Vuonna 2015 se alkoi pikkuhiljaa – Farming Simulator -pelisarjan suosion nousu, joka kasvoi kasvamistaan vuoden 2017 painoksen myötä entisestään. Farming Simulator -pelisarja on nyt sellaisessa nosteessa, että Farming Simulator 19 -peliä on odoteltu yhteisöissä känsät kuumina.
On aika unohtaa tulevaisuuden ydinsotaretroilut ja Battle Royale -sekoilut, on aika heittää hämähäkki-spandeksit takaisin komeroon ja cowboy-hatut takkaan – nyt puetaan Reiska-ukin hientuoksuiset Valmet-haalarit ylle, viritellään marketin halvimmat kumisaappaat jalkoihin ja lähdetään tonkimaan raktorilla paskaa.
Farming Simulator 19 ottaa viimeiset mehut irti vuosia vanhasta Giants-pelimoottorista. Mekaniikka, kontrollit ja grafiikat ovat siis käytännössä samat kuin FS15:sta ja FS17:sta. Moni asia on kuitenkin muuttunut.
Uudet valot ja varjot
Farming Simulator 19 -pelin näkyvin uudistus on sen graafisessa ilmeessä. Pelin valaistus on muutettu, joten se muuttaa kokonaisuutta realistisemmaksi ja paljon paremman näköiseksi. Kyseessä ei ole pelkkä kontrastin lisääminen, vaan mukaan on koodattu valon kimpoaminen tai sitä simuloiva ambient occlusion -tehoste. Ainakin PC-versiossa ero on merkittävä edelliseen painokseen verrattuna.
Nyt myös nurmikot ja heinikot taipuvat, kun ajoneuvoilla ajelee pöpelikössä. Modiyhteisö luo taatusti uusia tehosteita kasvustoon, kunhan peli ensin vain saapuu koko kansan sataville.
Toinen suuri uudistus on pelattavuuden vaikeustasoissa. Nyt tavalliset Easy, Medium ja Hard ovat korvattu roolipelimäisimmillä vaikeustasoilla. Helpoimmalla tasolla tilillä pullistelee 100 000 euroa EU-tukiaisia, maatila on valmiina ja raktorit pihalla. Keskitasolla omistuksessa ovat ainoastaan tontti ja pellot. Vaikeimmalla tasolla tili on kuin työttömällä eikä omaisuutta senkään vertaa. Kaikki on rakennettava tyhjästä.
Uutuutena ovat myös hummat, jotka saa käyttöönsä kun rakentaa hevoskarsinan. Hepoilla voi myös ratsastaa ja niitä voi hyödyntää muutenkin. Toinen uusi elukka on hauveli, joka pitää pelaajalle seuraa maatilalla.
Työkonerintamalla on myös uutta. Tärkeimpinä seksikkäät John Deeren traktorit ja koneet.
Ajoneuvomekaniikassa näkyvimmät uudistukset löytyvät ajoneuvon rengaskäyttäytymisessä, peliohjainohjattavuudessa ja mm. traktoreiden penkkien jousituksissa. Päivitykset ovat pieniä, mutta simulaatiomaisuudessaan kivoja.
Elävät eläimet?
Vaikka mukana on nyt oma koira, heppoja ja eläimet näyttävät muutenkin aidoimmilta, ei FS19 onnistu kuitenkaan luomaan samanlaista tunnetta elukoihin kuin esimerkiksi Red Dead Redemption 2, jossa omasta hevoseläimestä huolehtii siinä, missä pelihahmosta itsestäkin. Eläimet tässä ovat tuotanto-osia siinä missä kaura ja auringonkukatkin.
Entäpä se pelillisyys?
Onko Farming Simulaattori pelkkä traktorisimulaatio, vai onko siinä pelattavaakin? Kyllä on, ja onneksi enemmän kuin edellisessä versiossa. Nyt Giants on nimittäin tehnyt kanssajyväjemmareiden auttamisesta hankalampaa. Enää muut maanmiehet eivät anna omia koneitaan lainaan lomittamista varten, vaan toisten pellot on kynnettävä tai myrkytettävä joko omalla tai vuokrakalustolla. Samalla uusia tehtäviä on tullut mukaan kuljetustöiden muodossa. Tavaraa voidaan kuskata pisteestä pisteeseen, mutta lasti on aina myös lastattava ja purettava itse. Kuljetuskeikoista saa sen verran kehnosti säynävää, että on suositeltavaa hoitaa keikat melkeimpä kokonaan täysin omalla traktorilla tai kurottajalla, vuokrarekkojen sijaan.
Uudet tehtävät ja tapa tehdä tehtäviä ovatkin paras pelillinen piristys koko uutuuspainoksessa.
Uusi seikkailu vai vanhan päivitys?
Farming Simulator 19 tuo mukanaan uudistuksia, mutta lopulta varsin vähän täysin uutta pelattavaa. Grindaus on identtistä edellisen kanssa ja lopulta pelin parhaimmista asioista tuleekin vastaamaan modiyhteisö.
Tuntuukin siltä, että Giants on jättänyt paljon modiyhteisön harteille, sillä siinä, missä tuunattu FS17 on mitä loistavinta viihdettä, tuntuu freshi FS19 vajaavaiselta kokonaisuudelta. No, tämä on toki pelin tyyli ollut alusta saakka, mutta pelisarjan menestyksen myötä voisi odottaa jo isompiakin asioita esimerkiksi VR-tuen, Farmers Dynasty -tyylistä oheistoimintaa mm. kiinteistöjen remppaa ja maatilan laajempaa muokkaamista. Myöskään pelihahmon vartalosta ei olisi haittaa ensimmäisestä persoonasta pelattaessa.
Farming Simulator 19 on hauskaa ajanvietettä kaikille traktori- ja työkonepornosta kiinnostuneille isännille ja agrikulttuurista muuten innostuneille. Sen tuomat uudistukset ovat kuitenkin verrattavissa NHL– ja FIFA-peleihin, mutta tilanteen pelastavat omasta persnahastaan aikaa ja energiaansa antavat modaajat.
Ehkäpä Giants yllättää isommin parin tai mielummin vaikka viiden vuoden kuluttua?
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.