Mainos
Ang Lee kokeilee kasvoteknologian rajoja viemällä animaatio-awesomenessin niin pitkälle, että DeepFakekin jää kevyesti jalkoihin.

Gemini Man -elokuvan piti konkretisoitua leffaksi ensimmäisen kerran jo 1990-luvulla Disneyn toimesta, mutta ongelmaksi osoittautui käsikirjoituksen vaativuus, sillä animaatioteknologia ei vielä ollut edes Terminator 2 -leffan huikeista tehosteista huolimatta vielä riittävän pitkällä. Projekti kaatui… kunnes vuonna 2003 se kaivettiin uudelleen pöytälaatikosta. Kansansuosikki Nicholas Cage kiinnitettiin leffan päärooliin, mutta projektia lykättiin vuoteen 2010, jolloin se siirrettiin jälleen pöytälaatikkoon. Nyt ohjaaja Ang Lee ja tuottaja Jerry Bruckheimer ovat saaneet leffan jopa valmiiksi asti ja se yllättää positiivisesti niin tehosteillaan kuin tarinallaan.

Mainos

Jenkkisiilillä varustettu doppelgänger

Elokuvassa seurataan kenties maailman parasta tarkka-ampujaa, Henry Brogania (Will Smith). Brogan on aikeissa eläköityä teurastettuaan sniperillaan yli 70 ihmistä, mutta joutuukin itse ihmisjahdin kohteeksi. Maailman etevin taktinen taistelija saa kuitenkin vastaansa vihollisen, jota ei voi päihittää. Kyseessä on hän itse – parisenkymmentä vuotta nuorempana versiona.

Tarina jää tietojenkäsittelyteknologian varjoon

Gemini Man on toimintajännäri. Se kertoo siitä, miten ihminen kohtaa itsensä, pelkonsa ja rohkeutensa itsensä kautta. Sekä nuorempi että vanhempi Will Smith oppivat toinen toisiltaan. Elokuva on tarina itsetutkiskelusta ja itsetunnosta, kunnon palkkionmetsästystoimintaa unohtamatta.

”Kaikki muut ovat statisteja kun Will Smithejä on ruudulla tuplasti”

Elokuvan näyttelijäinsuoritukset jäävät lähes yksinomaan Smithin harteille. Kaikki muut ovat statisteja kun Smithejä on ruudulla tuplasti. Vaikka Smith vetää vaikuttavat itkut alahuuli väpättäen, menee katsojan kaikki huomio atk-Smithin realismin analysointiin. Skannattu ja kokonaan tietokoneella tehty kasari-Will Smith on lumoavaa katseltavaa kaikkine yksityiskohtineen ja jenkkisiilineen.

Elokuvaa varten on luotu kokonaan uutta teknologiaa, joka parantaa aikaisempia, mm. Terminator: Genisys -leffassa käytettyjä tekniikoita vieläkin enemmän. ITC-Smith on heittämällä realistisin tietkonehahmo, jota on kuunaan nähty. Kokenut katsoja löytää kuitenkin aivan ensimmäisestä kuvasta ja muutamasta muusta kohtauksesta hienon hienoja mikroilmeita, jotka syövät uskottavuutta. Kokonaisuus on huikea, mutta aivan vielä katsojaa ei voi satasella höynäyttää. DeepFake-muunnokset jäävät kyllä tämän teknologian varjoon aivan heittämällä.

Kestääkö leffa isältä pojall… nuoremmalle kaksoisolennolle?

Gemini Man on ihan kelpo toimintajännäri, jonka visuaalinen anti on loistavaa, mutta tarina peruspuuroa. Sen visuaaliset tehosteet vievät kaiken huomion. Itse tarina on ihan kiva toimintajännäri, mutta ei enempää. Se ei yllä vaikkapa True Liesin tasolle, eikä ole millään mittarilla uusi Die Hard tai Face/Off. Teknologia ei tälläkään kertaa korvaa käsikirjoitusta, mutta eipä Gemini Man onneksi aivan susi ole. Kyllä tämän kelpaa katsoa toistekin.

Blu-ray-ekstrat ovat kattavat. Niistä saa kunnollisen piikin 3D-tekniikan olemukseen, sillä uutta teknologiaa avataan sopivan seikkaperäisesti menemättä liian teknisiin yksityiskohtiin. Tätä herkkua tarjoillaan noin tunnin verran eri paketteihin käärittynä.

Mainos