Mainos

Vaikka Espanja tuo ensimmäiseksi mieleen auringon, viinin ja tapakset, nautitaan Iberian niemimaalla myös pelaamisesta. xtv.fi kävi tutustumassa 25.–27. heinäkuuta Malagassa järjestettyihin Gamepolis-videopelimessuihin. 

Toista kertaa järjestetty tapahtuma keräsi Aurinkorannikon pääkaupunkiin yli 20 000 pelaamisesta kiinnostunutta. Näillä kävijämäärillä kyseessä ovat Espanjan kolmanneksi suurimmat pelimessut Madridin ja Barcelonan karkeloiden jälkeen. Puitteet tilaisuudelle tarjosi Malagan messukeskus ja ohjelmassa oli lähes kaikkea, mitä innokas videopeliharrastaja voi viikonlopultaan toivoa – uusimmista demoista cosplay-kilpailuun.
 
 
 
Gamepoliksen isoimmat paukut oli selvästi varattu peliturnauksille ja retropeleille. 10 000 euron palkintorahoista kisattiin PC-puolella League of Legendsin taisteluareenoilla ja konsoleilla Call of Duty: Ghostin parissa. Katsomot pysyivät yllättävän täysinä jopa alkukarsintojen aikana. Vanhemmille peleille taas oli omistettu peräti kolmannes messuhallissa. Klassikkokonsoloiden lisäksi pelaamaan pääsi muistojen arcade-laitteilla ja paikalle oli koottu myös museo, jossa pääsi 
tutustumaan sangen outoihinkin pelivipstaakeihin menneiltä vuosikymmeniltä.
 
Säpinää siis riitti monella suunnalla, ja uutuuksiakin pääsi kiitettävästi testailemaan. Demoja oli tarjolla jonkin verran, mutta pääpaino tuntui kuitenkin olevan tulevaisuuden pelitekniikoiden esittelyssä. Nvidia:n ständillä pelaajien käsissä kului upouusi Shield -tabletti, jonka tehot tarjoavat muikean, kannettavan pelielämyksen. Muiden valmistajien toimesta paikalle oli koottu testattavaksi PC-pelaajan unelmakokoonpanoja, joihin ei normaalina päivänä tavallinen palkansaaja pääse 
käsiksi.
 
 
Suurimman vaikutuksen tähän osa-aikaiseen pelitoimittajaan teki kuitenkin virtuaalilasijärjestelmä Oculus Rift, jota nyt ensimmäistä kertaa pääsin testaamaan. Gamepoliksen tarjontaan kuuluivat sekä karmaisevahko survival horror -kokemus että leppoisan lennokas vuoristorata-ajelu. Vaikka näistä kumpikin olivat periaatteessa vain tekniikkademoja, oli kokemus sen verran kokonaisvaltainen, että sitä on pakko hehkuttaa. Jos kaikki toimii edes suunnilleen yhtä hyvin varsinaisissa peleissä, on virtuaalitodellisuudella edessään lupaava tulevaisuus. 
 
Gamepoliksessa oli panostettu myös ammattilaisiin. Mielenkiintoisia näkymiä alan nykyisyyteen ja tulevaisuuteen tarjosivat esimerkiksi palveluiden pelillistämiseen erikoistuneet yritykset. Kohtaamisia oli järjestetty myös espanjalaisten peliyhtiöiden ja paikallisten opiskelijoiden saattamiseksi yhteen. 
 
 
Pelimessut ilman kevyttä lisäohjelmaa ja mukavia tarjouksia olisivat kuin konsoli ilman tv:tä. Gamepoliksen tarjoilikin ylimääräistä hauskuutta muun muassa cosplay-kisan, bändien ja nörttileivonnaisten muodossa. Myös pelishoppailijoille ja -keräilijöille riitti tarjontaa usealla kojulla. 
 
 
Malagan Gamepolis tarjosi kompaktiin kokoonsa nähden huomattavan määrän nähtävää ja koettavaa. Jos aiot viettää ensi kesäsi Aurinkorannikolla, kannattaa ensi kesän messuille ehdottomasti suunnata. Kainona toiveena voisi vielä lopuksi esittää, että Suomessakin tällaisille tapahtumille löytyisi tekijänsä. 
 
Tapahtuman verkkosivut löytyvät osoitteesta www.gamepolis.org (espanjaksi)
 
Teksti: Aaro Kare
Kuvat: Gamepolis, Aaro Kare
Mainos