Willammette on rakennettu uudestaan ja zombiehelvetti on jälleen revennyt valloilleen. Yksi asia on edelleen selvä: Frank Westillä on suurin – asevalikoima zombeja vastaan.

Frank Westillä ei mene hyvin. Maine mennyt. Armeija etsii ja hän on joutunut piiloutumaan ja nöyrtymään opettajaksi. ZDC:n, zombiongelmaan erikoistuneen yksikön agentti, Brad Park löytää Frankin luokasta ja yrittää saada hänet mukaansa Willametteen, kaupunkiin josta alkuperäinen zombie-epidemia sai alkunsa. Frank yrittää karata, mutta ikkunat ovat liian tiukasti kiinni. Vastentahtoisesti Frank lähtee sellin välttääkseen Parkin mukaan.

Willametteen on rakennettu uudestaan valtava ostoskeskus ja avajaispäivänä paikalla on vain jo menneisyyden ongelmiksi laskettuja zombeja kymmentuhatpäinen joukko. Willametten paikalliset ovat joko seonneet, radikalisoituneet tai muuten vain uikuttavat suljettujen ovien takana. Mistä nämä zombiet ovat taas saapuneet? Saako Frank Westin maineensa takaisin? Mitä v*&#a Willamettessä tapahtuu ja kuka p&#keleen idiootti käski rakentaa tuon helvetinloukon uudestaan?

Kuolleet nousevat Pleikkarille

Capcomin Dear Rising 4 on Dead Rising -sarjan neljäs pääosa nimensä mukaisesti. Kakkosesta tehtiin myös Frank West -versio, fanien nyyhkiessä Westin perään. Tämä itsekäs kusipää on taas vauhdissa Dead Rising 4:ssa ja pätkii zombeja mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.

Nelososa ilmestyi alunperin Xbox One ekslusiivina ja nyt tämä peli plus lisäosat on paketoitu Frank Westin isoon pakettiin.

Muista osista isoimmat muutokset ovat aseiden käsittelyssä ja ärsyttävän ajan kanssa kilpaa juoksemisen puuttuminen. Enää Frank West ei voi heittää mitä tahansa esinettä, vaan heittoesineet ovat erikseen omalla napillaan. Joillekin tämä varmasti on pettymys, mutta itse koin muutoksen sujuvaksi. Lisäksi kun kello ei tikitä koko ajan, on Frankina kelpo meininkiä ajella ympäriinsä zombeja lahdaten.

Kävellen Zombien seassa pääsee hengestään aika äkkiä, siksi onkin melko mukavaa, että ulkosalla kulkuvälineitä löytyy sopivasti ripoteltuna, sekä näitäkin voi kivasti yhdistellä melkoisiksi tappovälineiksi. Tarinaan on ympätty roimasti huumoria, ja Frank on saanut myös uuden ääninäyttelijän, joka vetää nappisuorituksen Westin kusipään roolissa.

Capcom Heroessissa Frank löytää peruspelin aikana erilaisia Capcomin peleihin perustuvia pukuja, jotka sisältävät omanlaisensa aseensa, esim. Mega Man ja Street Fighter hahmoja.

Eeppisiä aseita tehdään itse

Tarina on melkoista sarjakuvahöttöä huonolla läpällä höystettynä. Frank voi ottaa selfieitä ja kuvien ottaminen kaikenlaisista kauheuksista onkin yksi keino tappelun lisäksi saada pojoja, joilla Frankia voi kehittää ja saada hänelle uusia taitoja. Melkein mitä tahansa voi yhdistää melkein minkä tahansa kanssa, ja täten saada melko eeppisiä aseita aikaiseksi. Tosin näitä varten tarvii piirustukset, jotta yhdistelmiä saa aikaiseksi.

“melkoista sarjakuvahöttöä huonolla läpällä höystettynä”

Ympäri valtaisaa ostoskeskusta ja tätä ympäröivää kaupunkia on kerättävää ja nähtävää ripoteltu runsaasti, joten aika pelin parissa ei käy pitkäksi. Peli toimii myös hyvin nopeana aggren purkajana; peli käyntiin, auto alle ja zombiet matalaksi.

Juonen seuraaminen jää usein toisarvoiseksi, kun kaikkea jännää on piilossa ympäri valtaisaa pelialuetta. Vaikkakin ollaan jo nelososassa on pelihahmon ohjaaminen vieläkin hieman kankeaa ja joskus esimerkiksi kiipeilyt saavat aikaan lähinnä ohi tippumisen ja zombien halittavaksi päätymisen.

Uutuutena pelisarjassa on myös uusia raivokkaita ja nopeita zombeja. Näitä ja psykopomoja vastaan pelatessa on käytettävä vähän enemmän niitä paria harmaata aivosolua, jotka järjettömän hurmeisen väkivaltapläjäyksen jäljiltä vielä sykkii. Meininki pelissä on koomista mättöä, jota ei voi oikein tosikoille suositella.

Tuttuja?

Grafiikat ovat peliin sopivat ja yksityiskohtiakin löytyy melkoisesti. Elävien kuolleiden yleisilme on yllättävän värikäs, muihin osiin verrattuna. Maisemat ovat lumiset ja siellä täällä näkyy jouluun viittaavia valoja sun muuta rompetta. Jouluinen musiikki soi myös hauskoina versioina pelin valikoissa.

Alunperin pelin tarina päättyy vähän kuin kesken, ja tätä jatkamaan tehtiin Frank Rising lisäosa, joka jatkaa tarinaa siitä mihin peruspeli jäi. Pelaaminen saa lisäosassa twistin, muttei siitä sen enempää, jottei spoilaa pelin tai lisäosan tarinaa.

Frank Rising on paketoitu mukaan tähän PS4:n versioon, joten PS4-pelaajat saavat kokea lisämaksutta koko tarinan. Lisäksi paketissa on myös aivan kaamea ja kankea “minigolf”, johon en kyllä koske enää toistamiseen. Tästä minigolfista jotkut ovat vielä maksaneet rahan kera, huh huh. Paketissa myös on uusi Capcom Heroes -moodi, joka tuli myös ilmaisena päivityksenä Xbox Onelle.

Capcom Heroessissa Frank löytää peruspelin aikana erilaisia Capcomin peleihin perustuvia pukuja, jotka sisältävät omanlaisensa aseensa, esim. Mega Man- ja Street Fighter -hahmoja. Tässä moodissa hahmopuvun ollessa yllä, aseet ovat ne mitä hahmo pitää sisällään, ja niillä on pärjätävä. Vaihtelua, mutta en sitten tiedä kuinka mielenkiintoista, kun pelin yksi vetovoima on juuri kotikutoiset asecombot.

Dead Rising 4 = joka päivä joulu

Dead Rising 4 – Frank’s Big Package on kuin joulu olisi joka päivä ja laajalla pelikentällä pääsee toteuttamaan itseään melko monella tavalla. Juonikin on tarpeeksi mielenkiintoinen, jottei peli mene pelkäksi hurmehiseksi mätöksi. Huonosta läpästä, Zombiemätöstä ja nurkkien koluamisesta kiinnostuneille on Dead Rising 4 – Frank’s Big Package oiva peli laajalla avoimella maailmalla ja valtavalla määrällä tekemistä. Ohjauksen vienoinen kankeus ja toisinaan epäselvä päämäärä tai jopa päämäärättömyys, aiheuttavat muutamat rypyt otsalle, mutta tästä suolim… anteeksi, huolimatta, suosittelen vetämään tonttulakin päähän ja kirvehen kätehen ja hyppäämään mainion kusipään, Frank Westin, matkaan Westin tarinan juurille.

ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Dead Rising 4 - Frank's Big Package
78 %
Edellinen artikkeliTältä näyttää uusi Tomb Raider -traileri
Seuraava artikkeliGTA Onlinen uudet ilmalelut alennettuna koko viikonlopun
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.