Mainos
Batman on kuollut, kauan eläköön Bat-perhe! Arkham-pelisarjan jalanjäljissä kulkeva Gotham Knights yrittää luoda omaa identiteettiään kopioimalla esikuvaansa.

Heti alkuunsa sanottakoon että Gotham Knights ei ole jatkoa Batman Arkham -pelisarjalle. Gotham Knights on silti monelta osaa kuin esikuvansa, vaikkei samassa aikajatkumossa etenekään.

Mainos

Rocksteady-pelistudio väkersi paljon kiitetyn Arkham-pelitrilogian. Trilogian lisäksi WB Games Montreal lisäsi Arkham Originsin soppaan. Se kertoi Bättiksen ajoista ennen Arkham Asylum -peliä. Origins ei saanut ihan niin mehukasta suitsutusta, kuin mitä Rocksteadyn tekemät Arkham-pelit saivat. Tällä saattaa olla merkitystä sen kannalta, että tämä Gotham Knights-peli on WB Games Montrealin käsialaa.

Rocksteady väkertää myös jatkoa DC:n avoimen pelimaailman peleille omalla 2023 ilmestyvällä Suicide Squad – Kill the Justice -pelillään, mutta se on aivan toinen tarina se.

Pöllölaaksossa uudet rekryprotokollat.

30 fps, eli pelaamatta paska?

Gotham Knights -peli julkistettiin olevan tekeillä ensimmäisen kerran elokuussa 2020. Peli näytti trailereissa makealta, ja lisäksi siinä lupailtiin olevan yhteistyömoninpeli. Sellaista ei esikuva Arkham-sarjassa nähtykään.

WB Games Montreal ilmoitti myöhemmin, että se tiputtaa PS4- ja Xbox One -versiot pois, jotta voisi keskittyä vain nykykonsolien ja PC:n ominaisuuksien hyödyntämiseen. Hieman ennen julkaisua WB Games Montreal ilmoitti, että konsoleilla peli tulee pyörimään vain 30 kuvaa sekunnissa, eikä mitään karsittujen graffojen 60p-tilaa ole valittavissa. Tämä sai aikaan valitusvirsien kuoron netissä, ja peli leimattiin pelaamatta paskaksi, last gen-peliksi.

WB Games Montrealin devaajat sanoivat, että syy 30fps nopeudelle on avoin pelimaailma, missä kumpainenkin pelaaja voi kikkailla missä huvittaa, sekä Xbox Series S:n köpöisempi rauta. PS5:llakin peli pyörii vain luvattua 30 fps:ää. Onko Gotham Knights todellakin pelaamatta paska?

Lepää rauhassa Nahkhiirmees

Batman on kuollut. Kyllä. Batman on kuollut. Rikolliset pikku hiljaa havahtuvat Gothamissa Batmanin jättämään tyhjiöön. Myös poliisipäällikkö James Gordon on kuollut.

Gothamin kovimpien pamppujen ollessa nauttimassa mullan tuomasta levosta, on Bat-perheen otettava haltuunsa Gothamin turvallisuus. Robin, Nightwing, Batgirl ja Red Hood eivät kukaan ole eilisen teereen supersankareita, mutta eivät myöskään kukaan yksinään omaa niin valtaisaa kokemusta, kuin mitä Batmanillä oli. Yhdessä heidän on ratkottava Gothamin kulisseista nouseva suuri uhka.

Batman on todellakin kuollut

Gothamin yössä pamppu raikaa

Gotham Knights on avoimen pelimaailman toimintaseikkailu, jossa suoritetaan tehtäviä ja kevyin mekanismein ratkotaan öisiä rikoksia.

Valtaosa ajasta menee joko kaupungilla kikkailuun, tai rikollisille turpaan annatellen. Gothamia pelissä voi taittaa jalan, Bat-moottoripyörällä tai tarttumaköydellä kattoja koluten.

Arkham-peleihin tottuneille Gotham Knights on melkein tutun oloinen, vaikkakin taistelumekanismia on muutettu. Taistelussa on nyt käytössä sekä lähitaistelu, että kaukotaisteluaseet kahden eri napin takana, plus väistöliike ja erikoishyökkäykset. Vastahyökkäyksiä tehdäkseen pelaajan on ensin väistettävä ja sitten lyötävä.

”Mitä vittua? Eikö tämä olekaan Arhkam Knights?”

Kopion kopion kopio

WB Games Montreal on toistellut useaan kertaan, että Gotham Knigths ei sijoitu Arkhamin kanssa samaan aikajanaan. Tämä käy ilmi jo alkumetreillä Batmanin kuolintavasta. Ehkäpä tämän alleviivauksella on yritetty välttää vertailua Arkham-peleihin, vaikka suhteellisen mahdotonta se on.

Arkham-peleissä taistelussa oli paljon parempi flow. Gotham Knightsissa rytmi on selkeästi hitaampi, ja vastahyökkäysnapin puuttuessa homma hidastuu entisestään kun on ensin väistettävä ja sitten vasta lyötävä.

Vihollisista on erilaisia variantteja ihan reilusti, mutta niiden välillä ei Gotham Knightsissa ole paljoa eroa. Samankaltaisuuden tunne hiipii vastaan pitkissä sessioissa ja taistelu alkaa puuduttaa. Vihollisia on myös normivaikeustasolla tehtävissä yleensä vähän turhan monta siihen nähden, ettei taistelu tunnu kovinkaan palkitsevalta.

Tutoriaalit tunkevat verkkokalvoille

Jokaista pelihahmoa Gotham Knightsissa pitää kehittää erikseen, sillä jokaisella on oma taitopuunsa mistä valita.

Kattojen päällä tapahtuvan etenemisen liukkauteen on pelissä avattavissa jokaiselle hahmolle oma keinonsa, mutta niiden avaaminen tarkoittaa tuskallisen pitkää grindausta samojen tehtävämallien äärellä joka ikisellä hahmolla.

Kaikilla hahmoilla pelaaminen ja vaihtelu ei tunnu kovin palkitsevalta. Hahmoissa loppupeleissä ole mullistavan erilaisia eroja, erilaisista painotuksista huolimatta. Variaatioissa on kuitenkin sen verran eroja, että luultavasti jokaiselle löytyy oma mieluinen hahmonsa.

Tarinallisesti pelissä on sellainen suhteellisen kivasti etenevä tarina, ilman suurempia emotionaalisia panoksia. Tunnelmaltaan Gotham Knights on paljon kevyempi, kuin mitä tummansävyiset Arkham-pelit olivat. Kevyttä viihdettä, jota on ihan mukavaa pelata silloin tällöin.

Victor Friesillä ei ole aikaa tuhlattavana. Onko sinulla?

Anteeksi, kuka sinä olitkaan?

Gotham Knights näyttää ihan hyvältä, vaikkakin tylsältä. Graafisesti se on parempaa PS4-tasoa.

Siinä missä Arkham-peleissä oli hyvinkin tyylitelty Gothamin ilme, on Gotham Knightsissa menty enemmän moderin realisimin suuntaan. Moderni realismi toimii esim Spider-Manissa tosi hyvin, mutta Gotham Knigtsissa vaadittava uhkaava ja mystinen yötunnelma jää kyllä melko latteaksi. Siitä huolimatta Gothamia on ihan jees katsella ja seikkailla, vaikkei mitään super mieleenpainuvaa siellä missään näykään.

Tarinatehtävä tarjoavat taas hieman mielikuvituksellisempia maastoja, mutta niistäkin puuttuu se jokin pieni extra, että ne jäisivät millään tavalla mieleen.

Musiikit pelissä ovat geneeristä supersankarisettiä, jotka sopivat meininkiin, mutta eivät jää korviin soimaan. Taisteluäänissä on melkein tarpeeksi ytyä.

Nuoriso kokoontumassa Raision Myllyn luokse kevyeen illanviettoon

Vkusno & Tochka tarjoaa MäcBatBurger ilman lepakkoa!

Gotham Knights on ihan jees avoimen pelimaailman supersankariseikkailu. Monelta osin se melkein onnistuu olemaan hyvä, tälläisenään se saa maininnan hyvästä yrityksestä.

Mainos