Olisiko kiva joskus väsäillä pelejä, taidetta, musaa tai ihan mitä tahansa, mutta koodi ei taitu ja kuvankäsittely on lähinnä tikku-ukoille piirrettyjä peeniksiä? Ei hätää sillä Dreams on täällä ja te yhdessä teette unelmistasi totta! Pelin kanssa, ei peniksen– tai no, miksipä ei?
Media Molecule tunnetaan Little Big Planet -peleistään ja studio onkin pokkaillut parisenkymmentä ”Paras studio” -palkintoa. Ei ihme, että Briteissä osataan – paitsi brexitin kannalta. Nyt julkaistu Dreams vetää koko mitalla homman uusiksi ja nyt pelaaja pääsee itse luomaan – mitä tahansa!
Rakenna mitä haluat
Dreams ei siis ole peli tai siis on peli jossa voit tehdä pelejä, musiikkia, taidetta – ihan mitä vaan mieleen juolahtaa. Luojan ei tarvitse olla Ikaalisten taidekäsiteollisuudesta valmistunut teollinen muotoilija tai Oulun Pikisaaren sarjakuvapuolen taitaja jotta voisi luoda Dreamsissa sisältöä, sillä peli auttaa useiden tuntien kestävien tutoriaalien avulla uutta käyttäjää. Saattaa kuulostaa puuduttavalta tutoriaalien vahtaamiselta, mutta sitä se ei ole. Voit luoda samalla kun vieressä pyörivä video sinua opastaa.
Kuinka homma toimii?
Dreamsia ohjataan joko Dualshock-ohjaimella tai kahdella MOVE-kapulalla, joista jälkimmäinen on ehdottomasti se järkevin vaihtoehto. Peli näet käyttää oivallisesti hyväkseen liiketunnistusta ja Dualshockilla tätä on melkoisen raskasta ajella. Siksi MOVE-kalikat ovat luonnollinen ja enemmän intuitiivinen suunta. MOVE-ohjaimia ei pelin mukana luonnollisesti tule, vaan kikkulat ja kameran joutuu poistamaan itse lähimmästä Vladin valinnasta.
Pelin opetteluun menee aikaa ja paljon, mutta jos aikaa on ja kiinnostusta luomistyöhön, on tämä ehdottomasti ykkösvalinta. Itseasiassa mitään luomista ei tarvitse edes tehdä, vaan silkka tutkiminen Dreamsin maailmassa haukkaa aimo palasen sosiaalisesta kanssakäymisestä ulkomaailman kanssa. Tarkoitan siis ihan oikeasti ulos menemistä, sillä pelin yhteisö on järjettömän laaja.
Muokkaa toisten tekemät pelit paremmiksi
Kaikki eivät ole Rembrandteja syntyessään ja tarvitsevat inspiraatiota kipinän syttymiseen. Sitä löytyy Dreamsissa, sillä voit kokea muun yhteisön tekemiä luomuksia ja joissain tapauksissa myös muokata niitä. Esimerkiksi kauhupelin luoja on unohtanut verisen Madonnan pilkistävän ikkunasta ja itse olisit sitä kaipaillut siihen. No, laita se siihen! Se kyllä onnistuu jos alkuperäisen kattauksen luoja on antanut oikeudet ”remixiin”. Remix tarkoittaa siis muiden luomistöiden vapaan muokkauksen.
Pelissä on alkuvalikko, joka on yksi tärkeimmistä alueista Dreamsissa. Sieltä valitaan joko pelaaminen, luominen ja muiden käyttäjien innovaatioita.
Kaikkea ohjataan impeillä, eli söpöillä kursoreilla. MOVEa käytettäessa vasemmalla kapulalla ohjataan vasenta ja luonnollisesti oikealla sitä toista. Dualshock-ohjaimella käytettäessä imppejä on vain yksi, mutta MOVE:lla ja kahdella impillä hommat luistaa huomattavasti sujuvammin.
Avataria, eli pelaajan omaa hahmoa voi muokata miten vaan, ja luomisalueella voi hahmon aktivoida ”manaamalla” jolloin pelialuetta pääsee katsastelemaan pelaamisen kuvakulmasta.
Vaihtoehtojen määrä Dreamsissa on loputon. Voit loikata kaksiulotteisesta tasopompinnasta suoraan Silent Hillin maailmaan ja palata sikarinhuuruisten Jazz-kapakkien kautta omaan unelmaan, poimien matkalla mukaan elementtejä, joita voisi liittää omaan soppaan. Tai jos ei luominen kiinnosta sen pätkän vertaa, niin ei haittaa! Dreams on täynnä koluamista, kokemuksia ja tarinoita.
Esteettistä eteerisyyttä
Graafisesti Dreams on kaunis. Ensimmäisten hetkien aikana piirrosmaisen veikeät taustat ja söpöt oliot saattaa juroimman ojankaivajan katsomaan vinoon, mutta pintaa syvemmälle mentäessä jopa fotorealistiset maisemat ovat mahdollisia tehdä.
Audiomaailma on, hmm… miten sen sanoisi – kattava! Sillä kaiken äänimaailman voit halutessasi tehdä itse, aina ääniefekteistä omaan kauniiseen luritukseen. Voit siis nauhoittaa myös omaa älämölöä! Tulikin mieleen, että karaokepelinhän voisi tehdä lauantai-illan lätkäsessioiden jälkeen laulettavaksi.
Tulevaisuudessa VR-tuki ja rahantekomahdollisuudet?
Mitä itse pelien ohjattavuuteen tulee ei siinä ole moittimista. Peli rullaa yllättävän korkeilla kuvanopeudella, mutta vanhempi Pleikkari yskähtelee kun lyödään maailma täyteen mitä upeimpia juttuja kuitenkaan kuolematta.
Luomisessa suositan MOVE-kipuloita ja pelaamisessa tavallista ohjainta, vaikka pelatakin voit toki MOVElla.
Huhutaan että Dreams olisi saamassa VR-tukea, jolloin hommasta vasta mielenkiintoinen tuleekin! Moninpeliä ei varsinaisesti vielä ole, vaikka yhteisö on vahvasti läsnä ja muiden luomuksia pääseekin nopeasti kahlaamaan lävitse. Myös vahvaa spekulaatiota on kerännyt se, että jossain vaiheessa tekijät voisivat jopa hinnoitella omia käsitöitä. Onko tässä kenties uusi tuleva ammattikunta nyt kun YouTube on jo valloitettu?
Kannattaako ostaa?
Dreams on tarkoitettu kaikille, mutta aivan perheiden pieninten motivaatiokeskukseen tämä ei yleistetysti varmaankaan mahdu, vaan peli vaatii kärsivällisyyttä, tarkkailua, hiomista ja tutoriaalinen opettelua. Ne kun on hallussa niin taivas on rajana – hypoteettisesti. Ei muuta kuin unelmoimaan!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.