Mainos
Grand Theft Auto V on peli, joka julkaistaan nyt jo neljättä kertaa GTA V Expanded and Enhanced -nimellä. Aina sen julkaisu on tapaus, sillä Rockstar Games osaa markkinoinnin pelitaloista parhaiten.

Tällä kertaa GTA 5 ja GTA Online julkaistaan alustajulkaisuna PS5:lle ja Xbox Series -konsoleille, sillä GTA Online elää ja voi väkevästi. GTA 6 on parasta aikaa tuotannossa, mutta sen kehittäminen kestää, sillä Rockstar Games ei mene sieltä mistä aita on matalin – ja todennäköisesti tuo peliin mukaan innovaatioita, joita ei aiemmin olla avoimen maailman peleissä nähty. GTA Online on siis edelleen validi tapaus.

GTA V Expanded And Enhanced on kuitenkin GTA 5, vaikka voissa paistaisi ja mainoksissa ylistettäisiin mitä ikinä. Nyt lupauksissa on uudet grafiikat, nopeammat latausajat ja maukkaasti värisevät DualSense-vibat.

Mainos

Huikeat visuaalit?

Rockstar Games mainosti, että uuden sukupolven GTA V on graafisesti päivitetty RTX-iloke silmille. Näin ei kuitenkaan ole siinä määrin, mitä mielikuvat antavat ymmärtää. Toki resoluutio on nyt ensimmäistä kertaa konsoleilla 4K:ta kuvanopeuden ollessa 60 kuvaa sekinnissa HDR:n kanssa, mutta varsinaiset pelin grafiikat eivät ole päivittyneet.

Grafiikka-asetuksia on kolme tasoa; Fidelity, joka tarjoaa parhaat visuaalit 4K/30p-formaatissa, Performance, ylöspäinskaalattu 4K/60p ja Performance RT, joka on sama kuin edellä, mutta säteenseurannan kanssa. Performance RT toimii näistä mielestämme parhaiten.

Säteenseuranta on mukana valoissa ja varjoissa, mutta se näkyy vain jos tietää mitä etsii. Varjot ovat se tärkein juttu, jonne säteenseuranta iskee. Varjot tapuvat realistisesti ja värisevät muita versioita vähemmän. Mitä lähempänä kohde on jotain pintaa, sitä terävämpi varjo siitä muodostuu ja mitä kauempana kohde on maata tai seinää, sitä pehmeämpi varjo – kuten oikeastikin.

Autojen kyljissä, meressä, vesilätäköissä ja rakennusten ikkunoissa on sama vanha heijastusmappi, kuin vuonna 2013 julkaistussa ensimmäisessä versiossa. Fidelity-tilassa boxed reflection on tarkimmillaan.

Autojen konepelti ei heijasta ympäristöä säteenseurannan keinoin. Heijastuskartta on jopa tarkempi PC-versiossa kuin parannellussa PS5-versiossa.

Ihan uusi graafinen päivitys on autojen kolaroinnissa ja räjähdyksissä tapahtuvat kipinöinnit. Kipinät ovat nyt partikkelitehosteita, jotka lentävät kuumana maahan ja sammuvat sitten pikkuhiljaa.

Kipinäpartikkelitehosteet ovat kokonaan uusittuja.

Samoin pelihahmojen kasvojen tekstuureita on ehostettu.

Grafiikat ovat kuitenkin lähempänä PC:n ultraa kuin mitään konkreettista uutta ja fantastista. Parhaalta GTA V näyttääkin edelleen PC:llä modattuna.

PS4-versioon nähden PS5-versio on tekstuureiltaan parempi.

Nopeampi lataus

GTA V:n latausajat ovat olleet riippakivi sen alusta asti. Vasta vuosi sitten eräs modaaja keksi keinon, jolla latausaikaa saatiin lyhennettyä dramaattisesti. Rockstar Games osti tämän tiedon modaajalta 10 000 dollarin hintaan, jonka myötä esim. GTA Online lataa nyt inhimillisessä ajassa 5–10 minuutin sijaan.

Nopeammin latautuu kaikki muukin, sillä PS5:n SSD on hyötykäytössä. Siinä missä PS4 lataa pelin käyntiin 1 min 33 sekunnissa, PS5 lataa samat setit 27 sekunnissa. Eroa on yli minuutti.

Ohjaintuntuma?

Yksi kouriintuntuvimmista uudistuksista PS5:llä on haptisen ohjaimen hyödyntäminen. Ohjaintuntuma ei todellakaan ole mikään Astrobotiin tai Call of Duty: Black Ops Cold War:iin verrattavissa oleva, vaan hieman sinne suuntaan.

Ohjaimessa tuntuu autolla ajaessa erilaiset maastot, kuten asfaltti, hiekka ja sora sekä sillat. Samoin räjähdykset ja osumat.

Kaasu ja jarru ovat painalluksen loppuosasta hieman jäykät. Aseissa mukautuvia liipasimia ei hyödynnetä. Harmi.

On kuitnkin hyvä, että DualSense-värinöitä on mukana edes jollain tasolla, vaikka ihan parasta A-luokkaa ei nyt saatukaan.

Ääntä yltä ja alta

PS5:n 3D Audio on myös mukana. Jos pelaajalta löytyy Pleikkarin omat 3D-kuulokkeet, voi tarkkakorvainen aistia helikopterin yläpuolella, naapuruston huudot ja autojen äänet hieman kolmiulotteisempana. Omat korvani ovat niin kovia kokeneet, etten kuule keinotekoisia 3D-äänen sävyjä lainkaan. Oikea kotiteatteri sen sijaan toimii kuten ennenkin ja antaa hyvän ympäristövaikutelman.

Kannattaako ostaa tai päivittää?

GTA V ja GTA Online PS5:llä ja XBS:llä ovat juuri se sama peli kuin vuonna 2013 julkaistiin. Parannuksia on tehty vuosien aikana etenkin verkkopuolelle, joka on nyt paljon täyteläisempi ja toimivampi kuin 9 vuotta sitten. Pelin visuaalisia eroja on kuitenkin vaikea, jopa mahdoton huomata. Uudistukset ovat minimissä, joten mistään remasteroinnista ei ole kyse.

GTA 5 Expanded And Enhanced on ”expanded”, eli laajennettu jos verrataan vuoteen 2013. Se on ”enhanced”, eli ehostettu, jos verrataan PS3- ja PS4-versioihin. Se ei kuitenkaan ole kauniinpi tai maagisempi kuin PC-versio, joka on edelleen kuningasformaatti ennen kaikkea modien ansiosta.

GTA V Expanded And Enhanced on kuitenkin konsolipelaajille se paras versio kohta vuosikymmenen ikäisestä pelijätistä, jota ei sovi missata, mikäli siihen ei vielä jostain syystä ole tutustunut. Kokeneille GTA-pelaajille uusi versio ei tuo kuitenkaan mitään uutta.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
GTA V ja GTA Online -pelit
100 %
GTA V Expanded and Enhanced -uudelleenjulkaisu
50 %
Edellinen artikkeliEA ei järjestä tänä kesänä E3-messujen yhteydessä live-show’ta
Seuraava artikkeliSniper Elite 5 sai julkaisupäivänsä
Kristian Eloluoto
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
gta-v-expanded-and-enhanced-arvosteluGTA V Expanded and Enhanced on konsolipelaajille se paras versio kohta vuosikymmenen ikäisestä pelijätistä, jota ei sovi missata, mikäli siihen ei vielä jostain syystä ole tutustunut. Kokeneille GTA-pelaajille uusi versio ei tuo kuitenkaan mitään uutta.