Mainos
Xboxin eliittiohjain on yksi kaikkien aikojen parhaista peliohjaimista, ellei jopa paras. Nyt Sony on lähtenyt samalle tielle PS5:n virallisen eliittiohjaimen muodossa. Onko siitä haastajaksi?

Valkoinen Dualsense Edge on kuin PS5:n tavallinen Dualsense-ohjain, mutta se on lähes kaikin tavoin itse muokattavissa.

Tattien muotoa ja korkeutta voi vaihtaa, ohjaimen taakse saa nimettömälle omat liipasimensa ja kaikkien nappien toiminnot voi asettaa itse uudelleen haluamakseen – sillä kukapa ei haluaisi, että X:n tilalla on kolmio ja ympyrän tilalla neliö – tai, että kaikki napit ovat L1:iä?

Mainos

Muotoilu

Mutoilultaan Dualsense Edge on lähes samanlainen kuin alkuperäinen Dualsense. Poikkeuksena kuitenkin hieman muhkeampi ja ”hajoavampi” ulkonäkö. Hajoavampi siksi, että ohjaimen saa purettua osiin.

Etuosassa on musta irroitettava ”levy”, jonka kautta tatit saa moottoreineen irti. Moottorit ovat vaihdettavissa, sillä Dualsense on kuuluisa siitä, että tattien tekniikka lahoaa käytössä etenkin urheilu- ja fps-peleissä. Uusi tattiyksikkö maksaa parisenkymppiä.

Kokonaisuus on tyylikkäämpi kuin oletusohjaimessa. Napit, kosketuslevy ja ristiohjain ovat mustia, kun tavallisessa ohjaimessa ne ovat valkoisia. Lisäksi irroitettava ”konepelti” on kiiltävää mustaa muovia.

Led-indikaattorivalot ovat täsmälleen identtiset kuin normaalissa Dualsensessä. Mitään uutta led-valojen saralla ei siis saa tämän uudistuksen myötä.

Fn-napeilla säädetään pikavalintoja.

Modifiointi

Dualsense Edgen idea on, että se voidaan muokata täysin itselle sopivaksi. Ohjaimen mukana tulee nippu tatteja ja nippeleitä. Tatit vaihtuvat kätevästi vetämällä ne pois ja asettamalla uudet tilalle.

@respawn_fi PS5:n uutta DualSense Edge -ohjainta on helppo muokata mieleisekseen. #ps5 #fyp #dualsenseedge ♬ Feel It (Music from the Netflix Original Series High Score) – Power Glove

Tatit

Edgessä on oletuksena kolme erilaista tattityyppiä. Korkea kupera, matala kupera ja matala kovera.
Tatteja on kahta korkeutta. Korkeammilla tateilla pelaaminen on tarkempaa.

Itse olen sellainen pelaaja, etten ole vielä tähän päivään mennessä löytänyt itselleni mitään iloa ohjaimen takana olevista napeista. Ymmärrän, että toiset Call of Duty -pelaajat saavat siitä etua, kun peukaloa ei tarvitse koskaan irroittaa tateilta lataamisen vuoksi, mutta itse olenkin hiiri+näppis-codittaja, enkä pärjää ohjaimella muutenkaan alkuunkaan. Jos takanappeista saisi kokonaan uusia, eivätkä ne vain olisi toisia ristejä, ympyröitä tai R- ja L-nappeja pitäisin niitä ehdottomina. Monessa pelissä kun nappien kombot olisi korvattavissa yhden tai kahden uuden napin ansiosta.

Lisäksi takanappeja saa neljän sijaan vain kaksi, jota on pidetty etenkin internetin ihmisten mielestä hirveänä vääryytenä. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos takanappeja himoitsee.

Xboxin eliittiohjaimessa kun on neljä takanappia, niin jotkut pelaajat voivat säätää koko ohjaimen olemuksen sellaiseksi, ettei tateista tarvitse koskaan irroittaa. Dualsense Edgessä tämä ei onnistu.

Ohjaimeen voi kiinnittää kahdenlaiset takanapit.

Toiminnallisuus

Pelaamisessa Edge on ihan maukas, mutta ei juurikaan erilainen kuin tavallinen 70 euron ohjain. Painoa on muutama kymmenen gramma lisää, mutta sitä ei tunne. Ero on niin pieni.

Ohjaimen etuosassa olevat funktionäppäimet ovat hieman itseäni häiritsevässä paikassa, sillä tulin etenkin autopeleissä aina sohaisseeksi oikeanpuoleista. Sitä paitsi, koska funktionapit ovat identtisiä, yksi olisi riittänyt kahden sijaan.

PS5 kertoo yksityiskohtaisesti kaikki muokkausvaihtoehdot ja antaa pelaajan säätää asioita monipuolisesti.

Akkukestosta on kuitenkin annettava miinusta, sillä se on lyhyempi kuin tavallisessa ohjaimessa, vakka olettaa sopisi, että tämänkaltaisessa Premium Pro Platinum VIP Black Edition Gold -ohjaimessa se olisi ainakin tuplasti pitempi. Syy on siinä, että ohjaimen sisällä on puolet pienempi akku kuin tavallisessa Dualsensessä. Valinta on erikoinen, mutta akkukestosta ei selkeästi ole kantautunut Sonyn suuntaan sellaista valitusta, että tähän oltaisiin Edgen osalta panostettu.

Kannattaako ostaa?

Toisille takanapillinen peliohjain on must, toisten on vain pakko saada hankkia uusimmat ja internetissä hypetetyimmät lelut ja joillekin se on vain statussymboli. Niin tai näin Dualsense Edge on monipuolinen ja täysin muokattava PS5-ohjain kaikkine samoine ominaisuuksine, kuin alkuperäinenkin. Se tuntuu hyvältä ja muokkaamisen jälkeen enemmän omalta kuin tavallinen.

Sen 250 euron hintalappu on kuitenkin niin kova, että PS4 Pro -konsolin saa itselleen edullisemmalla. Hinnalla ei myöskään saa aivan yhtä eliittistä ohjainta kuin Xboxin eliittiohjain on. Osa tarvike-eliittiohjaimista ajaa Dualsense Edgen ohi heittämällä, mutta Edge parantaa siinä, että tatit ovat muokattavissa tarkkuudeltaan PS5:n käyttöliittymässä.

Jos hinta ei kuitenkaan haittaa, niin kannattaahan tätä esimerkiksi kilpapelaamista varten harkita.

Mainos