Mainos
EA Sports F1 24 on nimensäkin mukaan tämän vuoden päivitys Formula 1 -sirkuksen viralliselle videopelivastineelle.

F1-kilpaurheilusarja nauttii kenties suurimmasta globaalista suosiostaan juuri nyt, kuin koskaan aiemmin. Kiitokset siitä kuuluu Netflixin Formula 1 – taistelu paalupaikasta -dokumenttisarjalle, joka toi koko komeuden kulissikuhinoineen etenkin amerikkalaisten tietouteen. Nyt Jenkkilän kilparatojakin on kaudessa peräti kaksin kappalein ja kaikki sohvavataset tietävät kuka Christian Horner ja Scwarzeneggeriltä näyttävä ja kuulostava Mersun tallipäällikkö Torger ”Toto” Wolff.

Samaa sirkusta päästään elämään myös EA Sports F1 24 -pelissä, joka simuloi sekä tallistressiä, tuotekehitystä ja somefeimiä kilpa-ajon lisäksi. Vuoden 2024 osa tuo pieniä parannuksia jo muutenkin varsin loistavaan Codemastersin kilpa-ajopakettiin.

Mainos

Mitä uutta?

EA Sports F1 24:n kuuluvin uudistus on kuskien omat läpät, jotka on nyt tuotu osaksi peliä. Uratilassa pelaaja voi valita joko oman custom-ukkonsa tai jonkin oikean elämän kisaajista, kuten Valtteri Bottasin tai Dennis Haugerin. Nyt näiden radiokommentit ovat äänitetty mukaan peliin, joten radiokeskustelussa kuullaan autenttisia audioita.

Näkyvin uudistus on puolestaan päävalikon lisäksi muutaman radan, Spa:n, Silverstone ja Jeddan remasteroinnit. Nämä radat ovat saaneet uusintakäsittelyn esikuviensa pohjalta ja etenkin Spa näyttää hyvin mehevältä.

Virtuaalitodellisuustuki on mukana PC-versiossa. Se toimii hienosti, eikä vaadi älyttömiä tehojakaan.

Codemasters lupasi myös, että ajoneuvojen rengassimulaatio on tehty kokonaan uusiksi, joka lupaa aiempaa aidompaa realismia. Mutta samaan aikaan pelistä on tehty myös peliohjaimille helpompi, joten lopputuloksena on saman tuntuinen ajotuntuma kuin vuosi sitten. Mikään ei oikeasti tunnu muuttuneen.

Kolarifysiikoihin ei ole kosketty, joten autot kestävät realistisimmillakin asetuksilla kovia kolahduksia, ilman suurempaa huolta huomisesta. Ja ainahan aikaa voi kelata taaksepäin ja välttää nekin kolhut.

Simracerit ovat vältelleet F1-pelejä jo vuosia sen arcademaisuuden vuoksi, ja näyttää siltä, että välttelevät jatkossakin. Sohvaperunoille luvassa on kuitenkin varsin viilattu kokonaisuus.

Graafisesti samaa

Visuaalisia uudistuksia ei olla suuremmin lähdetty tekemään. Peli jauhaa edelleen ikivanhalla Codemastersin Ego Engine -pelimoottorilla. Moottorista on jo ainakin neljä vuotta sitten otettu kaikki irti ja se alkaa näkymään yksityiskohdissa.

Virtuaalitodellisuustila on mukana PC:llä, mutta ei vieläkään PSVR 2:lla, jota EA:lta on toivottu jo parin vuoden ajan. Codemasters ei ole tehnyt VR-tukea in-housena, joten sen viilaaminen PSVR 2:lle maksaisi tilaustyönä paljon. Sen vuoksi yhtiö sanoo ”tutkivansa asiaa”.

Sen sijaan EA Sports WRC siirtyi yli 30 km mittaisten erikoiskokeiden vuoksi Unreal-pelimoottorille, joka omaa jo pohjimmiltaan kattavan VR-tuen. Sen ansiosta Codemasters pystyi rakentamaan rallipeliin tuen omatoimisesti. Mikäli F1 siirtyy lähivuosina myös Unreal-moottorille, on mahdollista, että VR-tuki saadaan Pleikkarillekin. WRC:n VR-tila ja sen kanssa askartelu näyttänee kuitenkin suuntaviivat yhtiön strategialle.

Kannattaako ostaa?

EA Sports F1 24 on uusin ja kaunein osa F1-pelisarjassa. Jos pelaaja haluaa päästä osaksi tämän kauden mayhemiä, on tämä osa tietysti saatava. Uudistuksia on kuitenkin verrattain vähän eikä rakastettuja historiikkitilojakaan löydy. Sen sijaan pelaaja voi valita Häkkisen ja Schumacherin modernin auton rattiin, mutta ilman niitä autenttisia radioääniä.

Häkkinen muistuttaa itseään, mutta outo laakso -efekti on vahvasti läsnä. Eihän Ego-moottori kuitenkaan mikään Unreal 5:n Meta Human -vastine ole.

Pelaaminen on nautintoa ohjaimella ja ratilla, mutta uudistusten vähäisyys ei puolla välttämätöntä päivitystä, mikäli edellinen osa löytyy jo omasta pelikirjastosta. Todellisen simulaation ystävän on edelleen pidättäydyttävä Assetto Corsassa, iRacingissä ja BeamNG.drivessa.

Mainos