Mainos
F1 2021 on ensimmäinen Formula 1 -peli, joka on valmistettu Electronic Artsin sateenvarjon alla. Valmistajana on edelleen Codemasters, mutta EA:n tuottajarooli näkyy selvästi.

Codemasters on nykyisin osa EA:ta. Yhtiöt vakuuttivat yhtiökaupan yhteydessä, että samalla kaavalla jatketaan kuin ennenkin. No, tämä on tavallaan totta; Codemastersin puolelta on valmistettu uusi F1-peli samoilla spekseillä kuin edelliset ja muutamalla uudella uudistuksella. EA:n puolesta on valmistettu NHL– ja FIFA-kaavaa noudatteleva valikkostrategiaurheilupeli, josta löytyy selkeät ohjeet ja johdattelut mikromaksujen maailmaan.

Mainos

Tässähän on tarina

EA tuo mukanaan F1 2021 -peliin myös elokuvamaisemman tarinan kuin aikaisemmin. Breaking Point -niminen tarinakokonaisuus on näytelty ja kirjoitettu leffatyyliin. Pelaaja valitsee yhdestä viidestä tallista omimpansa ja astuu Aiden Jackson -nimisen nuorukaisen saappaisiin. Pian ilmenee, että hänellä on kisassa mukana myös henkilökohtaisempi draama ja sittenhän se on formulamaailmaan sijoittuvaa Kauniit ja rohkeat -menoa.

Onpa pelissä yllättävän paljon muutakin uutta. Yhtenä merkittävimpänä on kahden pelaajan yhteinen uratila. Tämä on ehkäpä isolla rahalla animoitua tarinaa vieläkin maukkaampi kokonaisuus. Pelaajakaverukset voivat nyt lyöttäytyä joko samalle Sauberille tallikavereiksi tai pelata toisiaan vastaan eri talleissa.

Mukaan palaa myös My Team -tila, jossa pelaaja rakentaa autoa ja tiimihenkeä kauden aikana.

Pelin juhla-versio, eli Digital Deluxe Edition tuo mukanaan mahdollisuuden kaahata Michael Schumacherilla, Ayrton Sennalla, Alain Prostilla, Jenson Buttonilla, Nico Rosbergilla, David Coulthardilla sekä Felipe Massalla. Lisäksi mukaan annetaan 18 000 Pit coin -virtuaalikolikkoa, joilla voi ostaa itseleen sitä ”parasta” EA-mikromaksuloottia.

Loottii, loottii, loottii, loottii.

Graafiset uudistukset

F1 2021 tuo mukanaan kohutun säteenseurannan, jota hyödynnetään ainakin heijastuksissa. PS5:llä säteenseuranta on niin raskas tehoste, että sen hyödyntämistä varsinaisissa kisoissa näkee vain harvakseltaan, sillä varsinainen pelaaminen tapahtuu aina 60p-tilassa.

Säteenseuranta napsahtaa päälle heti replay-uusinnassa, jolloin ruudunpäivitys tipahtaa 30 kuvaan sekunnissa. Säteenseurantaa hyödynnetään myös galleriassa, jossa F1-autoja voi ihastella.

Sadekelillä lätäköihin hyödynnetään perinteistä screenspace-heijastusta, mutta uusinnassa lätäkötkin tehostetaan säteenseurannan paremmalla peilauksella.

Myös valaistus on viime vuotista F1-peliä autenttisempi. Se, miten auringon valo lankeaa on kerrassaan herkullista katseltavaa. Varjot ja sumut näyttävät todella meheviltä. Tällä kaikella on kuitenkin hintansa ja uunituore PS5:kin saadaan melko tehokkaasti kyykkyyn uuden sukupolven F1-graffoilla.

Pleikkarilla värisee

F1 2021 -pelin paras versio on graafisesti tietysti rajoittamaton PC-versio, mutta PS5-versio on pelillisesti hauskin. Syynä on tietysti haptinen peliohjain, jonka ansiosta kanttareet ja pientareet tuntuvat käsissä ja sillä puolella autoa, joka on radasta ulkona. Myös kuopat ja muut epätasaisuudet peilataan ohjaimeen.

Adaptotuvat liipasimet reagoivat mainioimmin jarruissa, mutta myös kaasuliipasin panee ajoittain hanttiin tehokkaasti. Ehkä paras adaptoiva tuntuma on kuitenkin tähän mennessä ollut WRC 9 -pelissä, mutta lähelle päästään.

Kannattaako ostaa?

EA:n tuottama ja Codemastersin valmistama F1 2021 on jälleen kaikesta huolimatta paras F1-peli, joka tuo formulasirkuksen kaikkine ulkourheilullisine kilkkeineen pelikonsoleille. Ajotuntumaa on paranneltu, kolarit ovat aiempaa yksityiskohtaisempia, kumit puhkeavat ja raahautuvat näyttävästi ja ajaminen on kivaa sekä ohjaimella, että autenttisesti ratilla ja polkimilla.


Rengasrikko yllätti harjoittelupelikerralla.

F1 2021 on sarjansa paras ja ehdoton hankinta kaikille F1-faneille. Kasuaaleimmille autopelaajille tarjolla on paljon muitakin vaihtoehtoja, mutta PS5-käyttäjät saavat tästä ensimmäisen hyvän haptisen autopelimaistiaisen sekä kymmeniksi tunneiksi formulapelattavaa.

Ja loppuvuonnahan käynnistyvät tämän pelin eSports-kisat, joihin pääsee osallistumaan ja katselemaan yleisönä pelin sisältä.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
F1 2021
90 %
Edellinen artikkeliCreative Sound Blaster GC7 -arvostelu – ulkoinen pikkuvahvari peliäänien korostamiseen
Seuraava artikkeliNäin maukas on Forza Horizon 5 – uudet videot esittelevät autojen äänet ja muokkauksen
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
f1-2021-arvosteluF1 2021 on sarjansa paras ja ehdoton hankinta kaikille F1-faneille. Kasuaaleimmille autopelaajille tarjolla on paljon muutakin, mutta PS5-käyttäjät saavat tästä ensimmäisen hyvän haptisen autopelimaistiaisen ja kymmeniksi tunneiksi formulapelattavaa.