Mainos
Codemasters kaivaa naftaliinista vuonna 2008 alkaneen arcade-kaahailunsa, Grid-pelin ja päivittää sen 2020-luvulle.

Grid-autopelit ovat aina tarjonneet rata-ajoa eri autokilpailumuodoissa Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa, tutuilla ja tuntemattomammilla radoilla. Niin myös tälläkin kertaa. Pelaaja istutetaan oman tallinsa pääkuskin ajokerrastoon ja pannaan kaahailemaan eri autoilla, Focuksista formuloihin.

Mainos

Pelin uramuoto on vapaasti valittava 90:n kisan palapeli, jossa pelaaja voi ajaa pieniä kisoja haluamassaan järjestyksessä, haluamissaan kisamuodoissa. Kun ura etenee, kasvavat rahavarat, joilla voi ostaa uusia ajoneuvoja.

Uramuoto on pelin päätila, joka kattaa kaikki radat ja ajoneuvomuodot. Ajoneuvokanta muuttuu uran edetessä, joten kaikkea karkkia ei ole heti tyrkyllä. Kaikkea voi kuitenkin kokeilla vapaan ajon tiloissa. Kisamuotoja on hurja määrä, joten variaatiota riittää.

Uratilakartta.
Uratila koostuu 90 erilaisesta kisakokonaisuudesta.

Autoja ei voi selata sellaisenaan, vaan kategoriat määrittävät vaihtoehdot. Osan autoista voi vuokrata, jolloin 10 % voittovaroista ohjataan lyhentämättömänä vuokraajalle.

Värieditorivalokko.
Autojen ulkoasua voi muokata kevyesti.

Peli tarjoilee myös moninpelitilat, joissa onkin huomattavasti enemmän mieltä kuin yksinpelikisoissa. Juuri verkossa Grid onkin maukkaimmillaan – tai oli ainakin tätä kirjoittaessa, sillä peliä olivat pelaamassa herrasmiessääntöjä kunnioittavat muut toimittajat, väärinpäin rataa ajavien junnuejen sijaan.

Sisäkuva jenkkiautosta Barchelonassa.

Röyhkeää arcade-ajoa

Grid on rehellinen arcade-peli, joten simulaatiomaista ajoa metsästävien kannattaa pysyä muissa julkaisuissa. Grid on bläästäys 2000-luvun alusta, jolloin prosessorit eivät kyenneet kunnolliseen simulaatioon, vaan luotettiin puhtaaseen hauskuuteen. Grid-pelissä ajetaan jokainen kurvi driftaten, jopa formuloilla. Jos rakastit 2000-luvun alun huolettomia arcade-kaahailuja, olet Gridin kanssa kuin kotonasi.

Kilpa-auto hyppää San Franciscossa.

Grid on tehty peliohjaimelle, mutta Codemasters on rakentanut peliin myös täydellisen rattituen kaikkine hienosäätöineen. Logitech näkyy radoilla sponsorina, joten on sanomattakin selvää, että kaikki optimointi on tehty Logitechin G29:lle. Sillä ajaminen onkin hauskaa, mutta ei tietenkään realistista. Ajotuntuma on kuitenkin yllättävän paljon realistisempi ratilla kuin ohjaimella.

Jotain epärealismista kertoo kuitenkin se, että vaihteiden vaihdosta ja ajolinjaa pitkin ajamisesta saa pisteitä.

Mini ohittamassa vastustajia.
Klassikko-Minit ovat saaneet oman championshipinsa.

F1 2019:n pelimoottori pyörittää maukasta grafiikkaa

Grafiikaltaan ja ääniltään peli on huippuluokkaa. Aikaisemmista Grideistä ja Gran Turismoista tutut radat näyttävät huikeilta. Sadekeli on maagisen hieno ja valotehosteet mehukkaimmillaan HDR-väreissä.

Autojen äänet ovat munakkaat, mutta juontajien toistuvat läpät käyvät nopeasti ärsyttäviksi. 5.1-äänimiksaus on hieman epäonnistunut, sillä osa edessä tapahtuvista asioista tulee ensin takakaiuttimista ja osa äänistä kaikuu resonoiden. Ehkäpä näihin tulee korjaus myöhemmin.

Sisäkuvakulma sadekelillä.Kannattaako ostaa?

Vuoden 2019 Grid on klassikkopelisarjan hieno modernisointi, joka uppoaa taatusti arcade-rata-ajosta pitäville pelaajille. Se ei pyri realismiin, eikä ole vaikeasti lähestyttävä, joten nuoremmatkin kuskit ovat nopeasti kamppailemassa ykköspysteistä. Grid on laadukas ja viimeistelty autopeli kepeän ja casuaalin autopelaamisen ystäville.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Grid
90 %
Edellinen artikkeliEikö ahne GTA Online maistu? Lataa 70:n online-tehtävän modipaketti yksinpeliin!
Seuraava artikkeliBorderlands 3 -pelissä tarjolla jälleen uutta ja harvinaista juhlaloottia
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.