Mainos
Infinity Ward pisti kaiken uusiksi grafiikkamoottoria myöten ja palautti Call of Duty -sodankäynnin siihen perinteiseen formaattiin. Onko lopputuloksena parasta codittelua koskaan?

Ensimmäinen oma kokemukseni Call of Duty -pelisarjoihin tapahtui myöhäisherännäisenä vasta Call of Duty: Modern Warfare 2 -pelin tullessa kauppoihin. En olisi todennäköisesti ostanut sitäkään koskaan, ellei eräs söpö tyttö olisi niin voimakkaasti suositellut sitä minulle MTV-televisiokanavan uuden ohjelmasyöttöjärjestelmän koulutustilaisuudessa. Ostin pelin ja ihastuin. Harmillisesti tyo tyttö meni pian naimisiin toisen suloisen tytön kanssa, mutta minulla oli sotakoukku, joka riitti tuhlaamaan vapaa-aikani. Tämän jälkeen olen pelannut ja arvioinut kaikki Call of Duty -pelit ja seurannut niiden sukellusta aina tylsempään suuntaan. Nyt voin rehellisesti myöntää olevani yhtä innoissaan Call of Duty: Modern Warfaresta kuin silloin marraskuussa 2009.

Mainos

Activisionin sateenvarjon alla toimiva, alkuperäisen Call of Dutyn ja sen Modern Warfare -alasarjan kehittäjä Infinity Ward on unohtanut vanhat pelimoottorit ja uudistanut sarjaa rakentamalla kaiken uusiksi. Nyt nautitaan viimeisimmistä grafiikkaherkuista (pc:llä myös säteenseurannasta) ja vihdoinkin ensimmäistä kertaa koskaan konsoleiden ja pc:n välisistä moninpeliturnauksista.

Yksinpelikampanja on mukana ja se on maukas!

Viime vuonna Call of Duty:sta puuttui yksinpelikampanja ensimmäistä kertaa ikinä. Syynä olivat siihen palavat kustannukset ja ”tieto” siitä, että ihmiset eivät pelaa yksinpelejä. Tämä osoitettiin paskapuheeksi, sillä ihmiset edelleen rakastavat yksinpelejä siinä, missä 1980-luvullakin. Nyt yksinpelitarina on jälleen mukana, isolla Hollywoodilla, kuten Call of Duty -sarjaan kuuluu.

Valtava räjähdys.
Hupsista! Sinne meni tukikohta.

Tarinassa koetaan nykyajan vitsauksia, joissa lähi-itäläinen terroristijärjestö piinaa maailmaa itsemurhapommittajin ja ydinaseuhitteluilla. Amerikkalainen eliittijoukko singautetaan sodankäynnin ytimeen vetämään töpselit pois terroristien leluista. Matka käy Lontoosta maaseuduille ja aavikoihin, kuten CoD-tarinoissa on totuttu. Mukana on tämän päivän teknologiaa kivääreistä drooneihin, joilla päästään tiputtelemaan mm. helikoptereita. Kestoa kampanjalla on vaikeusasteesta ja pelitavasta riippuen noin 6–8 tuntia. Tämä on ruuhkavuosia elävälle kolmekymppiselle viikkojen urakka, lapsettomille aivan liian lyhyt kutittelu.

Sodankäyntiä öisellä kadulla.

Uudistukset

Call of Duty: Modern Warfare uudistaa paljon; ensinnäkin grafiikka on uutta, mutta ne todelliset uudistukset ovat moninpelin puolella. Onhan se sentään koko homman juju.

Suurin moninpeliuudistus on massiivisen mittaluokan Battlefield-tyyliset sotatantereet ja pitkät matsit, joissa edetään ja puolustetaan. Käytössä on myös ajoneuvoja aina autoista, tankkeihin ja helikoptereihin. Uusi iso sotapelitila tuonee Bäfä-fanit CoDin pariin, etenkin kun EA:n edelliseen Bäfäilyyn ei tunnuttu olevan liian tyytyväisiä.

Tavanomaisissa moninpeleissä on nyt mahdollisuus pelata konsoleiden ja pc:n välillä. DualShockpetterit pääsevät näyttämään, miten hiiri ja näppis jää kakkoseksi ja toisinpäin. Jos Pleikkarilla tai Boxilla ei meinaa tulla tatin vatkaamisesta mitään, voi konsoleihin kiinnittää hiiren ja näppiksen. Peli tukee nyt kaikkea.

Activision lupasi, että pelin kaikki tulevat lisäosat ja kartat ovat ilmaisia. Tämä ennakkohehkutus kumottiin jo osittain, mutta ilmaista sisältöä on silti luvassa. Ainakin Battle Royale on suunnitteilla julkaista keväällä. Uudelta CoD: MW:ltä voikin odottaa todella pitkää ikää.

Sotilaat hiippailevat yökiikareilla pimeässä.
Yksi pelin jännittävimmistä tehtävistä suoritetaan hiiren hiljaa yökiikarit päässä.

Grafiikka ja äänet

Graafisesti peli on ottanut hyvän harppauksen eteenpäin. Tämä näkyy erityisesti pc:llä, erityisesti yksinpelissä. Moninpeli näyttää rutkasti karsitummalta, mutta ei silti rumalta. Yksityiskohtia vain on vähemmän. Tämä on ymmärrettävääkin, sillä pelin täytyy sujua kuin rasvattu.

Yksinpelin grafiikat ovat mitä huikeimmat. Peli on helposti kaunein kaikista Call of Duty -sarjan peleistä ja etenkin säteenseurantatehosteiden realiaikaiset heijastukset ja realistisemmat varjot saavat aikaan maagisen näköistä kamaa. Next Gen on jo selvästi täällä.

Sama juttu äänien kanssa. Call of Duty: Modern Warfare kuulostaa niin perkeleen hyvältä, että korvat saavat orgasmeja tuon tuosta. Aseiden äänet ovat kerrankin munakkaat, mutta myös ympäristön foley-tehosteista, ambienteista ja musiikista on nostettava isoa hattua. Kun tehdään kunnolla, niin tältä se näyttää ja kuulostaa.

Helikopteri kiitää valoa vasten.
Helikopterit, aseet ja taustat kuulostavat meheviltä.

Moninpeli on sitä tuttua ja turvallista

Moninpeliä on monenlaista: on tavallisia pikapelimuotoja aina Team Deadmatchista lipunryöstöön ja dominationeihin. Mutta sitten on myös ison skaalan pelejä, joiden kanssa palaa aikaa enemmän kuin uskoisi. Näiden lisäksi on vielä neljän pelaajan cooppia, neljän eri tehtävän muodossa. CoDeissa on aimminkin ollut cooppitiloja, mutta vain kahdelle pelaajalle. Nyt pelaajia on neljä, mutta tehtäviä vähemmän. Tätä saa tällä rahalla.

Moninpelit ovat Call of Duty: Modern Warfaressa niitä tärkeimpiä ja hiotuimpia. Klassiset Modern Warfaren perkit ovat jälleen mukana. Toiset se jakaa vihaajiin toiset rakastajiin. Ainakin allekirjoittanut on niin paska isojen poikien matseissa, että olen perkkien puolella, sillä jo kolme perättäistä tappoa avaa ensimmäisen perkin, joka tuottaa lisää tappoja.

Poliisiauton takana räjähtää.

Kannattaako ostaa?

Call of Duty: Modern Warfare on oikeasti parasta Call of Dutya vuosiin. Se tarjoilee juuri sitä yksinkertaista, nopeatempoista moninpelihippaa, josta CoD-peleissä kuuluukin olla kyse. Viimeistelty moninpeli uusilla käänteillä ja cross-play-tuella sekä maukas yksinpeli takaavat sen, että CoD-fanit ovat polvillaan uutukaisen parissa. CoD-koukku tämän kanssa on taattu!

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Call of Duty: Modern Warfare
90 %
Edellinen artikkeliPalaako tämä avainhahmo Matrix 4 -elokuvaan?
Seuraava artikkeliX-Men: Dark Phoenix -arvostelu (4K UHD Blu-ray) – Ei niin hyvää X-viihdettä
Kristian Eloluoto
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
call-of-duty-modern-warfare-arvosteluCall of Duty: Modern Warfare on oikeasti parasta CoD:ia vuosiin. Se tarjoilee juuri sitä yksinkertaista, nopeatempoista moninpelihippaa, josta CoD-peleissä kuuluukin olla kyse. Viimeistelty moninpeli uusilla käänteillä ja cross-play-tuella sekä maukas yksinpeli takaavat sen, että CoD-fanit ovat polvillaan uutukaisen parissa. CoD-koukku tämän kanssa on taattu!