Mainos
Kuningassimulaattori Crusader Kings -pelisarja palaa Crusader Kings III -pelin myötä. Pysyykö kruunu päässä tällä kertaa vai onko kohtalona punaiset häät ála Game of Thrones, kun strategiajätti saapuu nykykonsoleille?

Crusader Kings on todellakin kuningassimulaattori, joka yhdistelee saumattomasti roolipelaamista ja strategiaa. Se antaa pelaajalle mahdollisuuden hallita ja laajentaa omaa kuningaskuntaa juuri niin kuin haluaa. Se antaa pelaajalle valtaistuinpelin, jossa hiekkalaatikon omaisesti voi pyrkiä täyttämään sukunsa kohtalon ja kietoa hallitsijasuhteet solmuun aitoon George R. R. Martinin tyyliin.

Kyseessä on strateginen ropesimulaatio, jossa pelaaja hallitsee maitaan, sotajoukkoja, kaupunkeja, kehitystä ja hallitsijasukuaan – aina sovittuja avio- ja salaliittoja myöten.

Mainos

Yhden kuninkaan elämä ei ole välttämättä kovinkaan pitkä, joten jälkipolvea kannattaa kasvattaa ja kohdella hyvin, sillä selkäänpuukotus saattaa tulla oman lapsen kädestä jos kasvatus ei mene nappiin.

Laajennan itään, etelään ja pohjoiseen tuoden oman totuuteni kuulluksi

Crusader Kings III on tajuttoman laaja peli. Se päästää pelaajan säätämään miltei kaikkea maan ja taivaan väliltä. Voittokriteeriä ei ole, vaan pelaaja hallitsee ja hajottaa kunnes suku katkeaa.

Mukana on laaja pelialue, suurin osa Eurooppaa ja mukaan lukien Lähi-itää ja Afrikkaa. Nimensä mukaisesti ristiretkille pääsee rankaisemaan pakanoita ja voipa sitä liittyä myös pyhään sotaan.

Pelin suurin miinus on sen todella rankka oppimiskäyrä. Tutoriaali kaatui kesken opetustuokion ja vasta seuraavan pätsin lataamalla pääsi jatkamaan eteenpäin. Ilman tutoriaalia peliä tuskin oppii ainakaan kovin tehokkaasti ja senkin jälkeen vinkkejä satelee vielä tuntikaupalla ensimmäisten valtausten jälkeen.

Crusader Kings III hipoo täydellisyyttä. Kokemus on ehdottomasti paras PC:llä ja konsoliversion suurin hidaste ovat kontrollit, vaikka ne toimivatkin oletettua paremmin.

Mutta säädettävää ja napsuteltavaa on niin paljon, että hiiri sopii hallintaan paremmin kuin tatit.

Esteettinen klikkailu

Graafisesti peli on riittävä ja immersio on ilmeinen.

Vaikka klikattavia ruutuja ja valikkoja riittää pilvin pimein, alkaa valtakunnan laajentaminen ja omien vasallien käskyttäminen kasvattamaan nälkää ja ahneus kasvaa syödessä.

Kuningas on kuollut, kauan eläköön uusi kuningas!

Jos Civilization-pelisarja on kuuluisa siitä, että päivät vaihtuvat viikoiksi ja partaa oppii pakostakin letittämään pelatessa, on Crusader Kings III kuin Civ:in kauan kadonnut perijä, joka vie strategiapelien kruunun ja sivaltaa edeltäjänsä hengiltä.

Konsoliversion pienistä puutteista huolimatta Crusader Kings III on oppinut edeltäjiensä virheistä ja kaikki on hiottu valmiiksi siihen kuntoon, että omistautunut pelaaja pääsee toteuttamaan hulluimmatkin hallitsijafantasiansa ja muuttamaan historian kulun – ikuisiksi ajoiksi.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Crusader Kings III
92 %
Edellinen artikkeliCapcom murahti, joten Dying Light 2:n Resident Evil -easter egg muutettiin
Seuraava artikkeliNeed for Speed on saamassa uuden osan syksyllä – tosin vain uudelle konsolipolvelle
Mr. Revideor
Each person who ever was or is or will be has a song. It isn't a song that anybody else wrote. It has its own melody, it has its own words. Very few people get to sing their song. Most of us fear that we cannot do it justice with our voices, or that our words are too foolish or too honest, or too odd. So people live their song instead.
crusader-kings-iii-arvostelu-hirmuisen-kova-kuningasklikkailuJos Civilization-pelisarja on kuuluisa siitä, että päivät vaihtuvat viikoiksi ja partaa oppii pakostakin letittämään pelatessa, on Crusader Kings III kuin Civ:in kauan kadonnut perijä, joka vie strategiapelien kruunun ja sivaltaa edeltäjänsä hengiltä.