Mainos
NordPass on juuri julkaissut vuosittaisen tutkimuksen, jossa selvitettiin 200 maailman suosituinta salasanaa sekä niiden vaihtelu sukupuolen mukaan 30 eri maassa. Vuoden 2022 tutkimuksessa NordPass analysoi myös populaarikulttuurin vaikutuksia salasanavalintoihin.

Alle on listattu tämän vuoden tutkimuksen keskeisimmät löydöt:

Nokkela ”password” on nyt maailman yleisin salasana, ja se sysäsi aiemman ykkössalasanan, ”123456”, kakkossijalle.

Mainos

Tutkijat analysoivat kategorioita kuten urheilu, ruoka, elokuvat ja vaatemerkit, ja havaitsivat, että kulttuurilla, elämäntapa-trendeillä ja tapahtumilla on merkittävä vaikutus salasanavalintoihin. Esimerkiksi erilaisten joukkueiden nimet (kuten Red Star Belgrade, Detroit Red Wings) ja versiot niistä ovat erittäin suosittuja salasanoja.

Internetin käyttäjien havaittiin jälleen kerran lankeavan käyttämään yksinkertaisimpia numero- ja kirjainyhdistelmiä tiliensä suojaamiseen – ”qwerty”, ”1q2w3e”, ”abc123” ja vastaavat salasanat ovat listan kärjessä. Salasanoina käytetään myös laajalti nimiä, kirosanoja ja hellittelysanoja.

Tänä vuonna tutkimusta varten saatavilla olevia salasanoja oli vähemmän, mikä heijastaa globaaleja trendejä.

Salasanojen murtaminen on vaikeampaa, sillä useammat verkkosivustot käyttävät nyt Open Authorization 2.0 -menetelmää, kehittäjät osaavat salata salasanat entistä paremmin, ja monivaiheinen tunnistautuminen on yleisempää. Kaikesta huolimatta heikkoja salasanoja käytetään edelleen.

Mainos