Mainos
Pelimaailmaan aikanaan hurjasti vaikuttanut ja Nintendon nassuun vapaapotkun upottanut Final Fantasy VII saapuu nyt ensimmäistä kertaa Nintendon konsolille, Switchille. Sotakirveet lienee haudattu, mutta onko tässä paras versio FFVII:n pelaamiseen?

Pelin tarinassa tapahtuu seuraavaa: paha Shinra yhtiö imee maasta elinvoimaa. AVALANCHE-vastarintaliike haluaa estää Shinran aikeet tekemällä terrori-iskuja yhtiön Mako-reaktoreille. Cloud, Ex-SOLDIER, palkataan auttamaan AVALANCHEa. Cloudia ei kiinnosta Shinra, ei AVALANCHE, saati planeetan hyvinvointi, hän vain haluaa rahansa. Shinran kostaessa AVALANCHEn hyökkäyksen sadat saavat kuolemansa ja Cloud päätyy lapsuuden ystävänsä Tifan ja AVALANCHEn johtaja Barretin kanssa kostoretkelle, jonka aikana Cloudin hämärä menneisyys alkaa paljastua.

Mainos

Miksi Final Fantasy VII oli niin merkittävä tapaus?

Final Fantasy VII ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1997 PlayStation 1:lle. Ymmärtääkseen, miksi tämä oli merkittävää, on hypättävä ajassa vielä enemmän taaksepäin. Ennen Final Fantasy VII -peliä, Final Fantasy -pelit olivat ilmestyneet vain ja ainoastaan Nintendon konsoleille. Square, nykyinen Square Enix, halusi tehdä massiivisemman uuden Final Fantasyn jo massiivisen Final Fantasy VI:n jälkeen, ja halusi kehittää omansa tulevaisuuden formaatille, CD-Romeille. Nintendo piu paut välitti tästä ja halusi, että uusi Final Fantasy tulee uudelle, pelimoduuleja käyttävälle Nintendo 64:lle. Tämä ei miellyttänyt Squarea.

Tätä ennen Sonylla ja Nintendolla oli suunnitteilla Super Nintendoa varten oma CD-Rom-lisälaitteensa. Sonyn ja Nintendon sukset kuitenkin menivät ristiin ja Nintendo pisti projektin jäihin. Tästä lisälaitteesta kehittyi myöhemmin meidän tuntemamme Sonyn PlayStation. Oli siis jotenkin sopivaa että Sony ja Square iskivät hynttyyt yhteen.

Final Fantasy VII -peliä alettiin kehittämään PlayStationille Nintendon sijaan, ja tämä rikkoi vuosia jatkuneen yhteistyön. FFVII:n mainoskampanjoissakin vittuiltiin Nintendon pelimoduulien koolle verrattuna CD-Romeihin. Final Fantasy VII -pelin hypetyskampanja oli myös niihin aikoihin yksi suurimmista koskaan, joka tietysti nykyään on melko standardinomainen tyyli aiheuttaa meteliä ennen pelin julkaisua.

Suurmenestys ysärillä

Final Fantasy VII julkaistiin vuonna 1997. Siitä tuli supermenestys ja osaltaan yksi suurimpia boostereita pleikkarille. Peli oli niin suuri hitti, että pleikkareita myytiin Final Fantasy VII:n ansiosta, ihmisten ostaessa konsolin päästääkseen pelaamaan kyseistä peliä. Pleikkarikonsolien myynti räjähti! Tämä muistutuksena niille, jotka haukkuvat JRPG-pelejä; ilman JRPG-pelejä, joihin Final Fantasyt lukeutuvat, eivät pelikonsolit ja pelit olisi sitä, mitä tänä päivänä ovat. Ilman pleikkaria, ei olisi Xboxia. Ilman Final Fantasy VII:tä, olisiko Pleikkariakaan? You know, what I mean.

Peli oli uskomaton puristus aikansa peliksi. 3D-polygonigrafiikkaa, esirenderöityjä taustoja ja FMV 3D -välianimaatioita yhdistelevä peli oli upeaa katseltavaa. Satatuntiseksi venyvä tarina oli myös siihen aikaan pökerryttävän suuri; jengi sai seikkailua koko rahan edestä.

Final Fantasy VII myös osaltaan toi JRPG-pelit suuren yleisön ulottuville Euroopassa. Tähän mennessä JRPG-pelejä ei juurikaan Europestadissa nähty, Suomessa vielä vähemmän.

Tarinassa on myös kohta, joka sai monet pelaajat epäuskoon ja kehittämään uskomattomia salaliittoja ja tarinoita ja keinoja selvitäkseen tarinan silloin aikanaan järkyttyvästä käänteestä. Cloudin tarina on mainio ja mystinen. Vastahankainen hahmo, sopi maailmaan joka lähestyi 2000-lukua. Toki maailmanpelastus tarinaksi lopulta muotoutuva seikkailu otti kantaa asioihin, jotka vieläkin puhuttavat, ja tänä päivänä jopa enemmän kuin silloin aikanaan.

Vihdoin Nintendolla

Vihdoin Final Fantasy VII ilmestyy Nintendon konsolille, ja olo on kuin ympyrä olisi sulkeutunut. Peli on käännös PC:n Final Fantasy VII:stä ja sisältää samat ilot ja surut kuin PC-versiokin. Grafiikkaa on paranneltu, mutta taustojen pehmennys jättää osan maastosta turhan suttuiseksi.

Pelin soundtrack on edelleen yksi ikimuistoisempia, mutta piru vie, musabugi on iskenyt Switchinkin versioon ja musa alkaa alusta aina randomtaistelujen jälkeen, buu!

Switchillä käsikonsoliversiona peli on parhaimmillaan, ja nykynäytöiltä ehkä parhaimman näköinen myöskin. Mukana on muutama valinnainen helpotus peliin, mm. 3x nopeus.

Pelin tallennus tapahtuu samalla tavalla kuin 1997, eli Save-pointeilla ja Kartalla pyöriessä. Tämä kannattaa opetella heti, sillä nykypelien jatkuvaan tallennukseen ja auto-savettien käyttöön tottuneilla voi kyrpsä kasvaa otsaan, kun kämmää, kuolee ja ei ole itse tajunnut tallentaa.

Pala pelihistoriaa uudelleenlämmiteltynä

Final Fantasy VII on tärkeä pala pelien historiaa ja edelleen hemmetin hyvä peli. Jokaisen pelaajan olisi koettava tämä monumenttaalinen teos, jos ei muuten, niin tietääkseen millä suunnalla nykypelien historia oikein on.

Cloudin tarina jaksaa pitää otteessaan, ja vaikka grafiikka osoittaa Final Fantasy IX:ää pahemmin vanhenemisensa, on se silti edelleen riittävän hyvää ja persoonallista pitääkseen katseen otteessaan.

Switch-versio on mielestäni paras versio, sillä sillä saa Final Fantasy VII:n kätevästi mukaansa. Versio sisältää parannukset ja näyttää hyvältä Switchin ruudulla.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Final Fantasy VII
98 %
Edellinen artikkeliYoshi’s Crafted World -arvostelu – Yoshi-sauruksen uusin seikkailu sopii vain perheen pienimmille
Seuraava artikkeliOdotus on ohi: tältä näyttää Star Wars: The Rise of Skywalker
Juhani Kakko
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
final-fantasy-vii-arvosteluFinal Fantasy VII on tärkeä pala pelien historiaa ja edelleen hemmetin hyvä peli. Jokaisen pelaajan olisi koettava tämä monumenttaalinen teos, jos ei muuten, niin tietääkseen millä suunnalla nykypelien historia oikein on. Switch-versio on mielestäni paras versio, sillä sillä saa Final Fantasy VII:n kätevästi mukaansa. Versio sisältää parannukset ja näyttää hyvältä Switchin ruudulla.