Cillian Murphy: ”Oppenheimerin käsikirjoitus on paras, jonka olen koskaan lukenut”

Mainos
Cillian Murphy esittää Christopher Nolanin tulevassa Oppenheimer-elokuvassa ”yhtä historian monimutkaisimmista ja monikerroksisimmista ihmisistä”.

Peaky Blinders -tähti esittää J. Robert Oppenheimeria, atomipommin isää, kuuluisan ohjaajan elämäkertaelokuvassa, jossa seurataan fyysikkoa, joka työskentelee Manhattan-projektin aikana tiedemiesten kanssa kehittäessään tappavaa asetta.

– Se on paras käsikirjoitus, jonka olen koskaan lukenut, Murphy sanoi Rolling Stone UK:lle.

Mainos

Tarina kerrotaan kokonaan ensimmäisessä persoonassa Oppenheimerin näkökulmasta, mitä näyttelijä arvosti.

– Minusta elokuva on sensaatiomainen. Ihmisenä, joka rakastaa elokuvia – en sano sitä siksi, että olen siinä vitun leffassa, vihaan katsoa itseäni – mutta elokuvan ystävänä, elokuvafanina, olen Chris Nolanin fani.”

Vaikka Batman Beginsin konna pidättäytyi jakamasta liikaa yksityiskohtia tiedemiehen roolistaan, hän antoi pienen vihjeen Oppenheimerin roolistaan. Hän kertoi, että kun hän esitti fyysikkoa elokuvassa Sunshine (2007), hän vietti aikaa oikean fyysikon Brian Coxin kanssa ja oppi häneltä paljon.

– Minulla ei koskaan tule olemaan älyllisiä kykyjä – monella meistä ei ole – mutta rakastin kuuntelemista, Murphy totesi.

– Älykkyydellä – joka voi mielestäni olla itse asiassa taakka – et näe asioita sillä tavallisella tasolla, jolla me näemme. Kaikki on monitahoista ja romahtamassa.

Christopher Nolan puhui lehdelle myös Murphyn roolista elokuvassaan selittäen, että hänen mielestään näyttelijän poikkeuksellinen empatiakyky auttaa Oppenheimeria katsomaan meneviä katsojia eläytymään tiedemiehen monikerroksiseen ajatusmaailmaan.

– Hän projisoi älykkyyttä, joka antaa yleisön tuntea ymmärtävänsä hahmoa, Nolan aloitti.

– Mielestäni Oppenheimer on kaikista hahmoista, joita olen nähnyt Cillianin esittävän, ja kaikista hahmoista, joita olen käsitellyt työssäni, yksi monimutkaisimmista ja kerroksellisimmista ihmisistä. Cillian on yksi niistä harvoista lahjakkuuksista, jotka pystyvät tutkimaan näitä eri kerroksia ja esittämään tuon monimutkaisuuden tason.

Hän selitti, että Murphy ei ainoastaan heijasta älykkyyttä näyttelemällä vaan myös voimaa tavalla, joka saa ihmiset todella kuuntelemaan häntä.

– Hänen tekemisissään on kaikki nämä tarkoituksen tasot, ja hän on ihmisten ympäröimä, Nolan sanoi.

– Yleisöstä tulee siis tämän yhteisön jäseniä, jotka seuraavat hänen jokaista sanaansa, tutkivat jokaista eleensä ja yrittävät ymmärtää sitä.

Murphy avautui myös siitä, kuinka hän oli Tenet-ohjaajan fani ennen kuin hän otti variksenpelättimen roolin Batman Beginsissä, mikä oli heidän lähes 20-vuotisen työsuhteensa alku.

Murphy on ollut mukana kaikkiaan kuudessa Nolanin elokuvassa, jopa niinkin pitkälle kuin lyhyeen cameoon Dunkirkissa ”vapisevana sotilaana”, jolla on post-traumaattinen taistelusokki.

– Tulisin aina mukaan leffaan Chrisille, vaikka se olisi kävelemistä hänen seuraavan elokuvansa taustalla surffilauta kädessä, näyttelijä vitsaili.

– Tosin… en ole varma, millainen Chris Nolanin elokuva se olisi. Mutta olen aina toivonut, että voisin näytellä pääroolia Chris Nolanin elokuvassa. Kuka näyttelijä ei haluaisi tehdä sitä?

Samoin Nolan kertoi kunnioittavansa Murphya ja kertoi, kuinka tämä haluaa aina haastaa itsensä uusissa rooleissa. Ohjaaja kehui näyttelijää myös siitä, ettei hän koskaan anna kuuluisuutensa vaikuttaa häneen.

– Hän ei ole antanut menestyksen muuttaa itseään tai tulla millään tavalla tämän prosessin totuuden tielle. Ja se on näyttelijälle hyvin vaikea asia säilyttää koko uran ajan, Nolan summasi.

Oppenheimer saa Suomen ensi-iltansa 21. heinäkuuta.

Mainos