Mainos
The Walt Disney Company täyttää 100 vuotta 16. lokakuuta 2023. Veljesparin autotallissa aloittama animaatiostudio on kasvanut tuona aikana media- ja viihdeteollisuuden jätiksi, jonka historiasta löytyy monia merkittäviä virstanpylväitä.

Walt Disney perusti veljensä Roy O. Disneyn kanssa Disney Brothers Cartoon Studion vuonna 1923, kun newyorkilainen piirroselokuvien jakelija Margaret Winkler suostui rahoittamaan 12 jaksoa Waltin live-actionia ja animaatiota yhdisteleviä lyhytelokuvia, jotka tunnetaan nimellä Alice Comedies.

Winklerin kanssa 16. lokakuuta 1923 allekirjoitettua sopimusta pidetään The Walt Disney Companyn perustamisasiakirjana.

Mainos

Sittemmin Disney on monilla projekteillaan vienyt koko animaatio- ja elokuvateollisuutta eteenpäin. Esimerkiksi Mikki Hiireen ensiesiintyminen Höyrylaiva Villessä (Steamboat Willie) vuonna 1928 teki historiaa maailman ensimmäisenä piirrettynä elokuvana, jossa oli täysin synkronoitu ääni.

Vuonna 1937 julkaistiin The Old Mill – ensimmäinen lyhytelokuva, jossa hyödynnettiin monitasokameraa, joka loi kuvaan tuntumaa syvyydestä.

Uraauurtava Toy Story taas tunnetaan ensimmäisenä täysin tietokoneella luotuna kokopitkänä animaatioelokuvana.

Tiesitkö?

Walt Disney keksi Mikki Hiiri -hahmon jouduttuaan luopumaan yhtiön aiemmasta suositusta hahmosta, Osku Kanista. Walt harkitsi hiiren nimeksi Mortimeria, mutta hänen vaimonsa Lillyn mielestä Mortimer oli kauhea nimi ja hän ehdotti, että hahmo nimettäisiin Mickeyksi.

Viidakkokirja (1967) oli viimeinen animaatioelokuva, jonka Walt näki melkein valmiina. Walt Disney menehtyi 65-vuotiaana 15. joulukuuta 1966.

Kaunotar ja hirviö (1991) -elokuvalle myönnettiin animaatioelokuvana kaikkien aikojen ensimmäinen parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuus.

Disney+ lanseerattiin 12. marraskuuta 2019, ja palvelu sai 10 miljoonaa tilaajaa ensimmäisenä toimintapäivänään. Euroopassa Disney+ debytoi Alankomaissa, ja tänä päivänä palvelu on saatavilla yli 70 EMEA-alueen maassa.

Mainos