmoluokan omat lelut tekoälyvastustajia vastaan. Tutoriaalivaiheet ovat yllättävän pitkiä ja käyvätkin kuivaksi heti kun työkalut on kokeiltu läpi.

Itse perinteisessä moninpelissä BO4 tarjoilee tuttujakin tutumpia moninpelimuotoja aina lipunryöstöstä, team dead match -mittelöihin. Uutena muotona on Heist, jossa pelaajat aloittavat pienellä käsiaseella. Erien edetessä oma lompakko kasvaa ja sen myötä pelaaja voi ostella joko perkkejä tai parempia aseita voittonsa maksimoimiseksi. Heist on ehdottomasti hauskin tavanomaisista moninpelitiloista.

Elävät kuolleet kiusaavat jälleen

Mitäpä olisi Black Ops -peli ilman zombeja? Tälläkin kertaa mukana on elävien kuolleiden invaasiosessio, jossa neljä pelaajaa pääsevät tulittamaan yhdessä loputtomia zombilaumoja erilaisissa haudoissa, ja nyt myös muinaisessa roomalaisareenassa. Tavoitteena on selvitä mahdollisimman pitkälle. 20 tason jälkeen pelaaja palkitaan trophy-saavutuksella.

Samaa vanhaa, uudella kuosilla

Edellä mainituilta osin, BO4 on täysin samanlainen kuin edeltäjänsäkin. Pelitilat tarjoilevat addiktoivaa ja erittäin turhauttavaa ajantappoa, jossa pulssi käy etenkin pc-versiota pelatessa jatkuvasti yli 250 minuuttilyönnin vauhtia. Pelaaja voikin vertailla, kumpi käy kovemmilla kierroksilla, framerate vai pulssi.

Mikäli aikaisemmat CoD-pelit ovat viehättäneet näiden pelitilojen osalta, pysyy rakkaus samanlaisena tässäkin. Jos nämä pelitilat ovat vituttaneet, antaa Blackout ainoan syyn pelata.

Sähkökatko pistää kutkuttamaan

Uusin ja tärkein pelitila on tietysti Battle Royale -pelitila, Blackout. Se on ehdottomasti koko Black Ops 4 -pelin suola.

Blackoutia voi pelata joko maksimissaan neljän pelaajan joukkueena satakuntaa muuta pelaajaa vastaan tai täysin yksinään. Pelin tavoitteena on selvitä viimeisenä elossa.

Blackout alkaa siitä kun pelaaja heitetään kopterista taistelutantereelle ilman aseita. Tarvikkeet ja aseet kerätään suurehkon kartan eri rakennuksista. Tämän jälkeen alkaa eloonjäämistaistelu Battle Royale -elokuvan hengessä, jossa viimeinen hengissä oleva voittaa.

Blackoutin kartta on sopivan suuri, muttei kuitenkaan mahdottoman kokoinen. Kartta kutistuu muutaman minuutin välein massiivisen kuplan myötä, jonka sisällä on oltava. Loppujen lopuksi viimeiset pelaajat joutuvat kohtaamaan toisensa pienemmällä alueella.

”Menikö siellä joku, vai kuulinko omiani?”

Yllättävän hyvä!

Blackout on hauska pelimuoto, joka koukuttaa ja jännittää. Se on tehty erittäin onnistuneesti ja pelitila tuntuu Battle Royalesta huolimatta erittäin Call of Duty -henkiseltä.

BR-karttoja on tässä vaiheessa vain yksi, joka on suurin miinus koko pelimuodossa. Vaikka tarvikkeet ja ajoneuvot vaihtavat paikkaa jokaisella pelikerralla, oppii paikat ja taktiikat melko nopeasti. Kovimmista codittajista tulee hyvin pian ylivoimaisia vähemmän pelanneita vastaan, joten hiiri ja verkon NAT-asetukset on syytä säätää minttiin.

Koko Blackoutin kuninkuusmeriitti, eli kattotaso 80 saavutetaan 147:llä voitolla.

Sananen grafiikasta ja äänistä

Graafisesti peli näyttää hyvältä. Peli on optimoitu toimimaan liukkaasti niin konsoleilla kuin PC:lläkin. PC rullaa ultra-asetuksilla kivuttomasti myös 4K:na. Jos ultra-asetusten graafinen ilme ei miellytä, voi tekstuurien laatua ruuvata vielä 100 %:stakin ylöspäin, jolloin prosessori ja näytönohjain joutuvat todella koville. Etenkin Battle Royalessa, jossa prossu huutaa jo valmiiksi hoosiannaa on yli 100 % tarkkuutta harkittava huolella.

Äänellisesti laatu on tuttua Hollywoodia. Siitä ei löydy moitteen sanaa.

Kannattaako ostaa?

Call of Duty: Black Ops 4 onnistuu todella hyvin Battle Royale -pelien markkinoilla. Kunhan vain karttojen määrä lisääntyy, on BO4 ehdottomasti yksi parhaimpia, ellei jopa paras BR-peli. Sen monipuolinen ja viimeistelty pelattavuus on addiktoiva ja kaikilta osin hauska FPS-pelitapaus.

Vaikka allekirjoittanut pitää Call of Duty -peleistä ainoastaan yksinpelitarinoina vuosia sitten tapahtuneen moninpeliyliannostuksen vuoksi, onnistuu Blackout-pelitila tuomaan mukanaan sen verran uutta, että jopa CoD-moninpeliin kyllästynyt jaksaa innostua. Vain Blackout-tilan karttojen variaation puute sekä uupuva yksinpelikampanja ovat suurimmat miinukset.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Call of Duty: Black Ops IIII
85 %
Edellinen artikkeliAssassin’s Creed Odyssey tarjoaa trophyn rietastelusta – näin saat sen
Seuraava artikkeliPS4:ää uhkaavat roskaviestit, jotka sekoittavat koko konsolin – aseta viestit yksityisiksi!
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
call-of-duty-black-ops-4-arvosteluCall of Duty: Black Ops 4 onnistuu todella hyvin Battle Royale -pelien markkinoilla. Kunhan vain karttojen määrä lisääntyy, on BO4 ehdottomasti yksi parhaimpia, ellei jopa paras BR-peli. Sen monipuolinen ja viimeistelty pelattavuus on addiktoiva ja kaikilta osin hauska FPS-pelitapaus. Vain Blackout-tilan karttojen variaation puute sekä uupuva yksinpelikampanja ovat suurimmat miinukset.