Disney menettää Mikki-Hiiren tekijänoikeuden, joten uutta kauhuleffaa pukkaa tutusta hahmosta Nalle-Puhin tavoin

Mainos
Disneyn vuoden 1928 lyhytelokuva Höyrylaiva Ville tuli maanantaina yleiseen levitykseen, eikä Mikki Hiiren – tai ainakin sen version – pääsy kauhuelokuvaan ole kestänyt kauaa.

Maanantaina debytoi Mickey’s Mouse Trap -kauhukomediaelokuvan ensimmäinen traileri, jossa ikoninen hiiri esiintyy tappajana. Trailerissa Mikki Hiiri -asuun pukeutunut henkilö nähdään hyökkäämässä uhrin kimppuun ja vaanimassa vielä useampia huvipuiston sisällä. Voit katsoa sen ohesta.

Näin elokuvan tarinaa kuvaillaan:

Mainos

”On Alexin 21-vuotissyntymäpäivä, mutta hän on jumissa pelihallissa myöhäisvuorossa, joten hänen ystävänsä päättävät yllättää hänet, mutta Mikki Hiireksi pukeutunut naamioitunut tappaja päättää pelata heidän kanssaan omaa peliään, josta Alexin on selvittävä hengissä.”

– Halusimme vain pitää hauskaa. Tarkoitan, että se on Steamboat Willien Mikki Hiiri murhaamassa ihmisiä, ohjaaja Jamie Bailey sanoi.

– Se on naurettavaa. Meillä oli hauskaa, ja mielestäni se näkyy.

Elokuvalla ei ole vielä julkaisupäivää, pääosissa nähdään Sophie McIntosh, Callum Sywyk, Allegra Nocita, Ben Harris, Damir Kovic, Mackenzie Mills, Nick Biskupek ja Simon Phillips.

Miksi Steamboat Willie tuli julkiseksi?

Mikki Hiiren ja Minni Hiiren varhaisimmat versiot tulivat julkisiksi 1. tammikuuta nykyisen tekijänoikeuslain ansiosta.

Tällä hetkellä lain mukaan hahmoja ja tarinoita suojataan 95 vuoden ajan niiden julkaisemisesta, ja hahmot muuttuvat vapaasti tulkittaviksi 96. vuonna niiden julkaisemisesta. Tämä tarkoittaa, että sekä Steamboat Willie että Plane Crazy, kaksi Walt Disneyn vuonna 1928 tuottamaa ja julkaisemaa animaatioelokuvaa, ovat nyt yleisessä käytössä.

Tämä ei ole läheskään ensimmäinen kerta, kun rakastettu hahmo on tullut julkiseksi ja saanut nopeasti kauhuelokuvakäsittelyn. Vuonna 2022 Nalle Puh tuli julkiseksi – ja sai pian sen jälkeen oman kauhuelokuvansa.

Mitä Disney sanoo Mikki Hiiren tekijänoikeuksien päättymisestä?

Disney on pysynyt asiasta pitkälti vaiti lukuun ottamatta viime vuonna annettua lyhyttä lausuntoa, jossa yhtiö toisti haluavansa suojella hahmojaan jatkossakin kaikilla laillisesti mahdollisilla tavoilla.

– Siitä lähtien, kun Mikki Hiiri ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1928 lyhytelokuvassa Steamboat Willie, ihmiset ovat yhdistäneet hahmon Disneyn tarinoihin, elämyksiin ja autenttisiin tuotteisiin. Tämä ei muutu, kun Steamboat Willie -elokuvan tekijänoikeudet päättyvät. Suojelemme tietenkin jatkossakin oikeuksiamme Mikki Hiiren nykyaikaisempiin versioihin ja muihin teoksiin, jotka ovat edelleen tekijänoikeuden alaisia, ja pyrimme suojaamaan kuluttajia Mikki Hiiren ja muiden ikonisten hahmojemme luvattomasta käytöstä aiheutuvalta sekaannukselta, Disney tiedotti lausunnossaan viime vuonna.

Mainos