Mainos
Forza Horizon 5 jatkaa maineikasta avoimen maailman autopelitykitystä voitokkaalla tiellään. Jälleen kerran Turn 10 osoittaa, miten hyviä autopelejä tehdään.

Forza Horizon on Xboxin yksinoikeusautopelisarja Forzan arcademaisempi ja avoimen maailman kaahailu, jossa tyrkyllä on satoja autoja ja mahtavia maisemia. Peli sijoittuu kuvitteellisen Horizon-tapahtuman ympärille, joka tarjoaa pelaajille erilaisia haasteita, kilpa-ajoja, latolöytöjä ja stunt-tehtäviä.

Ensin Horizon kiersi Coloradoa, sitten Etelä-Ranskaa, sitten Australiaa ja viimeksi Englantia ja Skotlantia. Nyt viidennessä Horizonissa raiskataan Meksikon kaunista luontoa maailman härskeimmillä automobiileillä.

Mainos

Tarina bensalenkkarista

Forza Horizon 5 -pelissä pelaaja astuu jälleen kerran Mobil ykkösen tuoksuisen kaaharin tohveleihin ja Toyota Terceliin. Noh, okei. Toyota Terceliä ei pelistä harmi kyllä löydy, mutta saman aikakauden Bemareita ja Chevrolettejä muita mörköjä senkin edestä. Pelaaja valitsee ruudukosta mieluisimman hahmopohjan, valitsee tälle tukan, jalka- tai käsiproteesin ja kutsumanimen. Sitten lähdetään tutulla reseptillä kohti Horizon-festareita.

Pelistä löytyy myös mm. nuorten suosimia Bemareita, joihin saa asennettua maailman suurimmat lintulaudat.

Yli 500 autoa ja pelisarjan suurin kartta

Forza Horizon 5 sisältää heti kättelyssä hieman yli 520 autoa. Se on todella paljon. Luonnollisesti autovalikoima on suurimmaksi osaksi samaa kuin parissa edellisessäkin Horizonissa, mutta uusia 2020- ja 2021-malliston herkkupalojakin on mukana. Näitä ovat mm. uusi Mercedes-AMG One, Toyota GT-Supra ja automarkkinoille paluun tehnyt Ford Bronco -maasturi. Autoja puskee tietenkin lisää sitä mukaa, mitä peli vanhenee ja kausipassit aktivoituvat. Ja kyllä, kaikki autot ovat kustomoitavissa juuri sen näköisiksi kuin itse haluaa. Harmillisesti autoihin ei kuitenkaan saa asennettua eroottisia plyyshi-istuimia.

Tapahtumapaikkana oleva Meksiko kattaa 11 erilaista biosfääriä aina viidakoista lumisiin huippuihin. Pelialueena Meksiko on Forza Horizon -pelisarjan suurin temmellyskenttä. Alue on valtava, mutta onneksi pelaaja saa edellisen osan tavoin haalia itselleen kämppiä ympäri karttaa, joiden välillä voidaan pikamatkustaa.

Pelattavaa on todella paljon ja kartan ohella myös kampanja on pelisarjan suurin. Se koostuu viidestä pääelementistä ja lukuisista, lukuisista alahaasteista. Pelattavaa on ähkyksi saakka, eikä sitä tee mieli lopettaa ollenkaan.

Uusi Forza, uudet kujeet?

Pelillisesti Forza Horizon 5 on aivan identtinen kuin sarjan kaksi edellistä osaa. Karttaan pullahtelee uusia kisoja pelattavaksi sitä mukaa kuin vanhoja pähitetään. Teiden varsilla on piilotettuja kylttejä ja stunttihaasteita. Kavereiden paremmat ajat ja drivatarit houkuttelevat rikkomaan täysin epäolennaisia haasteita matkalla kohti seuraavaa kisaa. Pelaaja jää harhailemaan Meksikoon kuin hyttynen kesämökin iltabileissä.

Radat ovat täynnä joko verkkopelaajia tai Drivatar-nimisiä tekoälykaahareita, jotka varastavat nimensä pelaajan Xbox-kaverilistalta. Ei ole väliä, onko kaverillasi edes Forza Horizon 5:ta, hänen avatarinsa pelaa silti sinun pelissäsi – ja ajaa todennäköisesti edessäsi paremmin kuin sinä.

Aivan kuten Forza Horizon 4:ssäkin, myös vitosessa on omat vuodenajat omine tehtävineen. Kaikkea ei pääse pelaamaan talvella ja toisiin juttuihin pääsee käsiksi vain kesällä. Emme päässeet tässä arviossa vielä kuitenkaan testaamaan vuodenaikoja, sillä ne vaihtelevat viikoittain ja homma starttaa vasta pelin julkaisun myötä.

Myös sää on luonnollisesti dynaaminen, sään ääri-ilmiöineen. Hirmumyrskyt ja rajuilmat ovat mitä huikeinta katsottavaa.

Aivan uutena juttuna on pelissä on EventLabCreator-rataeditori, joilla voi suunnitella omia kisoja.

Posteljouni naurattaa nakkia amigon pihalla.

Miksi taivaan värillä on väliä?

Visuaalisesti Forza Horizon 5 on esimerkkitapaus siitä, miltä autopelin tulee näyttää. Se parantaa kumma kyllä vielä nelosen grafiikasta. Tästä on kiittäminen mainiota teknologiaa, jolla on vangittu Meksikon aito taivas peliin mukaan, sekä tietenkin pienssä sivuroolissa olevaa säteenseurantaa.

Voi veljet, mitä automuotoilun helmiä pelistä löytyy!

Aito Meksikon taivas saattaa kuulostaa matkailua harrastamattoman mielestä turhalta, mutta jos olet joskus käynyt esimerkiksi Yhdysvalloissa, tiedät että Suomen ja Jenkkilän taivaat ovat aivan eri väriset. Syynä on auringon kulma ja erilaiset ilmanalat. Esimerkiksi Suomessa sininen taivas on todella Pingviini-puikon pakkauksen sininen. Kaliforniassa se on vihertävä. Meksikon taivas on Suomen tapaan syvemmän sininen, mutta ajoittain punaiseen taittuva. Ja juuri taivaan väri on se, joka ratkaisee kun renderöidään realistista kuvaa. Sen tietävät kaikki 3D-grafiikkaa tehneet.

Vaikkei uskoisi, taivaan värillä on suurin merkitys koko pelin ilmeeseen.

PC:llä säteenseurantaa saa säätää aina matalasta korkeaan. Xbox Series X:llä ja S:llä sen saa vain joko päälle tai pois, jolloin ruudunpäivitysnopeus on joko 30p RTX:n kera tai 60p ilman sitä. Säteenseurantaa ei käytetä itse pelissä vaan pelkästään autoja ihastellessa talleissa ja muissa esittelykohtauksissa.

Xbox Series X on ainut konsoli, jolla pelin resoluutio on 3840×2160 pikseliä, muissa sen ollen 1920×1080-resoa. PC:llä resoluution voi päättää tietenkin itse. Tekstuurit eivät aina kuitenkaan vakuuta tarkkuudellaan, joten pienemmälläkin resoluutiolla pärjää, ainakin televisiosta pelattuna.

Sladittaminen on Forzassa helppoa kuin hepokatin liiskaaminen.

Äänet ovat ehkä hieman parantuneet edellisistä osista. Edelleen soundi joissain autoissa on ehkä hieman munaton, vaikka ne ovatkin nauhoitettu autokohtaisesti. Tähän on monta syytä mm. äänimiksaus ja se fakta, että autojen ääntä on muokattava koneellisesti kierroslukujen täsmäämiseksi pelaajan kaasuvasteeseen.

Musiikki on puolestaan jaettu tuttuun tapaan eri radiokanaville, jotka soittavat jalan alle menevää rytmimusiikkia. Harmillisesti myös Drum and bass -lantaa, jonka myötä radio hiljenee alta aikayksikön.

Kaikista autoista löytyy myös yksityiskohtainen ohjaamo.

Kannattaako ostaa?

Forza Horizon 5 on erinomaisen hyvä, lähes täydellinen autopeli. Ainut asia, joka tiputtaa pisteitä on VR-tuen puute. Vuonna 2021 jokaisesta autopelistä pitäisi löytä natiivi VR-tuki, etenkin jos se julkaistaan PC:lle.

Forza Horizon 5 on kuitenkin mahtava simcade-kaahailu, överin Fast and Furious -hengen mukaisesti. Vieläpä aidoilla autolisensseillä ja huikeilla Meksikon maisemilla ryyditettynä. Tämän enempää on vaikea toivoa, sillä Forza Horizon vain parantaa seikkailua osa osalta. Forza Horizon 5 on automiehille, -naisille, -muunsukupuolisille ja kauriiksi itsensä identifioiville mestariteos.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Forza Horizon 5
95 %
Edellinen artikkeliNappaako 2K Games FIFA-lisenssin?
Seuraava artikkeliSeuraava Epic Games Storen ilmaispeli paljastui
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
forza-horizon-5-arvosteluForza Horizon 5 on mahtava simcade-kaahailu, överin Fast and Furious -hengen mukaisesti. Vieläpä aidoilla autolisensseillä ja huikeilla Meksikon maisemilla ryyditettynä. Tämän enempää on vaikea toivoa, sillä Forza Horizon vain parantaa seikkailua osa osalta.