Mainos
Free Guy -elokuvan maailmassa pelaajat toimivat hyvin Grand Theft Auto Onlinen oloisessa maailmassa ryöstellen, räiskien ja ampuen viattomia sivuhahmoja. Mitä jos tällainen sivuhahmo alkaisikin toimia kuin pelaajat, mutta pahanteon sijaan keskittyisikin tekemään hyviä juttuja?

Free Guy oli kehitteillä 20th Century Foxin studiolla jo ennen kuin Disney otti ja osti koko Foxin. Elokuvan piti tulla julki jo vuonna 2020, mutta vallitseva pandemiatilanne oli iskenyt luukut kiinni maailman elokuvateattereissa. Nyt kun 2021 kesäaikaan vihdoin elokuvateatterit alkavat kurkistella oviensa takaa, on Free Guy saamassa julkaisunsa entisen 20th Century Foxin tuotantojen uuden nimen 20th Century Studiosin alla.

Free Guy:ta ei tämän tietojen mukaan tulla näkemään kotvaan missään suoratoistopalvelussa, vaan tämä elokuva on käytävä katsomassa elokuvateatterissa.

Mainos

Free Guy kertoo GTA Online -tyylisen massiivisen moninpelaajapelin taustalle jäävän sivuhahmon tarinan, kun eräänä päivänä tämä NPC (Non player character) päättääkin tehdä toisin kuin hänet on ohjelmoitu tekemään.

Civilian killed PENALTY!

Guy (Ryan Reynolds) herää joka päivä. Moikkailee Goldie-kultakalaansa joka päivä. Pukee sinisen kauluspaitansa, tilaa samaa kahvia, ja menee samaan pankkiin töihin. Työpäivän jälkeen hän menee kamunsa Buddyn (Lil Rel Howeryn) kanssa rannalle ottamaan bisset. Sitten sama toistuu.

Samaan aikaan kun hyvää tahtovat NPC:t, eli ”ei pelaajan pelaamat sivuhahmot” (non player character) toistavat samoja rutiinejaan ja pitävät siitä, varsinaiset pelaajat saapuvat Free Cityn kaduille, räiskivät mitä sattuu, ryöstelevät ja rötöstelevät sydämensä kyllyydestä.

Guy haaveilee elämänsä rakkaudesta, eräänä päivänä hänen ohitseen kulkeekin kovan luokan tiukka agenttimimmi (Jodie Comer) ja Guy tuntee sykähdyksen. Guy poikkeaa rutiineistaan ja alkaa seikkailu, joka tulee muuttamaan kaikkien elämän.

Loading…

Free Guy kertoo pääasiassa niistä sivuhahmoista joita GTA:ta kieli pitkällä, kuola poskessa ja meisseli tanassa pelaavat keskenkasvuiset jäpikkäät räiskivät ja ajavat yli milloin milläkin autolla tai helikopterilla. Free Guyn tarinassa NPC-hahmoillakin on tunteet. Ne mukautuvat tilanteeseen, vaikkeivät pitäisikään siitä. Kuinka siistiä olisi tulla ammutuksi joka päivä? Free Guyssa on siis myös sanomaa, sen kaiken huumorin ja hassuttelun alla.

Optional sidequest activated

Elokuvan Free City on täynnä kliseitä, odotetusti. Itse asiassa koko tarina on alusta loppuun asti kuorrutettu ja täytetty kliseillä, eikä se tässä tapauksessa ole huono asia.

Free Guy on kevyttä hauskaa, jossa on ripaus keinotekoista sydäntäkin mukana. Emotionaalisille hetkille ei paljoa aikaa anneta, ennen kuin jo jossain räjähtää tai aseet räiskyttelevät tai joku teabagaa taustalla jotain epäonnista NPC:tä.

Elokuvan kaikki hahmot ovat omalla tavallansa hyvin sympaattisia. Tarinankerronan vauhti, huumori ja keveä ote kiteytyy hyvänmielen leffaksi, jota tämä nykyinen maailma kovasti tarvitsee.

Completionist Trophy!

Free Guy on onnistunut, hyväntuulinen pätkä. Se on sekä vähän ontto sisältä, että sillä on myös sydäntä sopivassa määrin mukana. Visuaalinen ilottelu on tauotonta ja humorististen kliseiden viljely toimii odotetusti.

Taika Waititin hahmo on ehkä ainoa, joka hieman harmitti, sillä se menee muutenkin överissä leffassa ärsyttävällä tavalla hiukan liian paljon yli.

Free Guy on ehkä täydellisin aivot narikkaan leffa pitkään aikaan. Elokuvalla on myös oivat potentiaalit tulla sateisten päivien lohtuelokuvaksi.

Ei Free Guysta Deadpoolin (myös Ryan Reynolds ja 20th Century) voittajaksi ole, eikä Ryan ole ihan yhtä kovissa liekeissä tässä elokuvassa. Kaikesta huolimatta Free Guy kannattaa katsoa, sillä siitä tulee hyvälle tuulelle.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Free Guy
Edellinen artikkeliNäin Hotline Miami 2 kuuluu oikeasti vetää läpi
Seuraava artikkeliRed Dead Redemption 2:sta löytyi jälleen kymmenen uutta mysteeriä
Juhani Kakko
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
free-guy-arvosteluKelpo aivot narikkaan viihdettä, joka osuu aikaan, jolloin olisi mukava rentoutua ajattelematta mitään ympärillä olevaa. Free Guy on hyväntuulen elokuva, joka ei ihmeitä tee, mutta silti siitä voi syntyä guilty pleasure klassikko.