Mainos
F1 23 tarkoittaa sitä, että eletään F1-kauden puoliväliä, joten nyt sitä päästään ajamaan itsekin virtuaalisesti. Virtuaalitodellisuus on jälleen mukana, mutta vain PC:llä. Mitä muuta uutta sopii F1 23 -peliltä odottaa?

Toppapuvun vetskari kiinni, tarrat piukkaan, pellavainen kypärämyssy päähän, potan hihna kiinni ja ajohanskat käteen. Onhan nyt talvi ja kylmä. Ei, vaan siis näitähän tarvitaan tietenkin moottoriurheilulajissa nimeltä Formula 1, joka on formulakilpailujen kuninkuuslaji ja siitä EA:n tämänkinvuotinen F1 23 -peli kertoo.

Tänä vuonna EA:n omistama Codemasters on panostanut grafiikkaan, pelattavuuteen ohjaimella ja tuonut muita pieniä uudistuksia viimevuotisen osan päälle. Käydään siis tämän kimppuun.

Mainos

Tarina siivittää kisahuumaa

F1 2023:ssa on jälleen juonellinen tarinaosuus. Braking Point 2 jatkaa nuoren F1-nousukkaan, Aiden Jacksonin ja pahamaineisen päähenkilön Devon Butlerin uraa yhden välivuoden jälkeen. Nyt he löytävät itsensä yhdessä samsta kuvitteellisesta F1-tallista ja joutuvat sopeutumaan sekä sukupolvien kuiluun että kilpailuhenkisyyksiinsä, jotka ovat arvatenkin periksiantamattomia.

Mukana Netflixin Formula 1: Taistelu paalupaikasta -tv-sarjan tavoin rakennetussa tarinassa on joukko uusia hahmoja ja kilpa-ajohaasteita, ja matkan varrella on käänteitä ja ennaltaodotettavia sudenkuoppia.

Netflix-tyyliset haastattelut siivittävät Breaking Point 2 -tarinatilaa.

Minkälainen peli on teknisesti?

F1 23 ei eroa valtavasti viime vuoden pelistä. Toki uudistuksiakin on, mutta ne ovat NHL– ja FIFA-pelien tapaan sellaisia, jotka voisi tuoda pienillä päivityksellä edelliseen osaan. Joka vuosi on kuitenkin myytävä uusi peli, joten tätä saa sitten tässä muodossa.

Teknisesti pelin pelattavuutta on paranneltu ohjainpelaamisen saralla. Se ei mielestäni ole ollut huono tai vaikea aikaisemminkaan, mutta nyt ohjainpelaaminen on vielä käteen sopivampaa. Sama koskee sekä Xbox- että Pleikkariohjainta.

Ratilla ohjaaminen puolestaan tuntuu samalta kuin vuosi sitten. Ehkä joitain force feedback -tehosteita on ujosti paranneltu, mutta radikaalista erosta en puhuisi.

Näkyvimmät uudistukset ovat täysin uudet Las Vegasin katurata ja Qatarin Losail International Circuit – sekä uudet kauden 2023 ratavariaatiot Circuit de Barcelona Catalunyassa ja Red Bull Ringissa.

EA ja Codemasters listaavat hirvittävän listan muitakin uudistuksia, kuten F1 World -hub, uusia pelitiloja, My Team & Career -uudistuksia ynnä muuta huikean kuuloista. Uudistukset ovat kuitenkin vain minimaalisia, eivätkä ne tunnu ihan oikeasti käytännössä eroavan mitenkään aiemmista vuosista. Ilman näitä valikot olisivat olleet vain selkeimpiä.

Erikoista on, että valokuvatila on todella kämäinen. Esimerkiksi syvyystehoste toimii vain kameran etualalle, eikä ”oikean näköisiä” kuvia pääse millään ottamaan. Myöskään linssin teleasetusta ei ole kyseisessä tilassa näkynyt, joten jos haluaa ottaa hienoja kuvia, on ne otettava replay-uusintatilassa kuvankaappaustoiminnolla.

Replay-uusinnasta saa paremmat kuvat kuin valokuvatilassa.

Grafiikat ja äänet?

Graafisesti F1 23 on yllättävän paljon paremman näköinen viimevuotiseen verrattuna. Koska auringon valoa on nyt parannettu aidomman näköiseksi, on koko pelin ilme muuttunut. Lisäksi tällä kertaa myös varsinaisessa pelissä on RTX-säteenseurantatuki, joka tuo omat yksityiskohtansa heijastuksiin ja valaistukseen. Sadekeli sen sijaan näyttää samalta kuin ennenkin.

VR-tuki on mukana PC-versiossa, joten HTC Vive, Valve Index ja muiden PC-VR-laitteiden omistajat pääsevät nauttimaan pelistä siten, kuin itse ajaisi kisaa.

VR näyttää aluksi varsin suttuiselta, mutta kun tajuaa vääntää sharpness-viisarin 100 %:ksi ja vaihtaa Nvidian DLSS:n AMD Fidelity -toimintoon. Johan alkaa linsseilläkin näkemään. Toki DLSS antaa enemmän freimejä, joten kuvanlaadun parantaminen vie reilusti enemmän konetehoja.

Mielestäni VR-tila toimii paremmin kuin viime vuoden versiossa, jolla ajoin koko kauden läpi. Se on immersiivinen ja näyttää hyvältä. Onkin todella kummallista, että VR-tukea ei tuotu PSVR2-visiirille, sillä kyseinen visiiri on yksi markkinoiden parhaista, eikä sille ole vielä juurikaan mitään uutta pelattavaa julkaisupelien lisäksi. Toivottavasti F1 24 omaa jo tuen PSVR2:lle, ja tukee samalla eksoottista päävärinää.

VR-tilassa voi katsoa minne tahansa. Maisemat näyttävät upeilta ja vauhti tuntuu kovalta.

Kannattaako ostaa?

F1 23 on toki koko Codemastersin F1-pelisarjan paras peli. Se on hiotuin ja kattavin. Viime vuotiseen versioon nähden uudistuksia on kuitenkin hyvin vähän paria uutta rataa ja ratalayouttia lukuunottamatta. Se ei sisällä vanhoja historiikkiautoja ja -kisoja eikä muutakaan sellaista oikeasti rahan arvoista, jota ei olisi ollut jo viime vuoden versioissa.

Jos olet raivokas F1-pelien fani, on tähän uuteen osaan tietysti päivitettävä. Jos taas aivan kasuaali F1-pelaaja, kannattaa kenties odottaa ensi vuoteen tai black friday -tarjouksiin.

Simulaatiokuskien ei kannata odottaa liikoja, sillä peli on enemmänkin simcade, kuin mikään Assetto Corsa.

Mainos