Mainos
Ranskalainen Quantic Dream on kehittäjänä tunnettu muunmuassa loistavista interaktiivista seikkailuelokuvista kuten Heavy Rain ja Beyond Two Souls joissa peli etenee pelaajan valintojen kautta maaliin. Nyt Pariisista kajahtaa jälleen ja ulos on saatu tulevaisuuden dystooppiseen maailmaan sijoittuva aikuisten film noir -peli Detroit: Become Human.

Detroit: Become Humanissa vuosi on 2038. Tapahtumapaikkana toimii Detroit, joka on saatu kukoistamaan android-markkinoilla. Tekoälyn omaavat, ihmisen näköiset androidit on valmistettu palvelemaan ihmiskuntaa helpottamalla arjen askareita, kuten vaikka henkilökohtaisina avustajina. Kaikki eivät ole kuitenkaan ottaneet ilolla vastaan kumiukkoja, ja kapinahenkeä syntyy kun ”androidit veivät meidän työt ja naiset!” No, ei sentään naisia, mutta lomautuksia oli luvassa. Näihin kone-eliöihin on sitten helppo purkaa se patoutunut rage, sillä androidi ei tunne kipua, eikä vastusta omistajansa tulista avokasta. Kaikella on rajansa, myös androideilla ja poikkeavuuksia käytöksessä on luvassa.

Mainos

Peli vai elokuva?

Pelissä ohjataan kolmea eri CyberLifen androidia kohtaus kerrallaan, valintoja tehden. Sankarit ovat kotitalousrobotti Kara, huippumoderni rikostutkija Connor, sekä henkilökohtainen avustaja-aparaatti, Markus.

Pääosia esittävät tv-sarjoista ja elokuvista tutut naamat kuten Valorie Curry (Twilight: Aamunkoi, osa 2, Blair Witch), Jesse Williams (Greyn anatomia, Cabin in the Woods), sekä True Bloodista tuttu Bryan Dechart. Näyttelijät ovat mallinnettu upeasti peliin, ja aiheuttivat ainakin kriitikolle kylmiä väreitä suorituksillaan.

Poikkeavat kyborgit viedään tunkiolle.

Pelillä on useita lopputuloksia juonen sujumisen kannalta ja siksi sitä pitääkin pelata useita kertoja, jotta saa avattua koko tarinan kaikissa muodoissaan.

Kohtauksien jälkeen esitetään vuokaavio, josta pelaajan valinnat näkyvät ja mitä jäi tekemättä. Kuulostaa tylsältä, mutta ei sitä ole missään tapauksessa. Kuvio on tuttu myös Until Dawn -kauhupelistä.

Peli opastaa myös suomeksi.

Pelimekaniikka on tuttu ja viimeistelty

Androideja liikutellaan kolmannessa persoonassa. Tutkittavaa voi etsiä ohjaimen R2-painikkeella. Valinnat tehdään tatteja pyörittelemällä, nappeja läpsytellen ja kosketusalustaa hivellen.

Vinkkejä ja tehtäviä projektoidaan maastoon, joista pelaaja tekee mieluisansa valinnan useista eri vaihtoehdoista. On siis hyvä muistaa, että tässä pelissä et pääse loppumattomilla kranaateilla, koko kartalla ja minigunilla räiskimään ihmiskuntaa pois tieltä.

Jessuksen nättiä!

Erittäin kaunis ja esteettisesti hivelevä peli, mutta juoni on kulutettu jo leffoissa

Detroit: Become Human on aivan uskomattoman kaunis peli jokaista piirua myöten. Näyttelijät hoitavat hommansa kotiin täysin pistein ja papukaijamerkein. Äänimaailma on Hollywood -tasoa, ja koko homma on täydellisesti skriptattu kokoon. Scifi-draaman juoni on ehkä kulunut, mutta toimii silti kuin metrin kevytsoraharkko päähän lyötynä useampaan kertaan.

Tätä eeposta on tunnelmallista pelata, ja Detroit: Become Human onkin ehdottomasti pakkohankinta kaikkien hyvien tarinoiden rakastajille, mutta… Detroit: Become Human on huikea seikkailu vain ensimmäisellä läpivetokerralla. Vaikka se mahdollistaa ja huutaakin toista kierrosta heti perään, on melkeinpä mahdotonta jaksaa uutta kierrosta samoissa huumissa, sillä valinnat tuntuvät muuttuvan toisella kierroksella aina vain teennäisemmiksi ja leskelmoiduiksi. Lisäksi tarinoiden lopput tuntuvat loppujen lopuksi täysin tyhjänpäiväisiltä. Tärkeintä tässäkin seikkailussa lienee kuitenkin se matka päämäärän sijaan. Ja siinä onnistutaan.

 

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Detroit: Become Human
88 %
Edellinen artikkeliOcean’s 8 sai kuvagalleriallisen uusia fotoja
Seuraava artikkeliKaikkien aikojen lottopotti taas jaossa – näillä numeroilla voitat Eurojacpotissa 90 miljoonaa euroa!
Juha-Matti, eli kansansuulla Jusku, on Respawnin kokovartalokoomikkokriitikko, jonka kärkkäät ajatukset ja villit oivallukset tekevät peliarvioiden lukemisesta astetta hervottomampa. Jusku on myös yksi Respawn.fi Podcastin vakioäänistä. Myös aiheuttaa kaaosta lakkoilemalla ahkerasti!
detroit-become-human-arvosteluScifi-draaman juoni on ehkä kulunut, mutta toimii silti kuin metrin kevytsoraharkko päähän lyötynä useampaan kertaan. Tätä eeposta on tunnelmallista pelata, mutta... Detroit: Become Human on huikea seikkailu ensimmäisellä läpivetokerralla. Vaikka se mahdollistaa ja huutaakin toista kierrosta heti perään, on melkeinpä mahdotonta jaksaa uutta kierrosta samoissa huumissa, sillä valinnat tuntuvät muuttuvan toisella kierroksella aina vain teennäisemmiksi ja leskelmoiduiksi. Lisäksi tarinoiden lopput tuntuvat loppujen lopuksi täysin tyhjänpäiväisiltä. Tärkeintä tässäkin seikkailussa lienee kuitenkin se matka päämäärän sijaan. Ja siinä onnistutaan.