Mainos
Control Ultimate Edition tuo PS5:lle ja Xbox Series X|S:lle palkitun kotimaisen scifiseikkailun, joka näyttää, mihin säteenseuranta, HDR ja haptinen värinä kykenevät.

Suomalainen Control-toimintapeli oli ensimmäinen varsinainen uuden sukupolven pelielämys, joka toi PC:lle kaikki kolme säteenseurannan tehostetta.

Peli oli luonnollisesti jopa tehotietokoneilla jerkkua vaativa tapaus, mutta isot koneet omaaville pelaajille ensimmäinen kunnon askel uuteen pelisukupolveen. Valitettavasti PS4 Pro ja Xbox One X -konsolitkaan eivät kyenneet tarjoamaan virheetöntä Control-elämystä, sillä fysiikkapohjaiset taistelut ottivat prosessorista ja näytönohjaimesta kaiken tehon irti.

Mainos

Nyt kun myös konsolit ovat siirtyneet uuteen aikaan, tuo Remedy markkinoille parannetun konsoliversion Controlista. Enää ei tarvitse pelätä, että kone menisi kyykkyyn. Jopa säteenseuranta on mukana.

Valinnan vaikeus: RTX on vai off?

Control tarjoilee pelattavaksi kaksi graafista painotusta; liukas 1440/60p, jossa peli on smoothia, tasaisesti 60 kuvaa sekunnissa rullaavaa mättöä tai näyttävä 1440/30p, jossa säteenseuranta piirtää aidot heijastukset ja varjot.

Valinnan vaikeus on todellinen, sillä molemmat versiot ovat niin erilaisia. Toiset rakastavat ruudunpäivityksen sulavuutta, toiset arvostavat graafista huikeutta. Itse valitsin säteenseurannan, sillä PC:llä pelasin pelin aikoinaan läpi ilman raytracingia liukkaasti taistellen. Nyt haluan nauttia pelin kauneudesta PS5:llä, sillä pelikoneeni GTX 1080 Ti:ni ei siihen pysty.

Haptinen tatsi

Ilahduttavasti Control ottaa jälleen uuden askeleen kohti uutta konsolipolvea,  hyödyntämällä PS5-ohjain, DualSensen haptista surrutinta.

Päähenkilön jokainen askel tuntuu Astrobot-pelin tapaan ohjaimella. Askelten äänet eivät tosin kuulu ohjaimen kaiuttimesta, mutta tätä tuskin kukaan kaipaakaan tumman tunnelman vuoksi.

Myös adaptoituvat liipasimet ovat käytössä Call of Duty: Black Ops Cold Warin ja Hitman 3:n tapaan. Aseella ampuminen tuntuu, mutta ei potki yhtä mehukkaasti kuin edellä mainittujen kilpailijoidensa vastaavat. Räiskiminen on silti selkeästi tuntuvampaa kuin ilman ohjaintehosteita.

New Game plus?

Jos vedit jo aikoinaan Controlin läpi ja mietit, että tarjoaako PS5-versio jotain ekstraa, jonka takia tähän kannattaisi palata uudelleen, niin ajattelemisen aihetta tähän antavat uudet valikoista päälle kytkettävät kuolemattomuus, nopeammin latautuvat voimat, täysin automaattinen, GTA V -henkinen tähtäys sekä one shot kills -ominaisuudet. Pelin speedrunnaaminen ei voisi olla tämän helpompaa ja juuri se tuokin peliin uutta pontta.

Allekirjoittanutta ahdisti ajatus grindata koko homma uudelleen alusta tätä analyysia varten – etenkin kun edes PS4-version tallennusta ei voi siirtää PS5-versioon, mutta positiivisesti yllättäneet cheattikoodit antoivatkin aihetta iloon. Huomasin, että navigointi viranomaispilvenpiirtäjässä on edelleen epäselvää ja haastavaa, mutta nyt taisteluissa oli selkeästi uusi, ylivoimaisen veikeä meininki.

Kannattaako ostaa?

Jos Control tuli vedettyä aikoinaan läpi eikä palaaminen piinaavaan toimistorakennukseen juuri houkuttele, ei Controlin PS5-versiossa ole mitään miksi siihen kannattaisi palata. Jos peli on kuitenkin vielä pelaamatta, on Control mitä loistavin toimintatrilleri, joka kannattaa ehdottomasti pelata läpi juuri PS5-versiona – miksi? Sen ohjaintuntuman ja kaiken kattavan Ultimate-kokoelman vuoksi ja sen loistavan tarinan ja viimeistellyn toteutuksen vuoksi. #uudelleentorille!

Control-pelin alkuperäisen arvostelun voit lukea tästä.

Mainos
Edellinen artikkeliAuts! Näin karut ovat Cyberpunk 2077 -pelin putoamisfysiikat
Seuraava artikkeliGod of War saa tänään PS5:lle räätälöidyn päivityksen
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.