Mainos
It Takes Two, eli suomeksi ”Hän ottaa kakkoseen” on kahden pelaajan yhteistyöseikkailu, jonka jokainen kenttä ja kohtaus on edellistä erilainen.

Saman sohvan kaksinpelit ovat harvassa. Loistavat saman sohvan moninpelit ovat vielä harvinaisempia, sillä samoja hyväksi havaittuja kaavoja toistetaan pelistä toiseen. Ruotsalainen Hazelight Studios on halunnut haastaa sekä itsensä, että pelimarkkinat tuomalla markkinoille It Takes Two -kaksinpeliseikkailun, joka yllättää kentästä toiseen. Pelin seuraavaa käännettä ei vain voi arvata ennakkoon, vaikka miten olisi kokenut gameri.

Mainos

Mistä on kyse?

It Takes Two on käytännössä romanttinen komedia, joka seuraa äitiä, isää ja heidän tytärtään. Vanhemmat ovat eroamassa ja tytär on luonnollisesti suunniltaan. Tytär löytää kuitenkin mystisen rakkauden taikakirjan, joka päättää ottaa ohjat ja yhdistää eron partaalla olevat vanhemmat. Niinpä kirja muuttaa vanhemmat tyttären leluhahmoiksi ja pistää vanhemmat selviytymään yhdessa kohtalaisen tiukoista haasteista. Yhteistyö on voimaa ja yhteistyö yhdistää. Kenties, rakkaus lopulta voittaa? Ainakaan vanhemmilla ei ole asiaa palata omiin ruumiisiinsa ennen kuin romantiikka kukoistaa jälleen.

Pulmasta pulmaan

It Takes Two on pulmaseikkailu. Siinä loikitaan paikasta toiseen, alkaen omakotitalon hiirenpesistä ja väliseinistä, päätyen aina fantasiamaailmoihin – kiitos taikakirjan vittumaisuuden.

Puzzlet vaihtelevat kiitettävän monipuolisesti. Jo ensimmäisen kahden tunnin aikanakin kohdataan pari tiukahkoa haastetta, mutta kun peli etenee puoliväliin, joutuvat molemmat pelaajat jo rapsuttelemaan kunnolla aivomakaronejaan. Yhtään samanlaista puzzlea ei kuitenkaan ole odotettavissa, joten seikkailu on todella maukas.

Kaiken kukkuraksi kaikki kentätkin ovat toinen toistaan arvaamattomampia eikä koskaan voi tietää, mitä seuraavaksi on luvassa. Tässä pelissä nautitaan matkasta, ei päämäärästä.

Käteen sopivat

Pelattavuudeltaan It Takes Two on hämmentävän hyvin hiottu ja erityisesti peliohjaimelle räätälöity kokemus. Hiirellä ja näppikselläkin homma toimii mutkitta ja etenkin tähtäämisessä hiiri on paras vaihtoehto. Pelattavuus on napakka ja käteen sopiva – erinomaisesti hiottu.

Peliä pelataan jatkuvasti jaetun ruudun kaksinpelinä – poislukien kohtaukset, joissa mennään koko ruudn taktiikalla. Ruudunjako vaihtelee pystystä vaakaan pulmista riippuen.

Yleensä ruutu on jaettu pystyasennossa puoliksi…

Tilaa ruudun tapahtumille on reilusti, vaikka ruutu onkin jaettu kahteen osaan. Helposti kuvittelisi, että kapea kuva-ala olisi rajoite, mutta näin ei ole.

Jaettu ruutu mahdollistaa ongelmien ratkaisun yhdessä paljon nopeammin kuin että kumpikin pelaaja näkisi vain oman ruutunsa tapahtumat. Yhteistyötä nimittäin tarvitaan koko ajan.

Kaksinpeliseikkailun voi pelata joko samalta sohvalta, yhteisten sipsien ja oluiden kanssa tai etänä ystävän kanssa omista kodeistaan. Formaatti toimii moitteitta, eikä fyysisen läsnäolon puuttumista etäversiossa huomaa kuin tunnelmassa – headsettifiilis on aina vähän vaisumpi kuin saman sohvan meininki.

…mutta välillä ruutu on jaettu vaakaan.

Uudelleenpeluuarvoa?

Pelin ohjaaja, Josef Fares kertoi It Takes Two:n ennakkotapahtumassa, että vain harva pelaa tämän kaltaisia isoja seikkailuja uudelleen läpi. Siksi ”Kuivana kakkoseenkin” on tarkoitettu kertaläpäisyksi.

– Kuka vittu oikeasti pelaa tarinapelejä uudelleen läpi? Harvempi kuin luulettekaan. Tässä ei keräillä mitään kiiltävää paskaa, vaan edetään tarinaa ja nautitaan siitä. Pelin voi toki vetää läpi uudelleenkin, mutta se ei ole tämän pointti, ohjaaja määritteli.

Peli on kuitenkin erittäin potentiaalinen speedrun-mättö.

Sievä kuin kissanpentu

Graafisesti It Takes Two on näyttävä. Animaatioelokuvamainen ilme sopii kuin nappi otsaan. Hahmot ovat veikeitä ja maisemat esteettisiä.

Etenkin PC:llä arvostusta on annettava järkyttävän hienoista tekstuureista – eli 3D-mallien pintamateriaaleista, jotka saavat grafiikan elämään todella vaikuttavasti. EA:n peleissä juuri tekstuuritaide on kärkikastia, joten eipä ihme, että tälläkin kertaa grafiikassa on onnistuttu.

4K-resoluutiossa peli on todellista kermajäätelöä suklaakastikkeen ja cashew-pähkinöiden kera, eikä graafinen maksimalismi vaadi edes järkyttäviä konetehoja. Kiitos putkijuoksuisan kokonaisuuden. Peli on optimoitu erinomaisesti.

Kannattaako ostaa?

Parasta It Takes Two:ssa on se, että vain toisen tarvitsee ostaa peli. Pelin mukana tulee koodi partneripelaajalle. Parhaimmillaan It Takes Two on oman puolison kanssa iltapuhteena, mutta myös kaverin kanssa seikkailu on hauska. Kun molemmilla toimii hoksottimet ja out of the box -ajattelu, etenee rakkausseikkailu kuin juna – ja se on lystiä!

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
It Takes Two: Kristian Eloluoto
90 %
It Takes Two: Juha-Matti Lepänhaara
90 %
Edellinen artikkeliViikinkihitti Valheim saa VR-tuen
Seuraava artikkeliMichael B. Jordan tähdittää Tom Clancyn kirjaan perustuvaa Without Remorse -elokuvaa – kurkka räjähtävä traileri tästä
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
it-takes-two-arvosteluIt Takes Two on esimerkkitapaus siitä, miten co-op-kaksinpelit ovat parhaimmillaan. Ruotsalaisstudiolle on nostettava hattua, sillä peli vie kerrassaan mennessään ja tarjoaa sopivasti haastetta niin sormille kuin mielelle.