Mainos

F1 Race Stars on karting-pelien uusin haastaja. Se saapuu markkinoille pahimpaan mahdolliseen aikaan, sillä samalla viikolla on julkaisussa Sonic-siilin karting-peli ja edellisellä viikolla Sonyn säkkipoika kaahaili ruudulle omassa karting-pelissään.

F1 Race Stars on Codemastersin julkaisema ja kehittämä karting-peli. Sen valttikorttina on täysi F1-lisenssi, joka takaa kauden 2012 aidot kuskit sekä tiimit ja ihme kyllä, vain 11 virallista rataa. Mukana on siis myös Kimi ”Räkä” Räikkönen ja Kovalaisen Hege, joten suomipojan on helppo valita kuskinsa. Yksinpeli koostuu useasta kilpailusta jotka toistavat itseään pahasti. Vaihtelua yritetään tuoda mukaan esimerkiksi eliminointikipailuilla. 

Kylä

Mainos

Pelin yleisilme on karikatyyrinen. Formulakuskit ovat muuntautuneet sarjakuvamaisiksi isopäiksi ja formula-autot ovat karkkisia miniversioita oikeista. Viralliset radat on maustettu hurjilla hypyillä, vesiliuilla sekä mitä käsittämättömillä esteillä, jotka ammentavat ideansa aina jokaisen radan kotimaan mukaan. Esimerkiksi jenkkilässä ajettaessa tiellä poukkoilee preeriapalloja, traktoreita ja hurrikaaneja. Vaikka ratasuunnittelu itsessään on pohjimmiltaan hauska, menee nämä lisämausteet yli hilseen miltei joka radalla. Kenties pelaajakohderyhmä on hieman nuoremmat formulafanit, joita nämä sekopäiset radat jaksavat viihdyttää. Lopputulos on melko sekava ja osittain jopa äärimmäisen rasittava. Jokaista rataa raastaa vielä uskomattoman ärsyttävä musiikki.

Sladit

Ajotuntuma itsessään on yllättävän hauska. Se poikkeaa perinteisistä karting-peleistä melkolailla, sillä uskollisena oikealle formulalle, kurveihin pitää valita oikeat ajolinjat ja jarruakin joutuu käyttämään jos kisassa haluaa pärjätä. Vauhdintuntu puuttuu pelistä täysin. Mukana on tietysti kiihdytyslaatat joista ajamalla saa lisää buustia moottoriin ja hauskana lisänä KERS-kaistat, joihin ajaessa tulee kaasusta päästää tyystin irti ja sitten lyödä talla taas pohjaan. Lopputuloksena on mieletön buusti joka vaikuttaa kierrosaikoihin ratkaisevasti. Yhdistelemällä oikeita ajolinjoja, KERS-kaistoja ja vastustajien imussa ajamista, käytännössä pelin pitäisi olla helppo. Valitettavasti vain tekoälyn kuminauhaefekti on käsittämättömän kova. Pelaaja ei koskaan tunne olevansa reilussa johdossa, sillä tekoäly kirii kummasti kiinni tilanteessa kuin tilanteessa.

Turbo

F1 Race Stars esittelee myös omat power-upit ja ”aseet”, jotka on melko mielikuvituksemattomasti lainattu Mario Kartista ja yritetty muokata formulamaailmaan sopivaksi. Ideat ovat kuitenkin loppuneet kesken, sillä aseet koostuvat erilaisista kuplista, ilmapalloista ja serpentiinistä(?!?!). Voisi kuvitella, että tiimi, joka on tehnyt virallisia formulapelejä jo useamman vuoden, olisi keksinyt jotain hieman omaperäisempää ja formuloihin paremmin sopivaa. Aseet ja törmäily vahingoittaa forkarttia ja jos nopeuden haluaa säilyttää, tulee piipahtaa varikkokäynnillä, jolla forkartin saa taas uuden veroiseksi. Kummallista kyllä, suojaavat power-upit puuttuvat pelistä tyystin. 

Jaettu ruutu

F1 Race Stars on parhaimmillaan kaveriporukassa. Hauskana lisänä on co-op moodi, jossa tappavan tylsää yksinpeliä voi ajaa kaverin kanssa tallikavereina. Näin ollen molempien pisteet lasketaan yhteen ja radalla tahtoo tehdä tiimityötä jotta kärkisijat pysyisivät tavoitettavissa. Peruskaljahupailuun sopii neljän pelaajan jaetulla ruudulla hurjastelu, kunhan peliajat pitää minimissä. Peli nimittäin toistaa itseään erittäin pahasti jopa kaveriporukalla.

Yritystä F1 Race Starsista kyllä löytyy ja pienissä erissä peli on hetkittäin hulppeaa ajanvietettä. Minkäänlaista edistymisen tunnetta se ei kuitenkaan tarjoa. Formulafanien kannattaa peli tsekata vaikkapa alelaarista ja perheen pienimmille se tarjoaa varmasti hupia jopa pidemmäksi aikaa.  

Tapio Kylmänen

Mainos